Timişoara, gaura neagră a banilor pentru medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre farmaciile din Timişoara care eliberează medicamente compensate şi gratuite, doar două mai aveau plafon în acest început de săptămână. Ieri, Casa Judeţeană de Asigurări de

Dintre farmaciile din Timişoara care eliberează medicamente compensate şi gratuite, doar două mai aveau plafon în acest început de săptămână. Ieri, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a suplimentat fondurile, astfel că de astăzi toate farmaciile din Timişoara care au contract cu CJAS Timiş pot onora reţetele bolnavilor. Purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş, Mariana Mocioalcă, a informat că măsura a fost luată ca urmare a constatării epuizării fondurilor la farmaciile din Timişoara.
Astfel, s-a decis suplimentarea plafoanelor pe luna octombrie de la 6 milioane de lei la 7 milioane de lei, la fel ca în ultimele două luni. Rezolvarea problemelor de la farmaciile din oraş nu pare a fi decât una provizorie, de vreme ce, în fiecare lună, CJAS este nevoită să suplimenteze fondurile.
Scandalul a pornit de la demenţa senilă
Scandalul banilor pentru medicamentele compensate şi gratuite a apărut în urmă cu trei luni de zile când s-a descoperit că medicamente foarte scumpe pentru controlul demenţei senile erau prescrise unor persoane moarte de luni de zile. Reţetele erau ridicate din farmacie şi apoi revândute. După verificările Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, contractele cu farmaciile implicate au fost reziliate. Cu toate acestea, reprezentanţii CNAS recunosc că sumele cheltuite în Timiş sunt mult mai mari decât în restul ţării şi continuă să fie probleme. "Fie firmele de medicamente au o politică de marketing foarte agresivă, fie problema se află la medicii de familie. În judeţ există 70 de medici de familie, care au sub o mie de pacienţi pe liste. Conform noului contract-cadru, ei nu vor mai putea intra în relaţii contractuale cu Casa, astfel că prescriu medicamente oricum şi oricând", ne-a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul general al CNAS. Acesta mai spune că niciuna din formulele de distribuire a sumelor pe farmacii din cele adoptate nu a fost perfectă, iar soluţia ar fi trecerea plafonului la medicii de familie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite