Timişoara: „Taxa Cârpaci” i-a scandalizat pe timişoreni (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria propune introducerea unor taxe noi cum este taxa de habitat în valoare de 40 de lei de care profită clanurile care au preluat centrul Timişoarei.

La dezbaterea publică de ieri au participat aproximativ 100 de timişoreni care s-au opus vehement taxei de habitat.

Taxa de habitat a fost deja botezată „taxa Cârpaci”. Din aceşti bani ar urma să se reabiliteze clădirile istorice. „Este vorba de istoria oraşului nostru şi de un spirit civic. Nici nu cred că este mult 40 de lei”, a motivat introducerea taxei şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo.

Timişorenii se opun categoric

Aproape 100 de persoane s-au mobilizat şi au mers la dezbaterea publică organizată de Primăria Timişoara pentru proiectul de hotărâre care prevede introducerea taxei de habitat. Oamenii s-au revoltat împotriva propunerii şi chiar au făcut scandal. „Nu suntem de acord să plătim pentru a se renova clădirile unor patroni italieni sau a unor romi care le închiriază cu mii de euro”, a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT), Petru Olariu. Acesta a fost susţinut de avocatul Carmen Obârşanu. „Dacă un cetăţean de la marginea oraşului rămâne cu restanţe la utilităţi este executat silit. La fel ar trebui să se întâmple şi cu cei care nu îşi renovează clădirile din centru şi din cauza cărora ne cad cărămizi în cap”, a spus Obârşanu. „Casa de locuit nu se execută niciodată silit”, a susţinut Bodo. La dezbaterea de ieri a participat un singur proprietar de casă istorică. „Şi eu plătesc indirect reabilitarea termică a blocurilor, pentru că tot din bani publici se reabilitează”, a spus femeia pentru a-şi susţine cauza.

„Taxa Mazăre” contestată la Timişoara

Timişorenii prezenţi la dezbaterea publică s-au opus inclusiv introducerii taxei pentru maşinile grele, din alte judeţe, care traversează oraşul. „La Constanţa o astfel de taxă a fost declarată ilegală. Eu nu susţin o astfel de taxă”, a spus un locuitor din Iosefin, Helmut May. Şeful Direcţiei Fiscale spune că taxa este legală. „Dacă nu ar fi fost legală nici nu am fi propus-o. M-am minunat când am văzut că timişorenii se opun şi unei taxe pe care nu trebuie să o plătească”, a comentat Adrian Bodo.

Timişorenii s-au mai arătat indignaţi de modul de organizare al dezbaterii publice, în timp ce reprezentanţii primăriei au condamnat atitudinea de scandal cu care au venit oamenii la dezbatere.


Blocurile se reabilitează din banii publici, adică şi din banii mei. Clădirea mea de ce nu s-ar renova?”, proprietar clădire istorică.

„Nu suntem de acord să plătim pentru a se renova clădirile unor patroni care iau chirii de mii de euro”, Petru Olariu, preşedinte FALT.

„Nu este normal ca un cetăţean de la marginea oraşului să plătească pentru o clădire din centru”, Carmen Obârşanu, avocat.

„Taxa pentru transportatorii din alte judeţe este ilegală. Eu sunt timişorean, dar nu e susţin”, Helmut May, mecanic.

Vila Muhle

Monumentul de pe strada Mihai Viteazul 3 aparţine lui Ionelaş Cârpaci. Clădirea a fost ridicată de florarul Wilhelm Muhle, furnizor de flori al împăratului Franz Joseph

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite