Beizadea de primar, interlop cu sabie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei tineri au fost tăiaţi cu o sabie de fiul primarului din Deta. Ei îl acuză pe Bogdan Roman că le-a cerut o taxă de protecţie de 8.000 de euro. Scandal cu săbii în Deta, judeţul Timiş. În centrul acestuia, unul dintre fiii primarului din orăşelul bănăţean, acuzat că a băgat în spital trei tineri pentru că nu şi-au plătit taxa de protecţie.

În urma unui scandal izbucnit sâmbătă în Deta, localnicii au început să reclame că ziua oraşul este condus de primarul Petru Roman, în timp ce noaptea băieţii lui, Bogdan (32 de ani) şi Călin (27 de ani), trăiesc regeşte din colectarea de taxe de protecţie.

OPINIE: Cum au ajuns beizadelele şi derbedeii de bani gata să controleze România


Sumele pretinse de ei variază, potrivit acuzatorilor, între 200 şi 8.000 de euro. Iurg Petru (24 de ani), Alexandru Ştefan (31 de ani) şi Bogardo Gartner (20 de ani) susţin că au căzut pradă mâniei lui Bogdan Roman tocmai pentru că nu au vrut să-şi plătească taxa. Primarul din Deta se dezice de faptele fiului său acuzat că ar fi cerut taxe de protecţie prin oraş. Acesta din urmă a fost dat dispărut, doar fratele său fiind găsit de poliţişti aseară.

„Cel mai temut om din Deta"

Scandalul a pornit pe terasa unui local din Deta. „Fiul primarului a venit direct la mine şi mi-a cerut 8.000 de euro. Mi-a zis că sunt băiat de bani gata şi am de unde să scot banii, mai ales dacă ţin la viaţă. Mi-a spus că nu o să plec în viaţă de pe terasă dacă nu scot banii. Ştiu că tot oraşul se temea de el, că despica oameni cu zâmbetul pe buze. Eu am scăpat cu viaţa, dar mă tem pentru familia mea. Primarul şi copiii lui sunt mână în mână cu poliţia. E cel mai temut om din Deta. Şi fratele lui e la fel de psihopat, dar ăla măcar nu te omoară, ci te lasă direct în scaunul cu rotile", a povestit Alexandru Ştefan.

Bogardo a fost tăiat pe mână, Alexandru a fost atins şi el de lama sabiei, în timp ce Petru Iurg a fost prins de amicii lui Bogdan şi bătut minute în şir. Toată bătaia ar fi avut loc sub ochii poliţiştilor şi ai jandarmilor din Deta, care păzeau parcul central al oraşului, martori fiind şi membri ai familiei Ştefan. „L-au tăiat pe fratele meu ca pe un porc. Ţâşnea sângele din el, iar băieţii lui Bogdan Roman râdeau şi spuneau că o să-l omoare şi pe urmă o să-l ardă. Poliţiştii au văzut tot şi au stat cu mâinile în sân. Aşa e la noi, în Deta, mafioţii fac legea, iar poliţiştii dau amenzi pentru cei care nu cotizează la şmecheri", a acuzat Vandana Ştefan, sora lui Alexandru Ştefan.

Dispărut pentru câteva ore

Alexandru Ştefan şi Bogardo Gartner au fost internaţi de urgenţă la Spitalul Judeţean din Timişoara unde sunt păziţi de poliţişti. „Mi-e frică să nu vină băieţii primarului să ne ameninţe ca să ne retragem plângerea. Fiul meu s-a întors din Germania acum două zile şi uite în ce hal l-a tăiat fiul primarului", a declarat Aurelia Geratner, mama lui Bogardo Geratner.

Sabia a fost găsită în locuinţa fiului primarului, într-o pubelă, dar presupuşii agresori nu erau de găsit. Bogdan Roman este cunoscut de oamenii legii pentru o serie de scandaluri în care a fost implicat. Ultimul scandal pe care l-a provocat a avut loc în urmă cu două săptămâni, când un alt tânăr a fost rănit, spun localnicii.

Medicii de la Spitalul din Deta confirmă incidentul şi spun că rănile par să fie provocate cu o sabie, dar victima a refuzat să depună atunci plângere penală. „Din păcate, nu este pentru prima oară când băiatul ăsta ne provoacă probleme. El a mai avut un dosar penal pentru o bătaie, dar incidentul e mai vechi. Bogdan Roman a fost dat la consemn în frontieră. Vă garantez că se va face dreptate", a declarat ieri după-amiază Gheorghe Popescu, şeful Inspectoratului de Poliţie Timiş.

În scandalul de faţă, oamenii legi nu comentează lipsa de atitudine a poliţiştilor care s-ar fi aflat la faţa locului. „Am discutat cu medicul legist. Unul dintre ei necesită şapte zile de îngrijiri medicale, iar altul 15. Nu intră la vătămare corporală gravă. E vătămare corporale simplă şi ultraj. Am trimis Corpul de Control pentru a verifica modul în care au intervenit poliţiştii acuzaţi că au fost de faţă la altercaţie", a mai spus şeful IPJ Timiş. El a mai precizat că se va cerceta şi acuzaţia adusă fiilor primarului, potrivit căreia ar fi cerut taxe de protecţie în oraş.

"Din păcate nu este pentru prima oară când băiatul ăsta ne provoacă probleme. El a mai avut un dosar penal pentru o bătaie. Vă garantez că se va face dreptate.''
Gheorghe Popescu şeful IPJ Timiş

Probleme vechi

Gruparea condusă de fiii primarului din Deta ar fi cerut taxe de protecţie doar de la tinerii care păreau avuţi. Surse din rândul anchetatorilor spun că erau vizaţi de ameninţări cei care se întorceau de la muncă din străinătate, cei care vindeau terenuri, îşi cumpărau maşini sau câştigau la pariurile sportive. Cine nu plătea suma cerută era în primă fază ameninţat, după care bătut la ceasul serii. Chiar dacă câştigau în urma taxelor de protecţie între 200 şi 8.000 de euro, fraţii Roman par săraci lipiţi pământului conform declaraţiei de avere a tatălui, ei nefiind menţionaţi în actul oficial.

„Sora mea a vândut un teren cu 70.000 de euro. Băiatul primarului știa că avem bani și ne-a cerut taxă de protecţie 5.000 de euro. I-am tot promis că-i dăm, și aseară, când am ieșit din discotecă, ne-a așteptat cu vreo 7-8 persoane și ne-au luat la bătaie.  Acum trei săptămâni s-a depus o plângere împotriva băiatului primarului pentru asta. Sper ca acuma să depună mai mulţi", a povestit Ştefan.

Edilul din Deta: „Băieţii mei nu sunt sfinţi"

Primarul oraşului Deta, Petru Roman, a stat mai bine de 16 ore ascuns în casă după izbucnirea scandalului şi mediatizarea evenimentului. „Ştiu ce au făcut copiii mei, dar îmi rezerv dreptul să nu cred toate lucrurile rele care se spun despre ei. Băieţii mei nu sunt sfinţi, dar nici cei mai răi oameni din lume. Vă spun că nu am o relaţie foarte bună cu ei. Nu am mai avut atâta timp ca să stau cu ei, deci nu ştiu tot ce au făcut în ultimul timp. Vă asigur că băieţii mei nu au omorât pe nimeni, nu e în stilul lor. Oricum, fiecare răspunde pentru faptele lui", a spus primarul oraşului Deta.

Călin Roman a fost dus la poliţie pentru audieri

image

Edilul a mai precizat că şi-a sunat băieţii pe telefoanele mobile, dar că nu i-a răspuns niciunul. Despre Bogdan afirmă că este mai violent, iar Călin, mai liniştit. Crede că au participat la o bătaie, dar nu şi că cei doi ar fi cerut taxă de protecţie. Primarul din Deta a mai declarat că este şi el o victimă a acestui scandal, aflând de la poliţişti ce s-a întâmplat. Deşi consideră că fiii săi sunt suficient de maturi pentru a răspunde în faţa legii, Petru Roman crede că imaginea sa a fost ştirbită pe nedrept.

Primarul din Deta ar dori să se facă o anchetă a autorităţilor de la nivel central. Acesta nu a ieşit cu nimic în evidenţă de la alegerea sa pe funcţie în 2008. Potrivit declaraţiei de avere, Roman deţine un teren, două case şi are un credit de 60.000 de lei. Soţia sa este şomeră. Călin Roman a fost găsit aseară de către poliţişti într-una dintre casele primarului, unde acesta locuieşte, împreună cu fratele său, Bogdan. Acesta din urmă nu a fost găsit până la închiderea ediţiei, fiind dat în consemn la frontieră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite