Palate ţigăneşti, căutate de bani din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un clan de rromi este cercetat de Interpol pentru infracţiuni cu un prejudiciu de un milion de euro.

Liniştea palatelor ţigăneşti din zonele istorice ale Timişoarei a fost tulburată, ieri-dimineaţă, de Interpol, de procurorii DNA şi de mascaţi. Investigatorii străini au venit să facă ordine acolo unde autorităţile române nu au curaj să intre - în cartierul general al clanurilor ţigăneşti, suspectate de ilegalităţi în Germania. Ca în filme, procurorii au părăsit după câteva ore casele rromilor cu braţele pline de acte. Niciun rezident al vilelor care nu au fost vreodată verificate de Fisc nu a fost reţinut.

Afaceri cu maşini şi haine second-hand

Anchetatorii susţin că este vorba despre clanul Cârpaci, acuzat de autorităţile germane că a dat un tun de peste un milion de euro într-o serie de afaceri cu maşini şi haine second-hand, respectiv tranzacţii imobiliare pe teritoriul Germaniei. Procurorii DNA au verificat rând pe rând cinci palate ţigăneşti, dar şi maşinile şi garajele suspecţilor. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, ţiganii din familia Cârpaci sunt acuzaţi că au băgat banii câştigaţi ilegal în Germania în palatele impunătoare din Timişoara. „Dosarul este extrem de complex. Ancheta nu este coordonată de noi, ci de o autoritate străină", a spus Adrian Shiffbeck, şeful DNA Timiş.

Clanuri care au speriat Vestul

Procurorii din Germania au fost informaţi că unul dintre tertipurile clanurilor ţigăneşti este trecerea firmelor pe numele unor oameni ai străzii, pentru a face ilegalităţi fără să se teamă că vor fi pedepsiţi de lege. Palatele percheziţionate, trei la Gara de Est din Timişoarea, şi două în Parcul Rozelor, aparţin membrilor clanului Cârpaci, care este împărţit pe mai multe familii.

Problema clanurilor ţigăneşti care au acaparat centrul Timişoarei este veche. Unul dintre cele mai cunoscute clanuri ţigăneşti este format din familiile Cârpaci. În Timişoara sunt atât de multe familii cu acest nume, încât clanul Cârpaci este împărţit la rândul său în mai multe „subclanuri", unele chiar duşmane între ele, de cele mai multe ori din motive imobiliare.

Cel mai cunoscut membru al clanului Cârpaci este baştanul Ionelaş Cârpaci, devenit între timp cetăţean german pe numele Ionel Sandner. Ionelaş este judecat, alături de un notar şi de patru funcţionari publici într-un amplu dosar de înşelăciune aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara. Ionelaş Cârpaci este acuzat că a coordonat furtul unor terenuri ale primăriei folosindu-se de documente false şi de sprijinul unor notari şi funcţionari publici.

Un alt baştan „de valoare" din Timişoara este Vişinel Cârpaci, cunoscut şi ca Vişinel Căldăraş. În vara aceasta, clanul lui Vişinel a organizat mai multe petreceri fastuoase, ai căror invitaţi au blocat circulaţia cu maşinile de lux Lamborghini, Porsche sau Ferrari. Mai mult decât atât, ţiganii din clanul lui Vişinel au atacat şi o echipă de jurnalişti care filma pe domeniul public.

"Ancheta nu este coordonată de noi, ci de o autoritate străină.''
Adrian Shiffbeck procuror-şef DNA Timiş

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite