Timişoara: Romii se pregătesc să devină doctori buni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Burse de studii pentru studenţii medicinişti romi

Institutul pentru o Societate Deschisă împreună cu Fondul de Educaţie pentru Romi a lansat pentru cel de-al doilea an programului de burse destinate studenţilor de etnie romă în domeniul Medicinei şi Farmaciei în România.
Astfel, vor fi oferite 60 de burse de studiu pentru romii care studiază sau au intenţia de a studia Medicina. Prezentarea programului de burse destinate studenţilor de etnie romă a avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş”, din Timişoara.


“Acest program se desfăşoară în şase ţări din Europa de centrală şi de Est. Nu este un cadru de a oferi nişte bani. Există o intenţie socială. Finanţarea trebuie să ne ajute şi pe noi să privim cu alţi ochi romii. E important să vadă şi ei că se poate. Există un stereotip că romii nu învaţă”, a spus Mircea Toma, preşedinte Active Watch – Agenţia de Monitorizare.

În România trăiesc aproximativ 1 milion de romi, însă foarte mulţi nu vor să recunoască statutul de romi. Pot beneficia de această bursă toţi studenţii care îşi asumă identitatea de romi. “Nu dam burese pentru a deveni un medic bun. Ci pentru a medic bun rom. E important ca un medic ginecolog bun să spună că este rom. Oamenii vor respecta instantaneu şi etnia”, a mai declarat Mircea Toma. 


Studenţii pot aplica pentru bursă până pe 30 mai. Angelica Candoi este studentă în anul IV la Facultatea de Medicină din Timişoara şi doreşte să aplice pentru bursă. “Sper să am norocul să fiu acceptată. E o şansă foarte mare pentru etnicii romi. E un sprijin important pentru a ne continua studiile. Sunt foarte mulţi romi în acest domeniu, dar nu vor să-şi recunoască identitatea”, a declarat studenta.


De asemenea, bursireii vor fi susţinuţi într-un program de mentorat, în cadrul unui proiect derulat în cooperare cu Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România. În 2008, primul an de implementare al acestui program, 35 de medici rezidenţi şi studenţi romi ai facultăţilor şi colegiilor de Medicină din România au primit burse de studii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite