Zaher Iskandarani, suspectat că fura curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 30 de persoane fizice şi juridice sunt suspectate de implicarea într-o reţea de furt de energie electrică, iar „vedeta“ dosarului este controversatul om de afaceri Zaher Iskandarani.

Controversatul om de afaceri sirian Zaher Iskandarani, supranumit şi „prinţul Banatului", revine în atenţia autorităţilor după numeroasele dosare de contrabandă în care a fost cercetat. De această dată, sirianul este suspectat că a furat energie electrică şi este citat marţea viitoare la audieri. Pe lista de 30 de suspecţi sunt incluse şi alte nume grele, cum este cazul lui Constantin Daminescu, fostul şef al Poliţiei de Frontieră Timiş şi director al Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă.  

Descinderi în şase judeţe

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), însoţiţi de poliţişti de la Biroul de Investigaţii Criminale şi de angajaţi ai Enel, au descins ieri în mai multe locaţii din ţară pentru a colecta probe ­într-un dosar de furt de energie electrică.

Au fost organizate patru controale în Timiş, unul la Arad, unul în Bucureşti, două la Constanţa şi câte unul în Alba şi Sibiu. Cercetările vizează o reţea implicată în furt de curent, 30 de persoane fiind suspectate că au beneficiat de energie electrică în mod ilegal. Potrivit poliţiştilor, metoda de furt a energiei electrice era foarte simplă. „La controalele de curent erau rupte sigiliile originale, erau tăiate anumite fire de curent şi erau făcute punţi între diferite componente, astfel încât consumul de curent să fie mai mic decât cel real. Ulterior erau montate sigilii neomologate", a explicat purtătoarea de cuvânt a IPJ Timiş, Mădălina Mezdrea. Toate operaţiunile ilegale de la contoare erau realizate de un fost angajat al Enel, care era sprijinit de alţi doi angajaţi ai companiei.

Nume grele printre suspecţi

Potrivit procurorilor, 30 de hoteluri, restaurante, cluburi sau locuinţe au beneficiat, în mod ilegal, de energie electrică. Printre suspecţi se numără şi afaceristul sirian Zaher Iskandarani, celebru pentru dosarele de contrabandă în care a fost cercetat. Avocatul lui Iskandarani, Adrian Gârboveanu, a spus că nu ştie despre ce este vorba, afaceristul fiind plecat în Siria.

Cert este, însă, că Zaher Iskandarani a primit o citaţie pentru prezentarea la audieri, marţea viitoare. Un alt personaj „cu greutate" citat la audieri este fostul şef al Poliţiei de Frontieră Timiş şi director al Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă, Constantin Daminescu. „Nici eu nu ştiu despre ce este vorba exact. Cred că este o eroare. În casa în care eu locuiesc sunt şi alte familii în chirie. Este o curte comună. Contoarele au fost puse de un cetăţean german. Dacă e o curte comună, acolo e un du-te-vino continuu", a spus Daminescu, care crede că implicarea în acest dosar i se trage de pe vremea când era şef în Poliţie.

„Mi-a plăcut să fiu corect şi drept şi probabil că acum plătesc pentru asta. Sistemul nostru aşa e făcut, ca cei care ajung sus să se răzbune, să spună că vine şi vremea celor care au fost zmei la un moment dat", a mai spus Daminescu. Potrivit unor surse din cadrul DIICOT, în afară de natura persoanelor implicate, cazul „nu este cine ştie ce", fiind vorba de un prejudiciu estimat la aproximativ 200.000 de lei.

Cine este Constantin Daminescu

Potrivit unor surse din rândul poliţiştilor, Constantin Daminescu (foto) a avut o carieră cu suişuri şi coborâşuri, absolvind în 1987 Şcoala Militară de Ofiţeri de Miliţie. A activat în cadrul Serviciului Economic, până în 1996, când a intrat pe sub „pielea" fostului procuror Constanţa Cârstea care l-a sprijinit masiv pe lângă ministrul de Interne şi a ajuns adjunctul şefului de la Direcţia Poliţiei de Frontieră Oradea, spun surse din poliţie.

De acolo a ajuns şef al IPJF Arad, iar apoi, şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Timişoara. Aceleaşi surse precizează că din acest post a fost schimbat cu ajutorul lui Mircea Chirilă, care a devenit şef al Poliţiei de Frontieră în locul lui Daminescu, şi a ajuns la Centrul pentru Refugiaţi. Daminescu a ajuns la Centrul pentru Refugiaţi, dar nici aici nu a supravieţuit, fiind înlocuit de chestorul Dorel Andraş. Constantin Daminescu a părăsit acum sistemul, fiind pensionar.

Cine este Zaher Iskandarani

Afaceristul sirian Zaher Iskandarani, supranumit şi „prinţul Banatului", a fost cercetat în nenumărate dosare de contrabandă cu ţigări şi tutun, realizată la graniţele de Vest încă de la începutul anilor 1990. Iskandarani a fost cercetat în multe dosare penale de contrabandă cu ţigări începând cu 1995, cu prejudicii de sute de mii de dolari aduse statului român, fiind arestat în repetate rânduri de magistraţi. Chiar şi când se afla după gratii, în perioada 1998-1999, Zaher nu a ezitat să corupă poliţişti. 

El a determinat un ofiţer de la Arestul Poliţiei Timiş să transmită contracost bileţele cu mesaje şi instrucţiuni clare către familie şi partenerii săi de afaceri.  Zaher a scăpat de o parte dintre condamnări după ce a fost graţiat conform legii 137/1997. Sirianul le-a scăpat printre degetele poliţiştilor, în decembrie 2005, ultima dată când a avut probleme cu legea, după o urmărire cu maşinile ca-n filme pe străzile din Timişoara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite