Timişoara: Sătenii din Percosova vor participa la Înviere în biserica salvată (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din localitatea timişeană Percosova au salvat de la distrugere biserica proaspăt renovată. Un preot vine de la Gătaia pentru a le ţine slujba de înviere.

Biserica ortodoxă este singurul lăcaş de cult din satul Percosova. Localitatea este în zona administrativă a Primăriei Oraşului Deta. În ultimii 5 ani, cei 280 de credincioşi din sat au adunat cu greu bani pentru a renova biserica satului. Aceasta a fost construită în anul 1910 şi abia acum a fost renovată. Oamenii au fost astăzi pe punctul de a rămâne fără casa Domnului, chiar înaintea Învierii, în Sâmbăta Mare. 

A ars o parte din  acoperiş

Conform pompierilor militari din oraşul Deta, aflat la 15 kilometri de satul Percosova, în jurul orei 11.30 a fost anunţat telefonic un incendiu la biserica proaspăt renovată. Pompierii au povestit că o femeie a văzut cum iese fum din acoperiş şi a aletrat sătenii. Oamenii au sărit cu găleţi de apă să oprească flăcările ce riscau să distrugă biserica pe care au renovat-o cu atâtea sacrificii.  "În 15 minute sătenii au reuşit să stingă singuri focul", a spus Florin Covaci, şeful echipei de intervenţii a pompierilor militari.  

Pagube mici

Plutonierul Florin Covaci a mai informat că au ars aproximativ şase metri pătraţi din acoperişul lăcaşului de cult. "Incendiul a izbucnit din cauza unui cablu al instalaţiei electrice de iluminat exterior", a spus Covaci.  „Au ars câteva scânduri din podul bisericii. Până la venirea pompierilor oamenii au încercat să stingă şi ei focul. Pagubele sunt minore. Aşteptăm electricianul să repare instalaţia”, a spus primarul din Gătaia, Iosif Şargan.

Bucuria din Sâmbăta Mare

Oamenii au reuşit să-şi salveze biserica dar nu ştiau dacă vor avea parte de slujba de Înviere.  Cu numai câteva ore înaintea momentului în care creştinii merg în biserici să ia lumină, credincioşii din localitatea Percosova nu ştiau dacă vine un preot în satul lor pentru slujbă. „Nu ştiu dacă o să fie preot pentru că preotul care a slujit a fost avansat. Dacă nu o să fie preot pot merge la Gătaia”, a spus, la ora 12.40, primarul din Gătaia.

Credincioşii au aflat însă mai târziu că vor putea să ia lumină în biserica pe care au salvat-o de la distrugere. Un preot din Gătaia se va deplasa în satul lor şi va oficia slujba. Pompierii militari au avertizat oamenii să fie atenţi cu lumânările pentru a nu lua iar foc biserica.

Un alt incendiu la o biserică din Timiş a scos la lumină o icoană veche de sute de ani

Biserica Ortodoxă Sărbă din Ciacova, construită în 1771, a fost cuprinsă şi ea de flacări, în săptămâna patimilor, în anul 2004. Incendiul a izbucnit de la nişte cabluri electrice vechi, neizolate, chiar deasupra altarului. Flăcările au înghiţit lambriurile de lemn uscat, vechi de 300 de ani. Atunci au ars 13 icoane vechi de 200 de ani şi zeci de cărţi bisericeşti a căror vârstă însumată depăşea un mileniu.

Junătate din interiorul bisericii a fost carbonizat, însă apa cu care au stins pompierii incendiu a curăţat pereţii vechi acoperiţi de fum şi a scos la iveală o icoană veche de 300 de ani, pictată în ulei.

Biserici în ruină în zona Deta

Catolicii au şi ei probleme mari cu bisericiile din zona Deta. Pentru că nu mai sunt enoriaşi, Episcopia Romano-Catolică Timişoara a pus în conservare mai multe biserici de la sate. Lăcaşurile de cult s-au deteriorat însă grav şi unele au ajuns chiar să fie profanate. Ziarul Adevărul a sesizat acum un an situaţia în care se află biserica din satul Ofseniţa. Un mormânt al ctitorului lăcaşului de cult, aflat sub altarul bisericii, a fost deschis. Rămăşiţele umane erau la vedere. Poliţia din localitate a demarat o anchetă pentru profanare de morminte, dar nu a ajuns la nicio concluzie.

citeşte şi

Biserici profanate în Timiş 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite