Alpinistul şi moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul Horia Colibăşanu a trăit a treia tragedie din viaţa sa pe unul dintre cele mai înalte vârfuri ale lumii. După ce a urcat pe vârful Makalu (8.463 metri), sportivul a încercat să salveze o tânără din Elveţia, riscându-şi la rândul său viaţa.

Horia Colibăşanu (34 de ani) a reuşit şi anul acesta o performanţă în alpinismul de altitudine, confirmând pentru a cincea oară că este cel mai bun sportiv român în acest domeniu şi unul dintre cei mai buni din Europa. După patru ascensiuni în premieră naţională pe vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, acum o săptămână a reuşit să urce pe vârful Makalu tot în Himalaya a cărui ascensiune este considerată una dintre cele mai periculoase din lume.

A fost însoţit în această expediţie de Peter Hamor, Jorge Egocheaga şi Martin Ramos, alpinişti străini pe care Horia Colibăşanu îi cunoaşte de mai mulţi ani. De la plecarea din 6 aprilie, timişoreanul a avut de aşteptat mult timp până să poată urca în condiţii de siguranţă pe Makalu, având în vedere că nu a folosit butelii de oxigen atunci când a fost vreme bună. „A fost extrem de obositor şi am fost cu toţii extenuaţi la coborâre. Dar a meritat. Imaginea de sus a fost superbă. Şi am avut mare noroc de vreme bună", şi-a descris Colibăşanu experienţa.Bucuria şi mulţumirea de pe drumul de coborâre au durat foarte puţin.

Horia Colibăşanu şi colegul său Peter Hamor au întâlnit o tânără din Elveţia, pe Joel, care era deja foarte obosită, dar cu multă dorinţă de a urca pe vârf. După aproape şapte ore, tânăra s-a întors în acelaşi loc epuizată. „Eram în tabăra 5 cu colegul meu, ne odihneam. I-am dat puţin ceai. Ea a plecat mai departe. Ulterior, când am coborât şi noi, am întâlnit-o iar. Abia mergea, era epuizată. Am târât-o după noi aproape doi kilometri, până în tabăra 3, unde ne-am oprit şi am cerut ajutor, să vină un elicopter, un şerpaş cu o butelie de oxigen care ar fi putut s-o salveze", a povestit timişoreanul despre încercarea lui şi a colegului de expediţie de a o salva pe Joel.

„S-a stins la mine în braţe"

Horia a spus că cei de la baza muntelui au încercat să trimită un elicopter, dar din cauza vremii zborul s-a amânat pentru a doua zi. În această situaţie, doar un localnic bine antrenat, un şerpaş, putea să-i vină tinerei în ajutor. „Exista un asemenea şerpaş, foarte bine antrenat, care în cel mult cinci ore putea veni în tabăra unde eram cu Joel. Şerpaşul era însă într-o altă echipă, condusă de un american, un nenorocit, care n-a vrut să-l lase să vină la noi. I-am spus că-l plătim şi că putem acoperi şi alte costuri, dar degeaba", a povestit Horia.

În speranţa că va veni o echipă de salvare, cei doi alpinişti i-au dat fetei din medicamentele pe care le aveau pentru ei, i-au dat apă, dar după aproape 12 ore de suferinţă, Joel a murit. „A făcut stop cardiac. S-a stins la mine în braţe", a mărturisit Horia.

Încercarea timişoreanului şi a slovenului Peter Hamor de a o salva pe Joel i-a adus pe cei doi la o limită periculoasă. Salvarea unui alpinist aflat în dificultate presupune anumite condiţii astfel încât o intenţie bună să nu devină o tentativă de suicid. La o altitudine de peste 6.000 de metri, considerată incompatibilă cu viaţa, la salvare trebuie să participe cel puţin şase persoane, astfel încât intenţia să fie o reuşită. În caz contrar, riscurile sunt foarte mari.

Efort la limită

„A fost foarte greu şi pentru mine, şi pentru partenerul meu. Nu a fost cel mai greu să urcăm pe vârf, ci s-o coborâm pe Joel. Am făcut acelaşi efort de parcă am mai fi urcat de două ori până pe vârf. Am stat o zi în plus la 8.000 de metri altitudine, ceea ce este periculos", a descris Horia starea sa şi a slovenului.

„Am intrat în limita resurselor mele. Lucru pe care eu nu-l fac niciodată. Pentru mine nu există sacrificiu de dragul performanţei. Dacă simt că sunt obosit şi ca să ajung pe vârf înseamnă să intru în resursele mele, renunţ la vârf. Nu urc. Nu risc totul pentru asta. Dar mi-am dorit enorm să o pot salva pe fata asta", a povestit Horia despre sacrificiul pe care l-a făcut în speranţa că de data asta nu va mai retrăi experienţa morţii în Himalaya.

"Imaginea de sus a fost superbă. Şi am avut mare noroc de vreme bună. "
Horia Colibăşanu
alpinist

Munţii i-au luat trei prieteni

Horia Colibăşanu este urmărit de umbra morţii din 2008, când a încercat să urce pe Annapurna, cel mai periculos vârf din Himalaya. Atunci şi-a pierdut cel mai bun prieten, pe spaniolul Inaki Ochoa de Olza, alături de care a stat aproape cinci zile la peste 7.000 de metri, în încercarea de a-l salva, după ce alpinistul străin a suferit un edem cerebral.

Doi ani mai târziu, în 2010, Colibăşanu a urcat în premieră naţională pe Annapurna şi i-a dedicat reuşita amicului său decedat. Succesul său a fost umbrit acum un an de moartea altui alpinist spaniol, Tolo Calafat. După ce a aflat că nu mai poate să coboare de pe vârf, Horia s-a dus după el, deşi, el fiind pe drumul de coborâre, s-a expus morţii. Din păcate, Tolo a fost de negăsit. Cel mai probabil a fost acoperit de zăpadă, pentru că ningea şi vântul era puternic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite