Timişoara: (UPDATE) Incendiul de la Timişoara a fost lichidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu puternic a izbucnit în această seară la un depozit plin cu materiale de construcţii aflat la marginea oraşului Timişoara. Depozitul se află în apropierea mai multor case.

Purtătorul de cuvânt al ISU Banat, Sindia Vlaia, a declarat că flăcările de la depozitul din calea Şagului cuprins de incendiu au fost stinse, iar pompierii au început să se retragă. Depozitul a fost distrus în totalite şi au rămas doar pereţii, nimic din ce era depozitat în interiorul halei neputând fi recuperat. O evaluare a pagubelor va avea loc în cursul zilei de duminică. Pompierii au găsit în depozit cinci butelii cu gaz, de gătit, dintre care una a şi explodat. De asemenea, mai erau în hală şi două butelii de acetilenă care au fost răcite pentru că nu puteau fi evacuate deoarece erau racordate.
Echipaje ale Poliţiei Rutiere şi ale Poliţiei comunitare supraveghează în continuare zona pentru ca locuitorii din Calea Şagului să nu se aventureze în interiorul depozitului ars din curiozitate sau teribilism.

Purtătorul de cuvânt al ISU Banat, Sindia Vlaia, a declarat că traficul s-a reluat în urmă cu câteva minute după ce Poliţia Rutieră a ajuns la concluzia că nu mai există niciun pericol de accidente. Focul a fost stins aproape în totalitate, mai există doar un focar mic unde ard câteva cauciucuri, astfel că fumul nu mai afectează circulaţia pe şosea. Echipajele de la Poliţia Rutieră sunt în zonă, fiind sprijinite de jandarmi şi de echipe ale Poliţiei Comunitare care supravegheză oamenii adunaţi să privească incendiul de proporţii care a alarmat întreaga zonă din Calea Şagului.

Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a criticat faptul că proprietarii depozitului nu şi-au luat toate măsurile de precauţie pentru a evita un incendiu de asemenea proporţii. „Societăţile care au un asfel de obiect de activitate, comerţul cu materiale periculoase, trebuie să aibă un aviz de la pompieri şi trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Vom verifica dacă acest depozit are aceste avize pentru că dacă le-ar fi avut eu cred că nu s-ar fi întâmplat un eveniment de asemenea proporţii”, a spus Mircea Băcală.
Precizările prefectului de Timiş au fost întărite şi de şeful ISU Banat, Mihai Benga, care a spus că din cauza unui sistem necorespunzător de funcţionare a depozitului acesta a fost aproape distrus de flăcări, fiind puse în pericol şi casele oamenilor care locuiesc la doar zece metri de hală. „Proprietarii depozitului ar fi trebuit să aibă mijloace de prevenire a incendiilor, iar pompierii ar fi trebuit să intervină doar ca sprijin şi gestionare eficientă a incendiului. Din păcate, în acest caz, incendiul a fost sesizat abia după ce fumul a acoperit oraşul, iar flăcările au ieşit prin acoperiş”, a spus Benga.

Cel mai mare eveniment similar ca şi complexitate cu incendiul de sâmbătă seara a mai avut loc la sfârşitul anului 2007, când a avut loc un incendiu la societatea Romtelecom. La momentul respectiv, în urma unui scurtcircuit a izbucnit un incendiu la sediul Romtelecom care s-a propagat foarte repede pe legăturile de cabluri existente în clădirea cuprinsă de flăcări. De atunci şi până în această seară, pompierii de la ISU Banat nu s-au mai confruntat cu un asemenea incendiu.

Aproape zece echipaje de poliţie blochează în continuare şoseaua pe care se află depozitul cuprins de flăcări pentru că traficul rutier a fost blocat şi deviat. De asemenea, forţele de ordine, printre care şi zeci de jandarmi, au restricţionat şi accesul locuitorilor din zonă care din curiozitate s-ar fi putut expune riscului.
În acest moment, incendiul a fost lichidat în proporţie de 80 la sută, iar pompierii încearcă să stingă cel mai mare focar de flăcări din interiorul depozitului unde se aflau şi cele mai multe materiale inflamabile.

Şeful ISU Banat, Mihai Benga, a declarat în urmă cu câteva minute că incendiul a fost izolat, iar casele care se află la aproape zece metri de depozitul care arde sunt izolate. „Acţionăm în continuare pentru lichidarea focului. Am reuşit să izolăm incendiul şi chiar să restrângem aria de propagare a flăcărilor. Acum încercăm să intrăm spre interior pentru că aşa vom reuşi să lichidăm mai uşor flăcările”, a spus Mihai Benga.
La această oră, în continuare toate maşinile pe care ISU Banat le are în dotare sunt la locul incendiului care a cuprins depozitul de aproximativ 700 de metri pătraţi unde sunt adăpostite materiale foarte inflamabile ca mase plastice, cauciucuri, diluanţi.
Încă nu se cunosc motivele care au generat acest incendiu de proporţii, dar se va face o anchetă mai ales având în vedere şi faptul că acest depozit expus riscului de incendiu şi care se află într-o zonă de case, nu avea paznic, ci doar un sistem de alarmă.

Poliţia Rutieră a intervenit cu şase echipaje în zona Calea Şagului din Timişoara unde a izbucnit un incendiu şi a oprit circulaţia, maşinile fiind dirijate pe rute ocolitoare. „Fumul este foarte gros şi este dus de vânt spre şosea, astfel că există pericolul de accidente. Mai multe echipaje au fost trimise la faţa locului ele fiind ajutate şi de echipele pedestre care au intervenit în devierea traficului pe rute ocolitoare”, a spus Marinela Apostolache, purtător de cuvânt al IPJ Timiş.
Toate echipajele ISU Banat au fost trimise la faţa locului deoarece focul este foarte puternic având în vedere că ard mase plastice uşor inflamabile. De mai bine de două ore pompierii încearcă să stingă focul.

Directoarea Serviciului de Ambulanţă din Timişoara, Carmen Dehelea, a declarat că până la această oră nu este nicio persoană afectată de incendiul izbucnit la depozitul de vopsele şi mase plastice din Timişoara. „Am trimis imediat după ce am fost anunţaţi două ambulanţe la faţa locului, iar o treia a ajuns puţin mai târziu. Nu este nicio victimă până acum. Am înţeles că în depozit nu se afla nimeni atunci când a izbucnit focul”, a spus Carmen Dehelean.
Zona în care se află depozitul este una de case, iar imediat după ce pompierii au ajuns la faţa locului a fost evacuată populaţia din apropiere pentru că există pericolul ca două butelii cu gaz să explodeze, după ce o a treia a explodat deja.

Purtătorul de cuvânt al ISU Banat, Silvia Vlaia, a spus că traficul a fost oprit în Calea Şagului din Timişoara din cauza fumului foarte gros care se ridică de la depozitul cuprins de incendiu. Materialele care au luat foc, vopsele, mase plastice, cauciucuri, generează foarte mult fum, iar din cauza vântului acesta este împrăştiat şi spre şosea.
În acest moment, încă nu se ştie din ce cauză a izbucnit focul, iar autorităţile au intervenit pentru că alarma de la depozit s-a declanşat automat, iar o firmă de pază care a ajuns imediat la faţa locului a constatat că incendiul luase deja proporţii.
Depozitul nu are paznic, astfel că focul a fost observat prea târziu.
Toate autospecialele de la ISU Banat au fost trimise în Calea Şagului pentru a stinge flăcările.
Depozitul are 700 de metri pătraţi, este unul dintre cele mai mari din Timişoara, iar în prezent aproape întreaga suprafaţă este cuprinsă de flăcări. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Banat, în depozit sunt vopsele, mase plastice, diluaţi şi cauciucuri, dar şi trei butelii, dintre care una a explodat, iar alte două sunt în pericol de explozie.

Mai multe echipaje de pompieri s-au deplasat deja la depozitul în flăcări, transmite Realitatea Tv.

Zona Calea Şagului din Timişoara a fost evacuată din cauza pericolului de explozie.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, Silvia Vlaia, a declarat că toată populaţia din apropierea depozitului unde a izbucnit focul a fost evacuată deoarece există pericolul de explozie. În interiorul depozitului de vopsele şi de mase plastice unde s-a apris focul se aflau trei butelii de gătit, dintre care una a explodat deja, celelalte două fiind în continuare în pericol de explozie. Toate echipajele ISU Banat au fost mobilizate şi trimise la depozitul din Calea Şagului. De asemenea, două salvări SMURD sunt la faţa locului, iar o a treia de la Spitalul Judeţean este pe drum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite