Timişoara: „Nepoţii” Profesorului Trăsnit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana Strîmbeanu şi Mircea Racz le prezintă copiilor diferite experimente sub formă de poveste.

Butelia Leyden este un dispozitiv care se încarcă cu electricitate statică de la aparatul Van Der Graaf şi care transmite un câmp electric foarte slab. Dacă mai multe persoane se ţin de mână, iar una dintre ele intră în contact cu butelia Leyden, câmpul electric va fi transmis egal la fiecare dintre acestea. Sună complicat? Sunt şanse mari ca pentru un copil de grădiniţă să nu mai fie atât de complicat după ce s-a distrat aproape o oră împreună cu profesorul trăznit şi asistentul lui.
Asta mai ales dacă se foloseşte de aceste dispozitive să scape de pe o insulă pe care a naufragiat sau dacă este pierdut în Pădurea lui Merlin. „Nimic nu este periculos, totul se desfăşoară în siguranţă maximă după reguli de protecţie riguroase”, au declarat tinerii profesori.

Un stil de viaţă
În postul de profesori trăzniţi, Oana şi Mircea sunt colaboratori cu Asociaţia Fun Science cu experienţă internaţională în educarea copiilor prin experimente distractive care tratează toate domeniile ştiinţei. „Trebuie să fii o persoană veselă, empatică, pentru a putea să comunici bine cu copiii”, a spus Oana, care a dat ca exemplu repetiţiile unde a fost şi este o continuă distracţie.
Activitatea de „profesor trăznit” implică un scenariu bine pus la punct. Cei doi joacă rolul de profesor şi asistent care, puşi în situaţii dificile, naufragiul pe o insulă ori atacul unor canibali, trebuie să se salveze prin intermediul unor experimente ştiinţifice. „În acest scenariu profesorul cere ajutorul copiilor şi împreună cu ei reuşeşte să descopere metode prin care să se salveze, metode care de fapt sunt experimente ştiinţifice pe care copilul le asimilează fără a-şi da seama”, a spus Mircea.

Copiii sunt entuziasmaţi
„O întâmplare foarte drăguţă a fost când am încercat să folosim butelia Leyden cu doi copii şi aceasta nu a funcţionat din motive tehnice. Cineva din sală a strigat că de vină ar fi cordeluţa pe care o purta unul dintre copii. În secunda următoare fetiţa şi-a aruncat repede cordeluţa şi apoi, surprinzător, aparatul a mers. S-a mărit grupul la 10 persoane, dar butelia a refuzat din nou să funcţioneze. Copii au strigat în cor, «cordeluţele!». Imediat, cu o viteză uimitoare, toţi şi-au aruncat ce aveau pe cap. A fost extrem de distractiv”, a povestit Mircea.

Întrebări şi răspunsuri

Colaborarea cu Fun Science nu pare a fi una obişnuită, în ce fel v-a schimbat mai întâi pe voi?
Pentru noi este o oportunitate de a învăţa lucruri care nu ne-au fost prezentate la şcoală sau de a le privi într-un alt mod pe cele învăţate. Aici avem ocazia de a scoate copilul din noi.

În ce direcţie evoluaţi cu Fun Science în momentul de faţă? Care vor fi următorii paşi?
În prezent avem exclusivitate pe tot judeţul cu aprobarea Inspectoratului Şcolar şi ne dorim să ajungem la cât mai mulţi copii. Urmează luna iulie cu Şcoala de vară şi apoi, din toamnă, cu lansarea Academiei Fun Science.

Cum se împacă ceea ce faceţi voi cu sistemul de învăţământ?
Venim în sprijinul programei şcolare prin experimente care reprezintă latura practică a teoriei.

Ce-i place
Lui Mircea îi plac părinţii care-şi lasă copiii să participe la experimentele Profesorului trăznit, iar Oanei îi place arta şi faptul că prin intermediul ei le poate transmite copiilor cunoştinţe. Evident că amândurora le place să lucreze direct cu copiii şi pentru ei.

Ce nu-i place
Oana nu pare să se împace deloc cu prima şi ultima zi a săptămânii, iar în ceea ce-i priveşte pe oameni, nu-i place lipsa de modestie. În completare, lui Mircea nu-i plac oamenii care nu se ţin de cuvânt şi nici nepunctualitatea.

Profil

Strîmbeanu Oana Elena

Născută -  26.06.1984
Educaţie - Facultatea de Sociologie şi Psihologie
Experienţă - Educaţia adulţilor şi a copiilor

Racz Mircea Bogdan
Născut - 05.11.1985
Educaţie - Facultatea de Automatică şi Calculatoare
Experienţă - actor şi solist

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite