Timişoara: „România are o problemă de atitudine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zoltan Bogathy, şeful catedrei de Psihologie de la Universitatea de Vest analizează meciul România-Serbia

Psihologul timişorean Zoltan Bogathy consideră că sportivii noştri au un anumit complex de inferioritate faţă de sârbi, din cauza mentalităţii. Potrivit lui Bogathy, fotbalul trezeşte instincte de luptă. Psihologul îi compară pe jucători cu nişte gladiatori, mai preocupaţi de „artificii” tehnice decât de rezultate.

Reputatul specialist Zoltan Bogathy opinează că, în timp ce sportivii sârbi sunt recunoscuţi pentru luptă, dârzenie şi determinare, noi încercăm mereu să păcălim ori să ridiculizăm adversarul.

„E pură psihologie aici. În gereneral, dacă îţi pui întrebarea dacă ai un complex de inferioritate, înseammă că deja ai o problemă. În sporturile individuale câştigă mereu cel care este pregătit mai bine mental. La jocurile pe echipe se simte şi mai tare diferenţa. Vă dau exemplul handbaliştilor de la Mondiale, unde au fost faze în care jucătorul trebuia să înscrie simplu, să rupă plasa. El a vrut să păcălească portarul, să-l umilească cu o fentă. Au fost cel puţin şase asemenea momente la meciurile importante”, ne-a spus Bogathy.

Psihologul l-a citat şi pe Ion V. Ionescu, cel mai bun scriitor dintre oamenii de fotbal din România, care a avut o teorie asemănătoare: „Jackie Ionescu spunea că principala caracteristică a jucătorului român este cum să-şi ridiculizeze adversarul. Pentru sârbi, pe primul loc este victoria echipei”.

Nu merge cu şmecheria

Bogathy susţine că jucătorii români nu au rezistat în campionatul Angliei, din cauza stilului de viaţă necorespunzător: „De ce credeţi că, în afară de Dan Petrescu, nu a rezistat niciun jucător român în Anglia? Este o problemă de atitudine. Vedeţi şi cazul lui Dică. Acesta l-a făcut de ruşine şi pe Zenga, la Catania. Nu poţi face faţă cu şmecherii, joc din călcâi, flegme după ratări şi indolenţa arătată de jucători ca Tamaş sau Marica”.

Comportarea tricolorilor, în unele meciuri importante, a dus la supărarea suporterilor din România, care nu au ezitat să-i apostrofeze pe tricolori.

„Fotbalul e cel mai complex şi cel mai simplu joc. E ca viaţa, plin de imprevizibil. Trezeşte instincte de luptă, iar fotbaliştii sunt gladiatorii moderni. Acesta este motivul pentru care este atât de iubit. Şi din cauza asta apar suporteri supăraţi când jucătorii nu au dat totul. Dacă luptă, pune osul şi îşi scuipă plămânii, nimeni nu se supără la înfrângere”, a explicat Bogathy.

Max Nicu, adus la disperare

Profesorul de psihologie e de părere că Piţurcă a greşit chemându-l la lot pe Max Nicu, de la Herta Berlin: „Piţurcă arată o nesiguranţă prin tot ce a făcut şi a declarat înainte de meci. Aducerea lui Max Nicu drept un salvator este un gest de disperare. Nu face bine nimănui. Eu sunt un fan al Hertei, dar sunt cel puţin şase jucători de naţională mai buni ca Max”, a conchis specialistul în psihologie.

Zoltan Bogathy

Profesia: Psiholog

Vârsta: 67 de ani

Este directorul Centrului de Studii şi Cercetări în Psihologie, cât şi şeful Catedrei de Psihologie din Universitatea de Vest Timişoara. A publicat, până în prezent, şase cărţi de psihologie, printre care şi „Manual de psihologia muncii şi organizaţională”. Bogathy a participat la alegerile uninominale din toamna trecută, pentru un post de senator, pe lista UDMR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite