Timişoara: Ultimul omagiu pentru Peter Jecza, cel care acum sculptează pentru îngeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculptorul va fi înmormântat joi, la ora 13, la Timişoara. Rudele şi prietenii pot să aducă ultimul omagiu la Casa Triade, unde este depus trupul neînsufleţit al lui Peter Jecza.

Luna martie, una în care ar trebui să fie primăvară, este nemiloasă cu oamenii de cultură din Banat. Lumea artei a pierdut luna aceasta pe Doina Pocioianu şi scriitorul Petre Stoica. Ieri a venit rândul sculptorului Peter Jecza să treacă în veşnicie.

Casa Triade, locuinţa soţilor Jecza, transformată într-un spaţiu dedicat artei, a devenit de ieri un loc de pelerinaj pentru cei care l-au cunoscut şi apreciat pe sculptorul Peter Jecza.

Peter Jecza a creat în anul 2000 Fundatia Interart TRIADE, care îsi propune animarea unui spatiu cultural la interferenta dintre artele vizuale si alte forme de exprimare artistica (muzica, literatura).  Fundatia dispune de doua spatii distincte: spatiul colectiei Jecza, unde sunt expuse, în mod permanent, peste 300 de lucrari ale sculptorului, si Galeria TRIADE, unde au loc, lunar, evenimente artistice.

L-a răpus un cancer

Una din cele mai importante personalităţi culturale contemporane a murit marţi dimineaţa, la Spitalul Judeţean, în urma unui cancer. Sculptorul a suferit mult în ultimii doi ani şi a fost tratat, ultima dată, într-o clinică din Germania.

“După ce am stat la Frankfurt 4 săptămâni la radioterapie, l-am readus pe Peter în ţara luni noaptea, cu o ambulanţă. Era în comă de câteva zile”, a spus Sorina Jecza.

Moartea lui Peter Jecza lasă un mare gol în inima iubitorilor de artă din Timişoara. Împreună cu soţia Sorina şi fiul Andrei, acesta a deschis porţile casei sale tuturor celor care au vrut să se bucure de cultură şi artă.

“Peter Jecza a fost nu doar unul dintre cei mai buni artişti pe care i-a dat până acum Timişoara, dar şi unul dintre cei mai generoşi oameni ai acestui oraş. Casa Triade a găzduit expoziţii de artă plastică, seri de literatură, concerte, proiecţii de filme, colocvii culturale.

Timişoara pierde nu doar un extraordinar creator de cultură, ci şi un amfitrion minunat”, a declarat Robert Şerban, directorul editurii Brumar. „S-a stins un mare artist şi un mare om deopotrivă. A creat un fenomen cultural ce-i poartă numele. Am pierdut un prieten bun”, a declarat Marcel Tolcea, directorul de la Muzeul de Arte.

Ultimul album


Constantin Prut a reuşit să editeze un album care conţine lucrările importante ale lui Peter Jecza, pe care nu sculptorul nu l-a mai văzut. „Era un om foarte bun, foarte cald, un prieten săritor şi un mare artist. E o pierdere pentru sculptura românească”, a spus artistul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite