Judecătorul Şerban a dublat mita negociată iniţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara
Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au redactat motivarea deciziei de arestare a judecătorului Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara.

Decizia de arestare a vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban (foto), dezvăluie stilul în care s-a acţionat pentru ca un obiectiv de interes naţional să ajungă pe mâna unui grup de interese privat. Piesele de bază din acest puzzle sunt judecătorii în mâna cărora stă soarta societăţii Moldomin Moldova Nouă, care deţine 30 la sută din rezervele de cupru ale României, fiind un obiectiv strategic pentru ţară.

Fiind o societate intrată în insolvenţă, judecătorul sindic de la Tribunalul Caraş-Severin a aprobat, în septembrie 2011, vânzarea Moldomin către firma elveţiană Minego Ag, controlată de cetăţeni sârbi. Împotriva acestei decizii, Direcţia de Finanţe a declarat recurs, care a ajuns pe rolul Secţiei Comerciale de la Curtea de Apel Timişoara, la completul format din judecătorii Florin Moţiu, Anca Cristina Buta şi Petruţa Micu.

Potrivit procurorilor, înainte de termenul din 20 februarie, dată la care ar fi trebuit soluţionat recursul, directorul Moldomin, Iacob Chişărău, şi vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Nicolae Şerban, s-au întâlnit la mallul din Timişoara. Judecătorul i-a spus lui Chişărău că poate rezolva cu judecătorii din complet sentinţele în schimbul a 30.000 de euro.

„Mă sună omul din două în două ore"

În 20 februarie, procesul prin care statul cerea blocarea vânzării Moldomin a fost amânat din nou, pentru data de 5 martie. Potrivit procurorilor, după termenul din 20 februarie, Cătălin Şerban şi Chişărău s-au întâlnit din nou, ocazie cu care judecătorul a dublat şpaga la 60.000 de euro, susţinând că „pe fir au apărut alte persoane" (n.r. - interesate de Moldomin).

Cu o zi înainte de ultimul termen, Şerban şi Chişărău

s-au întâlnit, din nou, pentru a stabili cum se va remite mita de 60.000 de euro. A doua zi, în 5 martie, Curtea de Apel Timişoara a respins recursul Direcţiei de Finanţe, dând aviz  favorabil vânzării Moldomin către firma elveţiană controlată de cetăţenii sârbi. După ce a văzut că Moldomin a primit câştig de cauză, Chişărău a  făcut presiune pe sârbi pentru a primi şpaga cerută de judecător pentru că „el este om de onoare şi nu are nimic de câştigat din treaba asta, doar pierdere de timp". Timp de o săptămână după emiterea sentinţei favorabile, Chişărău nu reuşise încă să facă rost de bani de la sârbi. Astfel, două zile la rând, judecătorul Cătălin Şerban a încercat să îl sune pe Chişărău. Acesta nu a răspuns, încercând în acest timp să facă rost de bani pentru că „mă sună omul din două în două ore".

E implicat şi un fost ofiţer SIE

Mai mult decât atât, într-una dintre zile, judecătorul a sunat să se intereseze de şpagă, chiar din casa Ancăi Buta, unul dintre membrii completului care a judecat procesul Moldomin. Pentru că mita întârzia să vină, Cătălin Şerban a încercat să îi explice şi lui Marian Mihăilă, fost ofiţer SIE şi omul de legătură dintre Şerban şi Chişărău, că banii trebuie să ajungă. „Sunt presat şi eu la rândul meu de alţii şi, dacă nu rezolvăm, atunci nu mai pot apela", a spus Cătălin Şerban, potrivit înregistrărilor realizate de SRI. Într-un final, banii au ajuns, dar toată „tranzacţia" s-a realizat sub ochii SRI şi ai procurorilor, iar judecătorul Cătălin Şerban a fost arestat preventiv. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite