Băiatul care s-a spanzurat cu eşarfa de calorifer în internat nu a mai avut loc în apartamentul surorii sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Erja (17 ani) avea părinţii despărţiţi şi locuia într-un cămin şcolar. Ovidiu Erja avea 17 ani şi era elev în clasa a X-a. Originar din Suceava, tânărul se mutase la internat în urmă cu o lună, după ce sora sa, elevă în clasa a XII-a, a născut.

Un tânăr de la Liceul privat „Ioan Slavici“ din Timişoara a fost găsit spânzurat ieri-dimineaţă în camera sa de cămin de la Liceul de Construcţii. „Pe durata weekendului, ceilalţi colegi de cameră erau plecaţi acasă. El, întrucât nu avea unde să se ducă, a rămas în cameră. Din păcate, în această dimineaţă (n.r. luni), a fost găsit spânzurat", a explicat Cosmin Hogea, director adjunct al Colegiului Tehnic de Vest din Timişoara, locul unde tânărul a fost cazat la internat. Acesta spune că un coleg a descoperit că elevul era încuiat în cameră. Directorul a chemat un supraveghetor, care a descuiat uşa şi a găsit băiatul spânzurat de calorifer cu o eşarfă.

Vesel şi sociabil

Potrivit acestuia, Ovidiu provenea dintr-o familie dezorganizată, cu părinţi divorţaţi. Mama sa este plecată la muncă în Spania, în timp ce tatăl său se presupune că ar fi rămas în Suceava. Ba mai mult, apropiaţii spun că tânărul şi-ar fi pus capăt zilelor pentru că s-a simţit abandonat de familie. Erja a stat cu sora lui  până acum o lună, când tânăra a născut, iar socrii acesteia nu l-au mai lăsat pe Ovidiu să locuiască la ei. Atunci, liceanul a fost nevoit să se cazeze la internat.

Ovidiu Erja avea 17 ani

image

Colegii elevului sunt însă şocaţi de gestul lui. Aceştia susţin că tânărul era foarte sociabil şi binedispus. Nici profesorii nu îşi pot explica motivul pentru care băiatul a ales să îşi curme viaţa. „Ovidiu Erja a fost un elev de nivel mediu, un copil cu care noi nu am avut niciun fel de probleme. Ştiu doar că părinţii au fost despărţiţi, iar legătura cu mama, care este plecată în Spania, am ţinut-o în fiecare lună", a declarat Ana Maria Bauer, directorul adjunct al Liceului „Ioan Slavici".

O lună de sigurătate

Bauer susţine că mama era cea care achita taxa şcolară pentru ambii copii, de câte 320 de euro pe an pentru fiecare. Tot ea se interesa de rezultatele şcolare de la sfârşitul anului. „Sub nicio formă nu ne-am fi aşteptat la un asemenea comportament", a completat Ana Maria Bauer. Aceasta susţine că Ovidiu Erja era un tânăr comunicativ şi plin de vitalitate.

„Când venea la şcoală, primul lucru era să vină la mine şi să mă anunţe că a ajuns. Vinerea trecută a stat cu mine o oră şi jumătate, am vorbit de toate. Părea o fire foarte deschisă", a conchis directorul adjunct al Liceului „Ioan Slavici". „Ovidiu era un elev  interesat mereu de orice problemă. Se implica în orice dezbatere şi se contrazicea, dacă nu era de acord cu vreun argument. El avea întotdeauna iniţiativă",  a explicat profesoara Anca Simulescu.

Semnale de alarmă

Psihologul Monica Verba spune că abandonul mamei, urmat de cel al surorii a dat curs unei depresii pe care Ovidiu nu o putea depăşi. „În general, oamenii cu probleme emoţionale disimulează o stare de bine, în mod inconştient. Este modul lor de a se ascunde faţă de ei înşişi. Atunci când, despre o persoană se ştie că are probleme în familie, mai ales în peioada adolescenţei, trebuie puse nişte semne de întrebare", susţine Verba.

Fenomenul „singur acasă" face victime

Anxietatea, pierderea valorilor, agresivitatea şi tulburările de somn sunt printre cel mai des întâlnite simptome ce apar la copiii şi adolescenţii care cresc fără părinţi. Studiile din ultimii ani au arătat că aceşti copii sunt mai expuşi consumului de droguri, fumatului, au probleme cu Poliţia, au rezultate slabe la şcoală şi prezintă un risc crescut de a deveni depresivi.

Plecarea unuia dintre părinţi sau a ambilor conduce la un sentiment de abandon, susţin psihologii. Astfel, au existat numeroase cazuri când aceşti copii au ajuns să-şi pună capăt zilelor din cauza separării. Ianuarie 2010. Alexandru Panciuc (17 ani), din comuna ieşeană Ruginoasa, s-a spânzurat de creanga unui copac aflat lângă casă. Cu puţin timp înainte, băiatul le spusese fraţilor că-i este foarte dor de mama sa, plecată la muncă în Italia. Un alt caz şocant a fost al lui Răzvan Suculiuc, un băieţel de 11 ani din localitatea ieşeană Deleni. Elev în clasa a IV-a, copilul s-a spânzurat în spatele casei părinteşti la doar o lună de când mama lui plecase la muncă în Italia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite