Românii de la Polul Sud, ameninţaţi de foame GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Dunca ( 2 din stânga) şi Coco Galescu ( 1 din dreapta) mai au o zi până la premiera românească de a cuceri pe schiuri Polul Sud
Romeo Dunca ( 2 din stânga) şi Coco Galescu ( 1 din dreapta) mai au o zi până la premiera românească de a cuceri pe schiuri Polul Sud

Expediţia milionarului bănăţean Romeo Dunca şi a alpinistului Coco Galescu la Polul Sud înaintează cu dificultate din cauza condiţiilor meteo şi a lipsei proviziilor.

Alpinistul cărăşean Cornel (Coco) Galescu şi omul de afaceri timişorean Romeo Dunca se află în faţa unei premiere pentru ţara noastră, fiind ­primii români care vor să ajungă pe platoul de 3.000 de metri, pe schiuri. Ceilalţi români care au ajuns în Antarctica au făcut-o cu elicopterul, în diferite scopuri ştiinţifice.

Cei doi bănăţeni fac parte dintr-o expediţie internaţională în care se află 16 temerari din Norvegia, dar pe drum li s-au mai alăturat alpinişti din Africa de Sud, Anglia şi Elveţia. Cu toţii au luat urma lui Roald Amundsen, pentru a aduce un omagiu primului om care a ajuns la Polul Sud, în urmă cu 100 de ani.



GALERIE FOTO


Bătrân de 75 de ani, în expediţie

Bănăţenii au plecat din Timişoara pe 29 noiembrie, pe ruta Budapesta-Madrid-Santiago de Chile-Punta Arenas. „În aeroportul din Santiago de Chile ne-au fost confiscate (conform legilor chiliene) mai multe alimente după ce un câine le-a adulmecat în bagaje. Am scăpat doar cu avertisment, deşi puteam fi amendaţi. Am zburat aproape patru ore până la Punta Arenas, unde am revăzut cu emoţie, din avion, Patagonia, acolo unde am fost în anul 2000", a scris Cornel Galescu în jurnalul expediţiei, postat online.

Unul din cei 16 coechipieri din Norvegia este nepotul unuia dintre cei patru norvegieni triumfători la Polul Sud în 1911, alături de Amundsen. Jann are 75 de ani şi a ţinut să facă această expediţie centenară. „Acesta a scos din buzunar un ceas poleit cu aur despre care ne-a spus următoarele: bunicul meu l-a primit de la Amundsen după reuşita lor la Polul Sud. Atât eu, cât şi Romeo am fost foarte emoţionaţi să ţinem în propria mână acest ceas. A fost ca şi cum ne-a fost dat să atingem «istoria», să intrăm în legătură cu învingătorii de acum 100 de ani", a mai povestit ­Galescu.

Lui Romeo Dunca i-a revenit onoarea să tragă şi sania bătrânului norvegian. Călătoria pe schiuri în Antarctica, cea mai vitregă zonă a pământului, a început pe 3 decembrie. Dacă în primele zile totul a decurs bine, iar vremea a ţinut cu ei, odată cu ­înaintarea, la altitudinea de 3.000 de metri, au apărut probleme din pricina frigului şi a vântului.

Din păcate, în ziua de 8 decembrie a venit şi vestea cea mai proastă. Bătrânul norvegian, epuizat şi pe fondul frigului, a cedat fizic, el fiind transportat de ceilalţi membri ai expediţiei pe o sanie. „Apar din ce în ce mai multe situaţii care ne obligă să înaintăm cu numai 2-3 kilometri pe oră, 10-11 ore pe zi, atât din cauza temperaturii scăzute de - 35 de grade, cât şi a faptului că îl transportăm cu sania pe coechipierul nostru mai în vârstă, Jann. Şi ca situaţia să fie şi mai complicată, proviziile de hrană sunt pe terminate, dar suportăm toate acestea, pentru ca fiecare dintre noi să-şi ducă la îndeplinire visul de a ajunge la Polul Sud", a scris Coco Galescu în jurnal.

Cu prim-ministrul norvegian, la final

Membrii expediţiei internaţionale, din care fac parte şi românii Romeo Dunca şi Coco Galescu, speră să atingă punctul final pe data de 14 decembrie, pentru a marca exact 100 de ani de la cucerirea lui Amundsen. În ultima zi se va alătura expediţiei şi prim-ministrul norvegian, care va parcurge ultimii zece kilometri până la Polul Sud. În ultima corespondenţă trimisă de Cornel Galescu, atmosfera din expediţie nu era cea mai veselă.

„Temperaturile sunt foarte scăzute şi din cauza acestui lucru la unii dintre noi au început să apară primele semne de degerături. Pentru cele două femei, membre ale echipajului nostru (o exploratoare din Norvegia şi una din Africa de Sud), situaţia nu este tocmai uşoară. Deşi unii dintre noi au considerat că sunt foarte bine antrenaţi, fac cu greu faţă condiţiilor vitrege de aici, transformând această expediţie într-o caravană a suferinţei", a transmis ­Coco Galescu.

Bătălie pentru Polul Sud

Este de notorietate lupta dintre Scott şi Amundsen pentru cucerirea Polului Sud, de acum un secol. Englezul a încercat să urce cu ponei, însă caii au murit din cauza frigului, în timp ce norvegianul s-a folosit de 60 de câini.

Expediție românescă la Polul Sud Expediție românescă la Polul Sud Expediție românescă la Polul Sud
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite