Timişoara: Sebastian Trenka, „psihologul” câinilor fiţoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul dresor s-a specializat în rezolvarea problemelor de comportament ale câinilor. Acesta îi învaţă şi pe stăpâni să comunice cu prietenii lor patrupezi.

Profil
Născut - 04.10.1978. Sighetul Marmaţiei
Educaţie - Colegiul de Medicină Veterinară. Şcoala de Dresaj de la Budapesta
Experienţă - Membru Fondator al Clubului Român de Dresaj
Familie - Căsătorit cu Manuela

Sebastian Trenka este cunoscut ca psiholog al câinilor. Chiar dacă acest termen nu-i place deloc. Preferă să i se spună, simplu, instructor. Ardeleanul stabilit în Banat a deschis de curând şi o pensiune modernă în curtea casei sale de la Ciacova, unde îşi aşteaptă clienţii patrupezi.

Trenka a îndrăgit de mic copil câinii, astfel că, la 14 ani, a dresat primul câine, un exemplar frumos de Ciobănesc German. După absolvirea Şcolii de Dresaj de la Budapesta, instructorul s-a orientat spre rezolvarea problemelor de comportament ale câinilor.

„Stăpânul trebuie dresat, nu câinele”

Sebastian Trenka se ocupă de patrupedele care latră excesiv, sunt agresive faţă de alţi câini, sar pe stăpân, rod papucii şi alte lucruri din casă, se urcă pe dulap sau trag hainele jos de pe cuier. „Problemele de comportament sunt, de fapt, manifestări normale ale câinilor în situaţiile respective. Rezolvarea e foarte simplă de multe ori, însă rămâne o problemă. Stăpânul trebuie dresat, nu câinele. Noi trebuie să învăţăm limba câinilor şi să comunicăm cu ei pe limba lor”, a declarat Sebastian Trenka, care este unul dintre membrii fondatori ai Clubului Naţional de Dresaj.

Câinele vrea să fie aproape de stăpân

„Psihologul” face vizite dese la domiciliul stăpânilor, însă spune că e de preferat ca animalul să fie lăsat la pensiune, pentru a nu fi influenţat de stăpân. „Cele mai frecvente probleme de comportament sunt cele în care câinii distrug lucruri prin casă. Câinele roade obiectele stăpânului, papucii, sau uşa.

Totul vine de la anxietatea de separaţie. În capul lui e o problemă mare. El intră în panică dacă e lăsat singur acasă. Vrea să fie aproape de stăpân”, a explicat Sebastian Trenka.

Dintre problemele grave de comportament se numără cel în care câinele aleargă după coadă. Dacă nu este luată problema în serios, animalul care îşi muşcă propria coadă poate ajunge în situaţii grave. „Am întâlnit un caz trist în care câinele a trebuit eutanasiat. Acesta îşi mâncase câteva vertebre din coadă. Totul a pornit din inconştienţa unor muncitori care au obişnuit câinele să fugă după coadă”, a mai spus specialistul.

Deşi se spune că bătaia e ruptă din rai, câinii nu trebuie loviţi. „E cea mai mare greşeală să baţi câinele. El nu înţelege de ce e bătut. Nu cu bătaia rezolvi o problemă de comportament, ci prin dresaj. Nu există câini mai răi sau mai buni, ci doar stăpâni proşti”, a mai declarat Sebastian Trenka. Acesta le recomandă celor care vor să-şi cumpere un câine să ceară părerea unui medic veterinar sau unui specialist.

Întrebări şi răspunsuri
Cât durează un tratament psiho la câini?
Depinde de câine, de rasă şi de stăpân. Mulţi vor să rezolve problema în două săptămâni. Sunt cazuri la care am lucrat şi doi ani. Dar e foarte important ca dresajul să fie făcut apoi şi de stăpân.

Se întâmplă ca şi dresorii să fie muşcaţi?
Eu nu am mai fost muşcat cam de mult. Se poate întâmpla, însă doar din neatenţie sau din cauza stăpânului. La mine totul a început de la muşcătură, când eram copil. M-a muşcat un căţel foarte mic.

Care este câinele tău preferat?
Eu am acum patru câini. Un Malinoix şi trei Dobermani. Aceştia din urmă mi se par cei mai eleganţi. De obicei, nu port costum, dar cu un Doberman mă pot îmbrăca în haine de gală. E un câine foarte echilibrat, ascultător, dar e bun şi la pază.


Ce-i place
„Îmi place mult ceea ce fac. Iubesc în primul rând câinii, tocmai de aceea am ales această meserie. În timpul liber îmi place să joc tenis de câmp. Câinii îmi ocupă însă aproape tot timpul”, a spus Sebastian.
Ce nu-i place
„Nu îmi place nepăsarea altora faţă de mediu, faţă de animale şi, mai ales, faţă de câini. De asemenea, nu îmi plac oamenii indiferenţi faţă de locul în care trăiesc. Pe de altă parte, nu îmi plac drumurile din România. Sunt mulţi stăpâni care ar putea să facă un sport canin, dar nu o fac”, a mai spus instructorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite