Timişoara: Studenţii au protestat împotriva ministerului (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii de la Universitatea de Vest au ieşit în stradă nemulţumiţi în urma negocierilor cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

 „Ecaterino, eşti damă bine. M-aş da la tine, dar n-am pantofi!”, aşa au sunat primele strigăte de protest ale celor peste o mie de studenţi care au ieşit în stradă în această dimineaţă în Timişoara. Tinerii vor burse mai mari şi gratuităţi pe mijloacele de transport în comun. Studenţii se plâng că în facultăţi sunt favorizaţi cei care au buzunarele mai încăpătoare. Tot ei spun că învăţământul românesc e lipsit de calitate.

Ajunşi în faţa Universităţii de Vest, studenţii au scandat injurii la adresa ministerului. Coloanei de protestatari i s-au alăturat şi studenţii de la Politehnica, iar marşul s-a încheiat în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au scandat în faţa Operei: „Noi suntem studenţi, nu golani sau delincvenţi” şi „Ministerul să trăiască dintr-o bursă studenţească”.

Printre problemele studenţilor se numără posibila dispariţie a fondului de transport în comun, taxele prea mari, bursele prea mici, calitatea prea slabă a învăţământului, nepotismul şi servilismul. Acţiunea de protest a început în Complexul Studenţesc. Traseul studenţilor a continuat pe bulevardul Vasile Pârvan, pe lângă Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica, până în Piaţa Operei.

„Ministerul doreşte să scoată fondul de transport în comun, bursele sunt prea mici în clipa de faţă. Taxele au fost mărite recent, iar de anul viitor vor fi de 27,5 – 30 de milioane de lei vechi la licenţă şi 35 de milioane la master! Calitatea învăţământului este foarte slabă, corupţia, nepotismul şi servilismul rămân o rană deschisă. Noi nu vrem să pupăm pe nimeni niciunde pentru a ajunge undeva!”, acestea sunt doar câteva dintre mesajele de protest ale studenţilor.

Acţiuni de protest similare au avut loc în Cluj, Galaţi, Constanţa şi Bucureşti.

Grevă cu acordul conducerii

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Ioan Talpoş, a spus că din anumite puncte de vedere este de acord cu cererile studenţilor. Talpoş a precizat că a discutat cu reprezentanţii studenţilor înainte de protest şi  a aflat nemulţumirile acestora.
„Sunt liberi să se exprime. În plus, mi-au spus că vor protesta şi sunt de acord cu gratuitatea pe mijloacele de transport în comun şi cu majorarea burselor. Calitatea procesului de învăţământ depinde, în schimb, şi de ei. Nu ştiu dacă protestul va ajuta la ceva. Cred că trebuie să se discute serios, dialogul este mai productiv decât revolta“, a declarat rectorul Ioan Talpoş în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite