Timişoara: Lecţii şi ponturi pentru salvarea din recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănăţenii cheltuie fără să planifice unde vor să ajungă peste zece ani din punct de vedere financiar.

Dobândă anuală efectivă, anuitate, comision de administrare, toţi aceşti termeni au intrat în ultimii ani în vocabularul timişorenilor. Puţini ştiu însă la ce se referă cu adevărat formulările respective motiv pentru care un ONG a decis că a venit momentul unor ore de educaţie financiară.

„Sondajele au demonstrat nivelul scăzut al înţelegerii termenilor financiari. Foarte puţini timişoreni aleg produsele adaptate nevoilor şi cer ajutor doar după ce au păţit-o. Majoritatea semnează contractele cu ochii închişi”, a declarat Răzvan Resmeriţă, director al filialei Centrului European al Consumatorilor (ECC).

Şomerii pot renegocia ratele

Concluzia la care au ajuns reprezentanţii ECC este că cei mai mulţi dintre consumatorii români îşi supraestimează cunoştiinţele în materie de servicii financiare. Specialiştii spun că principala problemă este faptul că românii nu citesc contractele sau nu încearcă să înţeleagă termenii. Timişorenii disponibilizaţi, dar care au un credit bancar nu trebuie să dispere. „În primul rând, ar trebui contactat operatorul economic. Timişorenii trebuie să dovedească faptul că au fost daţi afară şi să explice că doresc să achite creditul, dar, momentan, nu au cum”, a declarat Răzvan Resmeriţă. Dacă, în alte ţări, băncile sunt înţelegătoare, în România, cei care nu îşi pot plăti creditele vor avea mult de furcă. Au existat însă cazuri în care timişorenii au reuşit să renegocieze contractul cu banca.

Atenţie la clauze abuzive
O altă problemă la ora actuală este faptul că multe instituţii bancare şi-au mărit dobânzile nejustificat. Cei care se află în această situaţie ar trebui să îşi recitească contractele, pentru a afla dacă conţin sau nu clauze abuzive. Problemele se pot rezolva mai repede dacă timişorenii apelează la ajutorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor.
Printre termenii la care trebuie să fie atenţi clienţii când contractează un credit se numără şi „dobânda anuală efectivă” sau „DAE”. Termenul reprezintă costul total al creditului, incluzând dobânda şi majoritatea comisioanelor. Indicatorul poate fi folosit pentru a compara două credite care par, la prima vedere, identice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite