Timişoara: Un tren al artei aduce teatru în Gara de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Un tren al artei aduce teatru în Gara de Nord
Timişoara: Un tren al artei aduce teatru în Gara de Nord

În această seară, trenul numit „Orient Express” va poposi pentru a doua oară în Gara de Nord.

Vagoanele, peronul şi şuieratul trenurilor vor fi doar câteva dintre elementele de decor folosite în această seară în Gara de Nord. Timişorenii pasionaţi de teatru dar şi cei care vor ceva nou în domeniul artei pot da o fugă până la gară pentru a urmări două piese de teatru inedite.

Noutatea este reprezentată mai ales de locul care va fi transformat într-o scenă. Proiectul teatral intitulat „Orient Express” este susţinut de Convenţia Teatrală Europeană. Spectacolele cuprinse în acest proiect, la care participă teatre din Turcia, România, Serbia, Croaţia şi Germania, sunt jucate într-un tren special pus la dispoziţie de Căile Ferate din Turcia.

Arta care migrează


Proiectul îşi propune constituirea unui „teatru migrant”, alternativ,  pentru promovarea dramaturgiei contemporane dar şi pentru susţinerea imaginii unei Europe unite.

Prima piesă din această seară, interpretată de actorii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, se va juca de la ora 20.30. De la 22.30 urmează actorii Teatrului de Stat din Ankara, cu piesa „Ex-press”. Teatrul în gară a avut loc şi ieri, la aceleaşi ore. Organizatorii spun că doar ploaia mai poate împiedica spectacolul ale cărui pregătiri sunt în toi la această oră.

Occident Express

Turneul trenului care aduce teatrul a început în Turcia, în prima parte a lunii mai. S-au jucat spectacole în Ankara, Istambul, Bucureşti şi Craiova. De mâine, trenul va porni spre Serbia, Croaţia şi Slovenia. Turneul se va încheia în Germania, la Stuttgart, cu un festival care va prezenta toate spectacolele.

„Piesa Occident Express, compusă de Matei Vişniec, prezintă clişeul România, viziunea occidentalilor despre ţara noastră. Nu doar ţigani, diplome false sau doctoranzi cu sutele ci şi alte imagini. De exemplu, un tânăr plecat în Occident vine acasă pentru a-l convinge pe tatăl său orb, fost turnător la securitate, să îi spună cum i-a turnat pe alţii.
Tânărul speră în acest fel să publice o carte şi să câştige bani”, a explicat Alexandru Boureanu, regizorul piesei „Occident Express”. Timişorenii pot urmări spectacolul în această seară, de la ora 20.30.


Trenul artiştilor
Garnitura de tren „Orient Express” a oprit ieri pentru prima dată în Timişoara. Trenul aduce spectacole în întreaga Europă şi poposeşte în capitala Banatului încă o seară. „Orient Express” a trecut deja prin Ankara, Istambul, Bucureşti şi Craiova. Urmează Timişoara, Novi Sad, Zagreb, Liubliana şi Nova Gorica. Turul se încheie în Germania, cu opriri în Freiburg şi Stuttgart. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite