Timişoara: Traficanţii de buletine au fost reţinuţi de procurori şi riscă arestarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au dispus deja reţinerea mai multor suspecţi pentru 24 de ore, urmând ca noaptea aceasta să decidă dacă îi duc în faţa judecătorilor pentru arestare preventivă.

În clădirea Poliţiei Municipiului, unde se află sediul Buletinelor, funcţionarul public a fabricat 24 de acte de identitate false.
Cinci timişeni şi-au cumpărat ca la piaţă nenumărate identităţi false chiar de la funcţionarii publici ai Serviciului de Evidenţă a Persoanelor din Primăria Timişoara. Ei au apelat cu încredere la Viorica Grigore, de 42 de ani, care lucrează de aproape 15 ani la Buletine, se arată în dosarul instrumentat de procurorii timişeni. Ea a fost reţinută, ieri dimineaţă, de ofiţerii anticorupţie, în urma unei percheziţii în apartamentul său de pe strada Învăţătorului din Timişoara. Femeia este suspectată că a contrafăcut documentele cu ajutorul aparaturii cu care se confecţionează cărţile de identitate originale oferite timişorenilor.

Falsuri perfecte

Ofiţerii anticorupţie spun că falsurile erau impecabile şi imposibil de deosebit de cele reale. „La început, funcţionarul public vindea cărţile de identitate falsificate cu 1.000 de euro. Apoi a crescut tariful la 1.700 de euro”, a spus Ion Braşoveanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. Pe documente erau aplicate fotografiile celor cinci cumpărători, însă datele de stare civilă erau fictive. Poliţiştii au stabilit că actele au fost eliberate în perioada 2006-2008.

Ancheta a început în septembrie 2008

Şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timişoara, Vasile Tărciatu, susţine că a descoperit în septembrie 2008 că în instituţia pe care o conduce angajaţii produc identităţi false. „Am observat că la două buletine nu corespunde imaginea cu datele personale”, a declarat Vasile Tărciatu.

În urma anchetei administrative, s-a dovedit că buletinele false au fost eliberate fără justificare la două computere unde lucrau Violeta Grigore şi încă o funcţionară care era în concediu în perioada respectivă. „Este o lucrătoare veche, preluată din Ministerul de Interne. A fost o lucrătoare bună. Se pare că prea bună. În trecut a mai avut abateri disciplinare minore. Întârzia cu trimiterea actelor”, a completat Vasile Tărciatu.

Credite cu buletinul fals de 130.000 de euro

Ofiţerii anticorupţie şi trupele speciale ale Grupării Mobile de Jandarmi au făcut, ieri dimineaţă, percheziţii la cei cinci complici ai funcţionarei. „Cu cărţile de identitate false s-au luat credite de 550.000 de lei. Ei se angajau în baza actelor false, îşi făceau cărţi de muncă şi îşi scoteau adeverinţe, cu care luau creditele”, a explicat procurorul care coordonează ancheta, Mihaela Matei.

La percheziţii, s-au găsit sute de documente de credit, de la peste 10 bănci, şi doar 19 dintre cărţile de identitate falsificate. „Poliţiştii au mai confiscat contracte de muncă, documente contabile, patru computere şi 10 hard-disk-uri”, au spus procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. Cei şase urmează să fie prezentaţi pentru arestare pentru abuz în serviciu, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals privind identitatea.



Şase ore fără buletine
Activitatea la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei a fost blocată, ieri, de percheziţia ofiţerilor anticorupţie. Angajaţii au fost aşteptaţi cu mascaţii la uşă, iar reţeaua de computere a fost supusă unui control informatic. Poliţiştii au ridicat aproape doi saci de documente, care vor fi supuse unei expertize. Cetăţenii care au încercat să îşi ridice actele au făcut scandal, revoltaţi că nu le era permis accesul în instituţie. „Am venit de la Jimbolia după acte”, a declarat Constantin
Jitan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite