Cum strânge PDL taxa de protecţie. Vezi cum funcţiona caracatiţa şantajului, condusă de şefa ITM Timiş, membră de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Corescu folosea Inspectorarul Teritorial de Muncă Timiş ca să colecteze donaţii pentru PDL
Cornelia Corescu folosea Inspectorarul Teritorial de Muncă Timiş ca să colecteze donaţii pentru PDL

Judecătorii Tribunalului Timiş au motivat decizia de arestare preventivă a Corneliei Corescu, şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă, prin aceea că se folosea de instituţie pentru a şantaja patroni de firme ca să doneze bani la PDL. În dosarul „taxa pentru PDL“, şefa ITM Timiş renunţa la controalele asupra unor firme doar dacă i se făcea dovada plăţii în contul partidului, sub formă de donaţie, cu chitanţă.

Pentru prima oară, o instanţă judecătorească ia act de faptele de corupţie comise de şefii unor instituţii pentru a obţine fonduri pentru partidul din care fac parte. Este vorba de cazul Corneliei Corescu (52 de ani), şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, despre care judecătorii  au reţinut că „inculpata, în ciuda competenţelor sale profesionale sau tocmai datorită acestora, a acceptat deturnarea scopului  instituţiei  publice pe care o reprezintă în vederea realizării unor interese personale sau de partid". Aflată în arest preventiv, Corescu este acuzată de procurorii DNA că i-a cerut patronului unei firme de construcţii să ,,doneze" 10.000 de lei în conturile Organizaţiei PDL Timiş ca să-l scape de un control soldat cu un dosar penal pentru muncă la negru.

,,Eu trebuia să păstrez chitanţa"

15 septembrie 2011. Cornelia Corescu a fost reţinută pentru trafic de influenţă   Foto: S. Tătaru



Cornelia Corescu a fost reţinută de procurori pe 15 septembrie, în urma denunţului făcut de patronul unei mici firme de construcţii, Aurel Grindiş. Acesta a fost şantajat de şefa ITM Timiş şi de colegul ei de partid, Vasile Medeşan (47 de ani), secretar executiv al PDL Timiş. Mai precis, firma lui Grindiş, „Relu & Andreea Construct" din comuna Variaş, câştigase un contract în urma căruia trebuie să reabiliteze un important hotel din Timişoara, care este deţinut de dinamovistul Cristi Borcea. În momentul în care au venit în control mai mulţi inspectori ITM, aceştia au găsit în hotel mai multe persoane care nu aveau contract de muncă, dar cu toate acestea lucrau de zor la reamenajarea hotelului.

Inspectorii ITM l-au amendat pe Grindiş cu 5.000 de lei şi i-au întocmit dosar penal. Medeşan a fost cel care i-a propus lui Grindiş donaţia de 10.000 de lei, care ar fi dus la anularea dosarului penal şi a sancţiunii financiare, respectiv la eliberarea unui simplu avertisment scris. Conform unei înregistrări audio realizate de DNA, Grindiş a încercat să îi explice lui Medeşan că nu are de unde să facă rost de 10.000 de lei, mai ales că firma lui a avut un asemenea profit într-un an întreg de activitate. Acesta a virat în conturile PDL Timiş doar 1.000 de lei. Nemulţumită de faptul că Grindiş a fost ,,neascultător", şefa ITM a falsificat actele de control la firma acestuia, astfel încât patronul s-a ales cu o amendă de 16.000 de lei pe care i s-a dat posibilitatea să o conteste retroactiv în speranţa că acesta se va speria şi va face donaţia negociată pentru PDL.

Interceptările convorbirilor telefonice anexate la dosar arată că intermediarul „taxelor de protecţie" pentru partid era Vasile Medeşan, secretarul executiv al PDL Timiş, cercetat şi el în libertate. Medeşan este cel care i-a sugerat patronului firmei că-şi poate achita obligaţia şi în rate, cu condiţia ca, la final, să prezinte chitanţele. „După ce bagi banii trebuie să prezinţi chitanţa. Să nu o pierzi", i-ar fi spus Medeşan lui Grindiş, se arată în referatul de arestare. Aurel Grindiş a păstrat chitanţa cu seria PDL, nr. 0001232 din 28 iulie, precum şi fişa de donaţie, din care reiese achitarea sumei de 1.000 de lei către PDL Timiş. Dar suma era prea mică. „Taxa" fusese negociată la 10.000 de lei (2.200 de euro). Presimţind că ar putea avea probleme penale, Cornelia Corescu i-a returnat cei 1.000 de lei lui Grindiş din propriul buzunar.

Victima: „Ne aşteaptă o viaţă grea"

În timp ce Aurel Grindiş cere bani pentru a apărea în faţa presei şi pentru a povesti despre presiunile care s-au făcut asupra lui, soţia omului de afaceri a vorbit în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul". „Aurel nu îşi va retrage plângerea. Mergem înainte indiferent de presiuni. Trebuie să se facă dreptate. Mă gândesc că se vor mai face presiuni. Dacă vine acum Fiscul, protecţia consumatorului sau orice altă instituţie să ne verifice, atunci ştim de unde ni se trag controalele. Ne aşteaptă o viaţă grea", a spus Maria Grindiş, soţia celui care a denunţat-o pe Cornelia Corescu la ITM.

Corescu rezolva controale prin telefon

Anchetatorii DNA au strâns probe în legătură cu patru intervenţii pentru membrii de partid care au fost făcute de Cornelia Corescu în doar trei săptămâni cât a fost supravegheată cu ajutorul SRI.

„Din cuprinsul convorbirilor telefonice interceptate şi înregistrate în cauză rezultă că, în cel puţin patru rânduri, inculpata s-a implicat, ori măcar a încercat să se implice, în activitatea subordonaţilor ei, în aşa fel încât firmele pentru care interveneau interlocutorii săi să nu fie sancţionate în urma controalelor efectuate de inspectorii ITM Timiş", au mai reţinut judecătorii care au decis arestarea Corneliei Corescu pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi instigare la fals intelectual.

Pe lângă omul de afaceri din Variaş, şefa ITM Timiş e acuzată că a dat directive în legătură cu un control de la Spitalul Orăşenesc din Deta, localitate în care primarul e membru PDL. În faţa procurorilor, edilul PDL, Petru Roman, a mărturisit că şefa ITM „s-a implicat în influenţatrea controlului la Spitalul Orăşenesc Deta, deşi în acea perioadă ea era în concediu". Pentru „Adevărul", acelaşi Petru Roman a declarat: „Eu nu sunt cercetat în acest dosar. Nu am intervenit pentru nicio firmă. Pur şi simplu m-am interesat de un control ce urma să aibă loc la spitalul din Deta. Doream să ştiu care e tematica controlului. Am fost audiat de DNA în calitate de martor".

Tot în urma interceptărilor, procurorii au aflat cum Cornelia Corescu a intervenit pentru protejarea unei firme din Jimbolia, firmă ce urma să fie supusă unui control ITM. În acest caz, Corescu se simţea obligată să intervină, doar pentru că cel care a rugat-o să „intervină" era preşedintele PDL Jimbolia.

Şefa ITM, Corescu a mai intervenit, din calitatea ei de şefă a ITM Timiş, pentru măsluirea rezultatelor unui control la firma unui prieten de-al fiicei sale.

Folosea ITM ca instrument de presiune

Instanţa arată că era de notorietate faptul că şefa ITM Timiş, Cornelia Corescu, se fo,losea de instituţia pe care o conduce pentru a-şi atinge anumite obiective personale sau de partid. „În situaţia în care i se solicita să-şi manifeste influenţa asupra subordonaţilor săi după încheierea actului de control, inculpata îşi exprima regretul că a fost solicitată tardiv, mustrându-l chiar pe unul dintre interlocutori că a sunat prea târziu. Cele patru intervenţii de aceeaşi natură, petrecute în decursul a doar trei săptămâni, dovedesc că practica aceasta a Corneliei Corescu nu era doar constantă, ci şi notorie. Prin aceasta îşi dovedea dispreţul faţă de respectarea procedurilor legale care ar trebui să guverneze activitatea instituţiei pe care o conduce, folosind instituţia şi funcţionarii cu atribuţii de control ca pe un instrument de presiune asupra agenţilor economici, dovedind inflexibilitate şi
rigoare doar atunci când interesele ei personale nu intrau în contradicţie cu obiectivele de control ale instituţiei", explică judecătorii motivul pentru care şefa ITM Timiş a fost arestată.

"Aurel nu îşi va retrage plângerea. Mergem înainte indiferent de presiuni. Trebuie să se facă dreptate."
Maria Grindiş
soţia lui Aurel Grindiş

Se voia senator în 2008 şi secretar de stat în 2010

Şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş a fost la un pas de avansare înainte de izbucnirea acestui scandal. Ea a fost demisă în 2007 de ministru Paul Păcurariu, după luni întregi de scandal continuu în instituţie, însă a atacat în instanţă măsura şi a obţinut suspendarea deciziei şi repunerea în funcţie.

image

Imagine din timpul campaniei electorale din 2008, când Cornelia Corescu candida pentru Senat   Foto: Mediafax



În 2008, când a şi candidat pentru fotoliul de senator PDL, directoarea ITM Timiş a fost reclamată la Parchet de Federaţia sindicală Cartel Alfa, sub acuzaţia că a făcut presiuni asupra subalternilor pentru a demisiona din sindicat.

„Îmi pare rău dacă a făcut o prostie"

În cursa pentru fotoliul de senator, Cornelia Corescu a fost susţinută în campanie de oameni grei din PDL, precum Alin Popoviciu, Radu Berceanu sau Theodor Stolojan.

Întrebat dacă regretă că a susţinut un asemenea candidat pentru Senat, Alin Popoviciu a declarat pentru „Adevărul": „Nu am fost niciodată singur pe o scenă cu Stolojan, Berceanu şi cu doamna Cornelia Corescu. Mai mulţi am fost, da. Şi cred că şi ştiu când a fost făcută poza. Nu eram doar noi. O fi cadrul luat doar cu noi patru. Că am susţinut-o în campanie? Nu am ce să regret. E membru PDL, e membru de partid, nu am ce să regret. Îmi pare rău dacă a făcut ce nu trebuia, îmi pare rău dacă a făcut o prostie, dar nu regret că am susţinut-o. Îmi pare rău de ce s-a întâmplat la ITM Timiş, dar în rest, repet, nu regret nimic".

La mijlocului anului 2010, Cornelia Corescu a fost la un pas să ajungă secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, dar nu a mai fost numită după ce a făcut declaraţii în presă despre primele decizii pe care urma să le ia în noua funcţie. Şi în 2011 s-a pus problema avansării ei.    

Cornelia Corescu are o casă de 90 de metri pătraţi la marginea Timişoarei, într-un cartier select. Ea mai deţine două autoturisme Ford, din anul 1983 şi anul 2008. Familia Corescu avea o datorie de 20.000 de euro, care a fost achitată în urmă cu trei luni de zile. Salariul Corneliei Corescu a fost în 2010 de 30.600 de lei. 

"Că am susţinut-o în campanie? Nu am ce să regret. Îmi pare rău dacă a făcut ce nu trebuia, îmi pare rău dacă a făcut o prostie, dar nu regret că am susţinut-o."
Alin Popoviciu
deputat PDL

Vasile Medeşan, un afacerist care stă în umbră

image



Vasile Medeşan (47 de ani, foto) a intrat în politică în anul 2002, la Partidul Social Democrat, dar în anul 2009 a schimbat partidul şi a devenit preşedintele PDL Variaş. Bărbatul deţine o pensiune de lux în comuna Variaş, care este frecventată de oameni de afaceri şi politicieni. Vasile Medeşan este patronul firmei Trident, unul dintre cei mai mari producători de jaluzele din vestul României, valoarea companiei fiind de mai multe milioane de euro.

image

Citeşte şi blogul jurnalistului Gerhald Ernst pe platforma "ideilibere.ro": Da pentru Roşia Montană! România incompetentă are nevoie de banii din aur GALERIE FOTO

   

image
image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite