Dreptate pentru bătrânul trimis de justiţie în pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timp de trei ani, Octavian Dumitrescu, bătrânul căruia i s-a furat casa, a dormit în pădure
Timp de trei ani, Octavian Dumitrescu, bătrânul căruia i s-a furat casa, a dormit în pădure

Escrocat de mafia imobiliară, lăsat fără casă de magistraţi care au judecat strâmb, bătrânul care a trăit trei ani în pădure şi-a recăpătat locuinţa.

Ziarul „Adevărul" a prezentat în exclusivitate cazul lui Octavian Dumitrescu, bătrânul care a rămas fără casă după ce un escroc a vândut-o falsificându-i buletinul. După trei ani de mediatizare a cazului, timişoreanul a obţinut o sentinţă definitivă care-i redă locuinţa.

Până acum mai bine de cinci ani, povestea lui Octavian Dumitrescu nu era cu nimic diferită de cea a unui pensionar obişnuit, care locuia în apartamentul cumpărat de la stat. Bătrânul, care a muncit pe şantierele României, nici nu bănuia însă că, la 60 de ani, va locui în pădure, fără bani şi fără speranţă, înşelat de un aşa-zis chiriaş. Cazul său ar fi rămas anonim dacă ziarul „Adevărul" nu ar fi prezentat drama sa şi o anchetă care a scos la iveală ilegalităţi la nivel înalt, de la buletin falsificat la semnături de judecători false.

Octavian Dumitrescu, astăzi în vârstă de 65 de ani, originar din zona Moldovei, este de profesie macaragiu şi a lucrat la o întreprindere de construcţii din Timişoara. În 1992 i s-a ivit ocazia de a cumpăra apartamentul pus la dispoziţie de instituţia la care lucra, iar Dumitrescu a încheiat contractul de vânzare-cumpărare.

În 2005, bătrânul era deja pensionar şi îşi suplimenta veniturile din vânzarea plantelor medicinale culese de pe câmp. Astfel, l-a întâlnit într-o piaţă din Timişoara pe Clementie Flutur, un consătean al său din Moldova, care trăia în concubinaj cu o femeie din Timiş. „M-a rugat să îl primesc câteva zile la mine pentru că s-a certat cu nevastă-sa cu care locuia într-un sat de aici din Timiş", a povestit bătrânul în faţa procurorilor.

După ce a stat câteva zile în casa bătrânului, Fluture, care în trecut  a şi fost condamnat pentru tentativă de omor, furt şi fals în înscrisuri, a plecat pentru că s-ar fi împăcat cu nevasta. După o perioadă, acesta a revenit şi a insistat pe lângă bătrân să o primească în casă pe o cunoştinţă de-a sa, un anume „Gigi". La insistenţele consăteanului, bătrânul l-a primit pe „Gigi" în apartament. Cei doi au convieţuit câteva zile, timp în care Gigi era vizitat de un nepot şi o nepoată, care s-au recomandat soţii Lăcătuşu.

Plecat proprietar, întors boschetar

La rugăminţile soţilor Lăcătuşu care aveau drum în Moldova, bătrânul s-a dus să-şi viziteze sora, a vrut să se întoarcă după câteva zile, dar a fost grevă la CFR, astfel că a rămas în Moldova aproape o lună. Când s-a întors acasă, bătrânul a constatat că pentru el „acasă" nu mai există, rămânând fără apartamentul care era deja vândut.

INFO

După ce a fost alungat în stradă, Dumitrescu s-a dus la poliţie. Ancheta a scos la iveală că vânzarea apartamentului s-a făcut la notarul Carmen Rădulescu, care nu a observat falsurile grosolane din buletinul în care apăreau o parte din datele lui Dumitrescu, dar poza era cea a escrocului care a vândut apartamentul.

Notăriţa susţine că nu şi-a dat seama de falsuri, dar expertiza realizată în februarie 2006 arată cu totul altă realitate. „Menţiunile privind locul naşterii, domiciliul şi unitatea emitentă sunt scrise cu majuscule (ele se scriu cu minuscule în original - n.r.). Examenul pune în evidenţă diferenţe notabile... Deosebiri evidente se constată şi în privinţa fizionomiei persoanei ... menţiunile sunt greşite, fiind trecute grupări cifrice fără semnificaţie", se arată în expertiză.

Rămas pe drumuri, Octavian Dumitrescu a ajuns să doarmă într-un foişor amenajat în pădure. Singura speranţă a rămas în justiţie, astfel că bătrânul a cerut anularea contractului de vânzare dintre escroci şi cumpărătorul de bună-credinţă. Magistraţii Judecătoriei Timişoara i-au dat dreptate bătrânului, dar în recursul de la tribunal sentinţa a fost casată şi Octavian Dumitrescu a fost trimis din nou pe drumuri. Era anul 2008 şi cazul a ajuns în atenţia ziarului
„Adevărul".

Falsuri grosolane şi în instanţă

Ancheta a scos la iveală faptul că pe sentinţa care îl condamna pe Dumitrescu să fie boschetar semnăturile a doi judecători au fost falsificate. Mai mult decât atât, chiar şi oameni din sistemul judiciar s-au declarat indignaţi de modul în care s-a motivat această sentinţă, judecătorii susţinând că nu contează dacă bătrânul rămâne pe drumuri, atât timp cât cel care a cumpărat de la escroci a fost cumpărător de bună-credinţă. Cazul lui Octavian Dumitrescu a fost preluat de avocatul Florin Kovacs, care l-a reprezentat gratuit pe bătrân.

Acelaşi judecător  i-a dat casa înapoi

Kovacs a depus o cerere de revizuire a sentinţei prin care bătrânul era trimis în stradă. După ce s-a amânat de patru ori pronunţarea sentinţei, judecătorii Zorina Horvath, Dănuţ Diaconescu şi Casiana Seculi au decis anularea deciziei date în recursul de la Tribunalul Timiş. Interesant este că Dănuţ Diaconescu a fost membru şi în completul care l-a trimis în stradă pe Dumitrescu, fiind unul dintre judecătorii ale căror semnături au fost falsificate.

„Judecătorii au avut curajul să facă dreptate. Ideea de justiţie a fost înfăptuită prin această sentinţă. Sunt foarte fericit că am reuşit după atât timp să-i fac dreptate acestui bătrân cu ajutorul nepreţuit al ziarului dumneavoastră. Dacă nu ar fi avut o atenţie din partea presei, soluţia ar fi fost alta", a spus Florin Kovacs. 

Bătrânul nu ştie că i s-a făcut dreptate

În momentul în care a rămas fără casă, Octavian Dumitrescu avea puţin peste 60 de ani şi era în puterea vârstei. După ce a ajuns să doarmă în pădure, Dumitrescu a îmbătrânit brusc, iar durerea pierderii locuinţei i-a distrus sănătatea. Ajuns să doarmă pe timpul iernii pe la prieteni şi rude, Dumitrescu nu are nici măcar un telefon mobil. Singura posibilitate a lui Dumitrescu de a afla stadiul procesului era vizita la sediul redacţiei „Adevărul" din Timişoara. După sentinţa pronunţată, vineri, bătrânul încă nu ştie că şi-a recuperat casa şi se poate întoarce în locuinţa furată.

Falsurile din justiţie nu au fost penalizate

În urma falsurilor grosolane comise în cazul lui Octavian Dumitrescu au fost sesizate şi organele de urmărire penală. Pe unul din paliere a fost anchetată Carmen Rădulescu, notarul care a legalizat vânzarea în baza unor acte false. Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara au considerat că notarul este nevinovat şi au dispus neînceperea urmăririi penale.

În acelaşi timp, după descoperirea falsurilor de pe sentinţa de la Tribunal, a fost deschisă o anchetă penală de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a se stabili cum s-au falsificat semnăturile. Dosarul a fost însă returnat la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, iar procurorii de aici au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de autorul necunoscut care a falsificat semnăturile judecătorilor şi dosarul a fost închis.

Escrocii sunt căutaţi

O anchetă penală a fost începută şi pentru găsirea celui care a vândut apartamentul bătrânului, falsificându-i buletinul. Dosarul a fost plimbat de la procuror la procuror, fără să se facă nimic. Într-un final, dosarul a ajuns la Parchetul Curţii de Apel, iar procurorii de aici au redeschis cazul. Anchetatorii au reuşit să îl găsească pe Clementie Flutur, bărbatul care l-a adus în casa bătrânului pe „Gigi", considerat cheia acestui caz. Clementie Flutur nu a putut să ofere prea multe detalii despre escrocul care a vândut apartamentul bătrânului, iar ancheta este încă în desfăşurare. Cel mai important la ora actuală este însă că bătrânul şi-a recuperat casa şi se poate întoarce în locuinţa sa, urmând ca cel care a cumpărat de la escroci să îşi caute dreptatea pentru recuperarea banilor.


Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite