Timişoara: Florin Macavei, a pus un sat pe harta fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patron al echipei Fortuna Covaci, Florin a reuşit să promoveze echipa în Liga secundă.

Profil:

Născut: 25.11.1970, Deva
Educaţie: Facultatea de Construcţii Timişoara
Experienţă: a activat în domeniul construcţiilor. Din 2004 este preşedintele clubului Fortuna Covaci
Familie: căsătorit cu Anette. Au un copil de 1 lună şi jumătate, Matei David

În decurs de 5 ani, Macavei a investit în echipa de fotbal din Covaci 1,5 milioane de euro. Astfel, a reuşit să intre în istoria fotbalului românesc. După cinci ani de investiţii în echipa Fortuna Covaci, omul de afaceri a reuşit să promoveze treptat din campionatul municipal, până în Divizia B. Satul Covaci, care are doar 600 de locuitori, a devenit cea mai mică localitate de pe harta fotbalului românesc. Fortuna a obţinut matematic promovarea cu trei etape înainte de final, după ce a învins Albina, cu 3-1.

A început în 2004

Povestea a început în 2004, când Florin Macavei, un om de afaceri în domeniul construcţiilor, s-a mutat la Covaci, localitate aflată la 12 kilometri de Timişoara.  Ajutat de fratele său Mircea, acesta a decis să se investească în echipa satului, unde a şi început să joace, mai mult de plăcere. „Nu am avut prea multă răbdare. Vroiam să facem performanţă. Am luat echipa din municipiu, am dus-o în campionatul judeţean, apoi am jucat în Divizia D. Pentru că doream să jucăm mai sus, am luat locul celor de la Tim Giroc, în liga a III-a. Promovarea în Divizia B a fost realizată pe muncă”, a spus Macavei.

Stadion de jumătate de milion de euro

De loc din Hunedoara, familia Macavei a fost mereu în jurul fotbalului. Macavei senior a jucat la UTA, fratele mai mic, Mircea, a jucat şi el în liga a II-a, la CFR Timişoara. Florin Macavei a îmbrăcat echipamentul celor de la Mureşul Deva.
Când a preluat echipa din campionatul municipal nu exista încă un stadion. Covăcenii evolua pe un teren trasat pe câmp. În cinci ani, în sat a răsărit o bijuterie de arenă. Florin Macavei spune că a investit până acum în jur de 1,5 milioane de euro. „La început mai jucam şi eu în echipă. Primele investiţii erau mici. Cred că băgam undeva la 1.000 de euro pe sezon. În Divizia C, aveam nevoie de un buget de 300.000 de euro, pe sezon. Numai în stadion am băgat aproximativ 500.000 de euro”, a declarat Macavei.

Un hobby costisitor
Florin Macavei nu se uită la bani când vine vorba de pasiune. Ar fi putut să cheltuiască banii pentru orice plăcere, însă a preferat să investească în fotbal. „Nu câştig din fotbal, doar arunc bani. Pentru mine e un hobby, iar orice hobby costă bani. Nu îmi pare rău de ce am făcut. Sper avem şi noi jucători foarte buni, pe care să-i vindem apoi şi să mai recuperăm din bani”, a mai afirmat Macavei. Acesta crede că promovarea se datorează în mare măsură şi antrenorului Remus Steop, care a reuşit promovarea în Liga I, ca antrenor-secund, cu CFR Cluj.

Întrebări şi răspunsuri

De unde vine numele de Fortuna?
Pe vremuri aşa se numea echipa satului. Denumirea a fost dată de şvabii de aici, care ţineau cu Fortuna Duseldorf.

Cine vă mai susţine?
Pot să spun că am devenit o echipă profesionistă, aşa că avem deja şi 15 sponsori. E adevărat că unii dau mai mult, alţii mai puţin.

Ce obiective aveţi în Divizia B?
Mai avem timp să ne gândim la asta. Să nu uităm că mai avem de jucat câteva meciuri în Divizia C, chiar dacă matematic suntem promovaţi. În Liga a II-a va fi mult mai greu, sunt numai echipe de tradiţie.

Ce-i place

„Primul meu hobby este fotbalul. Mai tot timpul meu este dedicat fotbalului. Sunt mândru de ce am realizat aici. Covaci este al doilea sat din istoria Diviziei B, după Unirea Tomnatic”, a spus patronul.

Ce nu-i place
„Sunt multe lucruri care nu îmi plac. Îmi primul rând doresc ca oficialităţile locale să se implice la echipă. Până la urmă este echipa satului, iar din cauza fotbalului a auzit lumea de Covaci”, a mai declarat Macavei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite