Timisoara: Cât costă casa de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofertele de mobilier şi materiale de construcţii la preţ redus au invadat capitala Banatului

Costurile pentru ridicarea şi decorarea unei case s-au redus cu 30 de procente faţă de anul trecut.

Bănăţenii care vor să îşi reamenajeze apartamentul pe timp de criză au de ales între produsele de lux şi variante mai puţin costisitoare. Dacă până anul trecut minipiscinele cu hidromasaj şi cabinele de duş cu radio aveau mare succes, timişorenii au început să se îndrepte către mobilă mai ieftină şi elemente de decor cu preţuri la îndemâna tuturor. Canapelele din piele şi scaunele încrustate fabricate din lemn exotic sunt mai puţin căutate, iar locul lor este luat de mobila făcută la comandă, din brad, stejar, fag sau tei.

Familiile cu doi copii pot opta pentru un pat supraetajat care costă 800 de lei sau un pat mare, matrimonial, la aproape 450 de lei. Dormitorul mai are nevoie de un dulap încăpător, din lemn masiv de brad, care poate fi găsit şi la 800 de lei, în timp ce o comodă cu şase sertare valorează 520 de lei. Din dormitor nu poate lipsi o noptieră sau chiar o măsuţă de toaletă, cu tot cu scaun şi oglindă. Şi preţurile acestora au scăzut cu cel puţin 20 la sută faţă de anul trecut.

Buget de recesiune
Dacă dormitorul este mobilat, în bucătărie patru scaune nu vor depăşi 200 de lei, preţ egal cu cel al unei mese. Un dulap de bucătărie costa până acum un an chiar şi 900 de lei. Preţurile au mai scăzut însă, iar în prezent acesta poate costa chiar şi 500 de lei. În sufragerie, pe lângă masă şi scaune, rămâne loc pentru o bibliotecă lăcuită care anul trecut valora peste 1.000 de lei. Iubitorii de cărţi pot să cumpere acum o bibliotecă şi cu 600 de lei.

Canapeaua mai ieftină, din burete, ia locul celebrei canapele de piele. În hol, la intrare, se poate adăuga un dulap, un cuier şi chiar un mini-bar, în funcţie de mărimea încăperii şi de pretenţiile proprietarilor. Tapetul cu catifea şi frunze aplicate poate fi înlocuit de o variantă mai ieftină, din hârtie protejată. Becurile ecologice le pot înlocui pe cele obişnuite. Amenajarea e completă după adăugarea a trei plante de apartament.

Construcţii mai ieftine de la zero
Bănăţenii care se hotărăsc să-şi construiască propriile case pot avea parte de locuinţe moderne, la preţuri mici. Materialele actuale permit economisirea de bani, pentru că izolează bine, iar cheltuielile cu încălzirea sunt minime. Astfel, o casă din polistiren, cu armătură integrată în cofrajul izolant, concurează cu succes cu clasicele cărămizi, care necesită o izolaţie ulterioară. Ridicarea unei astfel de construcţii ajunge la 30.000 de euro. Tâmplăria, acoperişul şi ferestrele mai adaugă 10.000 de euro la costul total al construcţiei. Finisajele exterioare mai pot ridica preţul cu 500 de euro, astfel că o casă cu mansardă, de 150 de metri pătraţi costă cel puţin 40.000 de euro.

Casă cu două camere la preţ redus
Preţ                                             2008                             2009
Dormitor                                 2.700 lei                      2.070 lei
Sufragerie                              2.500 lei                      1.600 lei 
Bucătărie                                1.600 lei                         900 lei
Ridicare casă în roşu      120.000 lei                    90.000 lei 
TOTAL                                 126.800 lei                   94.570 lei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite