Timişoara: Plantele hrănite cu insecte (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişorenii pot cumpăra plante carnivore cu preţuri între 15 şi 60 lei

Surpriza ediţiei a III-a al Expo Flori de Mai de la Timişoara este prezenţa plantelor exotice care au fost aduse de o firmă din Budapesta. Timişorenii au ocazia să îşi cumpere la preţuri aflate între 15 şi 60 lei, plante din special Dionaea, Saracenia, Drosera şi Nephentes.

În functie de adaptările lor, plantele carnivore se împart în cele care capturează prada cu ajutorul frunzelor lipicioase, cele cu au capcane sub forma de urnă şi cele care execută mişcări rapide şi active în timpul capturării prăzii. După capturarea insectei are loc descopunerea acesteia.

Dionaea este o plantă carnivoră cu capcană, care creşte în mlaştinile din pădurile Americii de Nord şi Sud. "Când insecta se aşează şi atinge perii senzitivi frunza se închide, iar insecta prinsă în capcană este digerată”, ne-a declarat Konye Geza.
Plantele carnivore capturează insecte, în special muşte, molii, viespi, gândaci şi furnici. Dionaea capturează şi orice insecte târâtoare şi chiar păianjeni.


Drosera este originară din sudul Africii. “Frunzele ei sunt acoperite cu multe tentacule ce secretă o sevă lipicioasă care atrage insectele. După ce insecta sau gândacul este prins pe un tentacul, frunza se rulează încet în jurul acesteia”, a explicat specialistul.


Nephentes are ulciorul foarte mare, astfel că accidental se pot îneca în el chiar şi şobolani sau păsări. Brocuţele sunt o pradă ceva mai des întâlnită. “Nephentes este plantă carnivoră care creşte în pădurile din Isulele Oceanului Indian, Sumatra şi Madagascar. Insectele sunt atrase de culorile vii ale urne şi de sucul dulce secretat de glande şi alunecă în urnă unde se găseşte de obicei apă de ploaie”, a spus Konye Geza. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite