Timişoara: Numărul nou-născuţilor prematur creşte de la an la an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual se înregistrează peste 100 de copii născuţi cu greutate sub normal, iar naşterile s-au mărit cu 500.

Clinica de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic nr. 5 de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” din Timişoara (Maternitatea Odobescu) este mereu plină, în ultimii ani a crescut numărul copiilor născuţi prematur.

Naşteri multe

Anual, se nasc peste 100 de copii cu greutate sub 1.000 de grame. În prezent, în clinică sunt nou-născuţi de 700 şi 800 de grame. Imediat după naştere, micuţii sunt puşi la incubator pentru a mai lua în greutate. Din păcate, unii dintre aceştia nu au şanse de supravieţuire. Şeful Clinicii de Neonatologie, Gabriela Olariu, spune că în ultimul an numărul de naşteri s-a mărit cu 500, precum şi numărul nou-născuţilor prematur.

Medicamente pentru nou-născuţi

Conducerea clinicii a demarat, anii trecuţi, o colaborare umanitară cu Asociaţia de Prietenie Franco-Română. Chiar dacă situaţia financiară la nivel mondial nu este una tocmai bună, Gabriela Olariu, spune că şi anul acesta urmează să se primească ceva ajutoare, în limita fondurilor care se strâng. „S-au oferit să facă rost de lenjerie pentru spital, dar şi de medicamente pentru secţia de prematuri”, adaugă Gabriela Olariu.

Ajutor si de la francezi

În anii trecuţi, ajutorul a fost mult mai consistent. Asociaţia de Prietenie Franco-Română, prin preşedintele Jean Parigi a donat un incubator, un respirator pentru anestezie terapie intensivă şi un aparat de monitorizare, valoarea lor fiind de 42.000 de euro. În 2007, tot din ajutorul francez s-a cumpărat medicamentul Surfactant, indispensabil pentru copiii născuţi prematur. Preţul acestuia este unul mare, o singură doză costă 800 de euro. „Medicamentul se produce în Italia şi o singură doză costă 800 de euro, iar un bebeluş are nevoie de 2-3 doze pentru a-şi fortifica plămânii”, spune şeful Clinicii de Neonatologie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite