Timişoara: „Puiu“ Preda e de 24 de ani la „Poli“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănăţean get-beget, Mihai Preda este cel mai vechi om care lucrează la echipa-fanion a Timişoarei. A fost adus la „Poli” de „Jackie” Ionescu, în 1985.

Profil:

Născut: 01.03.1955, Berzasca (Caraş-Severin)
Educaţie: Institutul de Medicină Sportivă Bucureşti
Experienţă 24 de ani masor la „Poli”
Familie: căsătorit, are un fiu

Veteranul vestiarului de la stadionul „Dan Păltinişanu”, Mihai „Puiu” Preda este simpatizat de toţi cei de la club, dar şi de suporterii timişoreni, fiind un personaj cunoscut printre microbişti. E greu să stai zece minute de vorbă cu el, la vestiare, fără să apară jucători care să îl salute.

Maseorul de la „Poli” este unul dintre cei mai vechi din ţară, doar Dan Ifrim, care a plecat deja de la UTA şi Mitică Neagu, de la Steaua, fiind pe acel post de mai mult timp. „În 1985 am ajuns la Poli. Domnul profesor Ionescu m-a adus, după ce am fost un sezon la CFR. Maseorul care era atunci a mai rămas un an după ce am venit eu, apoi a plecat în Germania şi s-a stabilit acolo”, a povestit „Puiu” Preda.

Martorul istoriei
Membru în staff-ul tehnic al echipei bănăţene de mai bine de 24 de ani, Mihai Preda a stat alături de mari jucători din istoria Politehnicii Timişoara. „Au fost mai multe generaţii faine de când sunt eu aici. Prima a fost cea cu Păltinişanu, cu Anghel, Manea, Nedelcu, apoi generaţia lui Vlaicu, Stoicov, Timofte, generaţii bune. Au fost şi ani mai slabi, în special atunci când au fost probleme financiare, sau după ce echipa s-a despărţit de Politehnica, în 1992”, şi-a amintit „Papi”, aşa cum îl alintă actualii jucători ai clubului timişorean. „Puiu” Preda a fost alături de club şi în momentele cele mai grele din istoria sa, la sfârşitul anilor ’90 şi imediat după 2000.

„Am dat bani şi de la mine să mergem în deplasări, am prins vremuri foarte grele. Cu Micşa vicepreşedinte, cu domnul Muşat. Ne-am chinuit, ceream bani, ne împrumutam, luam cu camătă. Au fost vremuri grele, dar ne-am descurcat. Duceam tot ce trebuia cu maşina mea”, a povestit Preda. Lucrurile s-au schimbat semnificativ în bine în istoria recentă a clubului bănăţean. „Au fost probleme multe în ultimii ani, până a venit BKP-ul şi a început să facă o echipă adevărată. Şi asta este o generaţie bună, putem câştiga titlul şi Cupa în acest sezon”, este de părere maseorul de la „Poli”.

Relaţia cu suporterii
Vechimea la club i-a asigurat lui „Puiu” Preda şi notorietatea printre „druckerii” timişoreni, de care este respectat şi cu care se înţelege foarte bine. Cu mici excepţii. „Mă înţeleg foarte bine cu suporterii, mă cunosc şi ei. O singură dată am avut probleme, după ce ne-a bătut FC Naţional aici cu 1-4. Era antrenor Ţiţi Dumitriu şi l-am scos pe Romeo Stancu cu maşina salvării de la stadion, şi atunci s-au luat câţiva de mine. Dar în rest n-am probleme, galeria mă ştie de atâta timp”, a spus „Papi”.

Întrebări şi răspunsuri
V-a impresionat vreun fotbalist anume de când sunteţi la „Poli”?
Nu doar unul. Timofte şi Vlaicu au fost fotbalişti foarte buni. De generaţia asta nici nu mai vorbim, Gigel Bucur, Alexa, fraţii Karamyan sunt fotbalişti adevăraţi. Şi Pantilimon, care va fi portarul echipei naţionalei.

Cum v-aţi înţeles cu antrenorii de-a lungul timpului?
Cu toţi antrenorii care au lucrat la „Poli” m-am înţeles bine, pentru că ascultam de ei, îmi vedeam de treabă şi am lucrat întotdeauna bine.

Cum de aţi rămas atâţia ani la club?

Nu ştiu ce să zic, niciodată nu m-am gândit să fac vreun record. Mi-am făcut treaba, am fost serios, mi-am făcut relaţii şi am rămas.

Ce-i place

„Papi”, cum îl alintă jucătorii timişoreni, este un înrăit ascultător, dar şi interpret, de muzică populară. „Îmi place muzica populară, le mai cânt şi la băieţi când ne întâlnim toţi, la vreun eveniment”, a spus Mihai Preda.

Ce nu-i place

Metehnele fotbalului românesc au efecte profunde chiar şi în cadrul staff-ului tehnic al unei echipe. „Cel mai mult nu-mi place minciuna şi, din păcate, în fotbal este plin de aşa ceva”, a spus cu tristeţe veteranul de la „Poli”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite