Cancerul din Justiţie are o reţetă: poliţist, politician, judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, a fost reţinut de DNA într-un amplu dosar de corupţie, în care mai sunt implicaţi un politician local, ca mituitor, şi un şef de poliţie, ca intermediar.

Curtea de Apel Timişoara este „zguduită" din temelii de un scandal de corupţie fără precedent. Vicepreşedintele instituţiei, judecătorul Cătălin Nicolae Şerban, a fost reţinut de DNA Bucureşti, fiind acuzat că ar fi primit, prin intermediul soţiei, care este notar, 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă alţi judecători în soluţionarea favorabilă a unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara.

Potrivit avocatului Gheorghiţă Mateuţ, care îl apără pe Şerban, banii ar fi trebuit să ajungă la alţi trei judecători, care „probabil vor fi citaţi ca martori". Nimeni şi nimic nu prevedea însă reţinerea judecătorului care avea o imagine foarte bună în mediul juridic timişorean. În urmă cu doar două săptămâni, judecătorul Cătălin Şerban prezenta, alături de conducerea instituţiei şi de secretarul de stat Lidia Barac, bilanţul Curţii de Apel Timişoara, din care reieşea că magistraţii muncesc mult şi bine.

A venit însă noaptea de miercuri spre joi, când judecătorul s-a transformat din vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara în învinuit într-un dosar de corupţie. „E bomba lunii martie. Nimeni nu îl credea în stare de aşa ceva", a declarat un avocat din Baroul Timiş.

Traseul şpăgii

Potrivit unor surse din interiorul anchetei, judecătorul i-ar fi solicitat lui Iacob Chişărău, director al Moldomin Moldova Nouă şi consilier judeţean la Caraş Severin, societatea de stat aflată în insolvenţă şi la un pas de privatizare, 60.000 de euro pentru soluţionarea favorabilă a unor litigii aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara.

Chişărău, care este şi consilier judeţean Caraş-Severin din partea PDL, a depus denunţ penal la DNA, structura centrală. „Tranzacţia" ar fi trebuit să aibă loc miercuri seara, intermediari urmând a fi şeful Poliţiei din Moldova Nouă, Nicolae Sava, de partea lui Chişărău, şi soţia judecătorului, notarul Ramona Şerban, de cealaltă parte. Potrivit unor surse apropiate anchetei, locul iniţial de predare a banilor a fost mallul din Timişoara. „Planul a fost schimbat în ultimul moment, iar banii au fost predaţi la biroul notarial al soţiei judecătorului", au declarat surse din cadrul anchetei. Procurorii nu au avut un plan „B", astfel că nu au putut intra în biroul notarial al soţiei judecătorului pentru percheziţii în lipsa unui mandat. Biroul a fost însă sigilat, iar ieri, după obţinerea mandatului de percheziţie, au fost găsiţi 50.0000 de euro.

Care era miza şpăgii?

Informaţiile referitoare la motivaţia şpăgii sunt contradictorii. Iniţial s-a speculat că banii ar fi fost solicitaţi pentru ca denunţătorul, cercetat de Parchetul Curţii de Apel într-un dosar de ucidere din culpă într-un accident rutier, să scape ieftin. Varianta nu stă în picioare, fiind vorba de un litigiu comercial, care ar fi trebuit „rezolvat" în schimbul a 50.000 de euro.

Potrivit unor surse judiciare, parte în litigiul pentru care s-a solicitat şpaga ar fi Moldomin Moldova Nouă, societate aflată în insolvenţă şi la un pas de privatizare. Pe rolul Curţii de Apel Timişoara, Moldomin are mai multe procese. Unul dintre ele este o contestaţie prin care societatea de lichidatori Convers-min SA solicită introducerea la masa credală în procesul de faliment. Primul termen din această cauză este programat în 2 aprilie.

Unul dintre reprezentanţii lichidatorului judiciar din procesul de insolvenţă al Moldomin a spus însă că e imposibil ca acest proces să aibă o astfel de miză pentru că, în cazul în care Conversmin va fi acceptată la masa credală, nu va primi nimic, toţi banii din privatizare fiind direcţionaţi în vistieria statului.  „Este vorba de un proces cu Fiscul", a declarat o sursă din cadrul anchetei, fără a oferi alte detalii. Într-adevăr, pe rolul Curţii de Apel Timişoara sunt două procese cu Finanţele.

Într-unul dintre ele e vorba despre o cerere de anulare a procedurilor de vânzare a societăţii Moldomin pentru că s-a modificat caietul de sarcini. În celălalt e vorba de o cerere de înlocuire a  lichidatorului judiciar. Ambele procese au fost finalizate, în mod  irevocabil, cu „respingerea recursului recurentei Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin".  

„Cu precizarea că nu avem nicio informaţie oficială legată de speţa pe care o aduceţi în discuţie (n.r. - reţinerea judecătorului Şerban), considerăm că este puţin probabil să poată fi vorba de tranzacţionarea unor sume de bani în cele două cauze, neexistând o miză financiară care să poată justifica plata unei asemenea sume", a declarat pentru „Adevărul", Răzvan Zăvăleanu, reprezentant al RTZ & Partners, lichidatorul judiciar din cazul Moldomin Moldova Nouă.

"E bomba lunii martie. Nimeni nu îl credea în stare de aşa ceva.''
avocat din Baroul Timiş

50.000
de euro era valoarea mitei în dosarul pe care trebuia să-l aranjeze judecătorul Şerban.

Judecătorul

Cătălin Şerban are 35 de ani. El este în magistratură de 13 ani şi se află la al doilea mandat de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara. În urmă cu şase ani era judecător la Tribunalul Caraş-Severin. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Cătălin Şerban a câştigat anul trecut, numai din magistratură, 124.000 de lei. Un calcul simplu arată că salariul lunar al judecătorului este de peste 10.000 de lei. La aceşti bani s-au mai adăugat 36.000 de lei, indemnizaţia soţiei de creştere a copilului, dar şi 8.900 de lei, onorarii de avocat.

Potrivit aceluiaşi document, Cătălin Şerban deţine, în Timişoara, un teren de 316 metri pătraţi şi o casă de 200 de metri pătraţi. Familia Şerban a mai obţinut 87.000 de euro din vânzarea unui apartament, înstrăinat în ianuarie 2010. Judecătorul şi soţia sa au contractat, însă, şi un credit de 93.000 de euro de la Banca Italo-Romena. Creditul este scadent în 2040.

Poliţistul

Comisarul Nicolae Sava este de mai mulţi ani şeful Poliţiei din oraşul Moldova Nouă. Poliţistul este căsătorit, are doi copii şi a absolvit cursurile Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza" din Bucureşti, în 1997. De asemenea, are cursuri postuniversitare pe ştiinţe penale şi management. S-a încadrat în Ministerul Administraţiei şi Internelor pe data de 12 iulie 1997. Comisarul Nicolae Sava este cel care s-a întâlnit cu soţia judecătorului, notarul Ramona Şerban, ca să îi dea banii în schimbul dosarului care ar fi urmat să ajungă pe rolul Curţii de Apel. Trebuie precizat că ieri-dimineaţă, comisarul a fost la serviciu, la Postul de Poliţie din Moldova Nouă, el nefiind reţinut, aşa cum s-a vehiculat iniţial. „Nu vă pot divulga amănunte, pentru că ancheta este în curs de derulare, dar ceea ce vă pot spune este că ofiţerul este la serviciu în această dimineaţă (joi - n.r.)", a spus Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

Politicianul

image

Iacob Chişărău este consilier judeţean PDL, de la alegerile din 2008. De asemenea, acesta a mai fost primar al oraşului Moldova Nouă, după Revoluţie. În momentul de faţă are un dosar în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, în care este acuzat că a omorât trei tineri, studenţi, cu toţii din Reşiţa. Potrivit anchetatorilor, în luna mai a anului 2011, Iacob Chişărău se grăbea la petrecerea fiicei sale, care îşi sărbătorea ziua de naştere. El a apăsat prea tare pedala de acceleraţie şi a intrat într-o maşină care venea, regulamentar, din sens opus.

image

Accidentul a avut loc pe DN 59, pe podul dintre localităţile Şag şi Pădureni, din judeţul Timiş. Dosarul nu a ajuns nici la această oră pe rolul instanţei de judecată. Avocaţii săi au tergiversat dosarul, prin solicitarea unor expertize, care să ateste faptul că alesul judeţean ar fi suferit un infract în timpul producerii accidentului.

Privatizarea Moldomin, cu Chişărău director

De la finele anului trecut, statul român ia în calcul privatizarea societăţii Moldomin SA Moldova Nouă SA, unde director este în acest moment Iacob Chişărău, denunţătorul judecătorului Cătălin Şerban. Societatea interesată de preluarea firmei este Mineco, o companie elveţiană. Firma s-a angajat inclusiv în rezolvarea problemelor grave de mediu care există în oraş, generate de praful de la iazul de decantare al Moldomin. La fiecare furtună sau vânt mai puternic, praful steril îi poluează pe localnici şi trece inclusiv de Dunăre, până pe malul sârbesc.

Din cauza datoriilor pe care le are la stat, şi care se ridicau la finele anului trecut la aproximativ un sfert de milion de lei, Moldomin a intrat în insolvenţă, iar din luna aprilie a anului 2010 este chiar în faliment. De administrarea societăţii se ocupă acum Direcţia Marilor Contribuabili de la Bucureşti. Pe rolul Curţii de Apel Timişoara s-a aflat un proces, soluţionat în urmă cu o săptămână, în care Direcţia de Finanţe Caraş-Severin cerea anularea procedurii de vânzare către firma elveţiană, din cauză că cei de la Moldomin au schimbat caietul de sarcini. Câştig de cauză a avut Moldomin. ;

Parteneri în acelaşi dosar

Pe rolul Curţii de Apel Timişoara se află un dosar în care Petru Gelu Andronic, un bărbat din Moldova Nouă, ar fi depus o plângere penală împotriva ordonanţei procurorului de netrimitere în judecată a lui Chişărău într-o cauză alături de mai multe persoane, printre care şi Nicolae Sava, şeful de post de la Moldova Nouă.

Potrivit unor surse, Petru Gelu Andronic este procesoman de profesie. Acesta are mai multe dosare pe rolul instanţelor de judecată, printre care şi unul care se află pe rolul Curţii de Apel Timişoara. A acţionat în instanţă 19 angajaţi ai Societăţii SC Moldomin SA Moldova Nouă, pentru recuperarea unor drepturi salariale. Pe lista persoanelor reclamate se regăseşte şi directorul Iacob Chişărău, denunţătorul vicepreşedintelui

Curţii de Apel Timişoara, şi şeful Poliţiei Moldova Nouă, Nicolae Sava, cel care a servit drept intermediar pentru cei 50.000 de euro destinaţi magistratului. Gelu Petru Andronic a fost angajat al societăţii din Clisura Dunării până în 2004, când a fost restructurat. Locuieşte  în Moldova-Nouă şi ar avea probleme psihice, potrivit unei expertize cerute de procurori la institutul de profil din Bucureşti. În afară de Moldomin, acesta ar mai avea procese cu Primăria din oraş, cu juristul instituţiei, dar şi cu  mulţi alţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite