Timişoara: Felicia Costa îi învaţă pe cei mici tradiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra îi îndrumă pe copii să păstreze vechile obiceiuri şi tradiţii din Banat.

Profil:

născută
*28.08.1988

educaţie
*Facultatea de Inginerie Economică
 
experienţă
*este referent cultural de un an

Pasiunea Feliciei pentru muzică a început încă din copilărie, când artista a luat, alături de sora sa geamănă, ore de chitară. Vechiul instrument a rămas acum obiect de decor în casa în care locuiesc cele două bănăţence, dar talentul lor a evoluat tot mai mult. Dovadă stau zecile de premii şi distincţii primite la festivalurile de muzică populară din întreaga ţară. După terminarea liceului, Felicia a început să lucreze în comuna timişeană Sânandrei, unde a fost o perioadă secretară a primăriei.
A trecut apoi pe postul de referent cultural, cel care îi aduce în continuare cele mai multe bucurii. Are astfel ocazia să lucreze cu copiii şi să organizeze cele mai inedite activităţi alături de ei. „Îmi place tare mult să mă ocup de copilaşi, să-i îndum spre cultură şi tradiţie”, a spus Felicia. Pentru a-i încuraja pe cei mici să se implice în activităţile propuse de ea, tânăra bănăţeancă a reuşit să obţină pentru ei costume populare.

A scos un album pe CD

„Copiii de aici sunt cei mai frumoşi, deştepţi şi cuminţi”, a mai spus Felicia, care îi iubeşte la fel de mult pe fiecare din micuţii satului. De Crăciun, tinerii din Sânandrei au pus în scenă un spectacol cu muzică şi dansuri populare autentice, sub coordonarea Feliciei. Anul acesta, de Paşte, tânăra bănăţeancă le-a adunat pe fetele satului la ea acasă, pentru a vopsi ouă conform tradiţiei.
„În puţine locuri se mai păstrează obiceiurile din străbuni, dar noi încercăm să respectăm măcar o parte din ele”, a mai spus Felicia. „În fiecare an încerc să vin cu o idee nouă, ca să păstrez vie atenţia copiilor”, a adăugat aceasta. În paralel cu activitatea din mijlocul copiilor, Felicia este tot mai apreciată şi pe plan muzical. A scos deja un CD şi se pregăteşte de al doilea, iar fiecare melodie a sa îi unge la suflet pe ascultători, şi mai ales pe cei din Sânandrei, care o îndrăgesc de mică.

Întrebări şi răspunsuri

*De unde ai moştenit talentul artistic ?
De la bunicile mele. Ele au cântat în corul bisericii ani la rând, iar talentul lor s-a transmis din generaţie în generaţie, astfel că atât eu, cât şi sora mea, cântăm la fel de bine ca şi bunicile noastre.  

*Cum te sprijină familia în activităţile tale ?
Cu toţii mă ajută foarte mult. De multe ori îi aduc pe copiii din sat la mine acasă, unde îi învăţ tot ce ştiu despre obiceiurile şi datinile din Banat. Părinţii, dar şi bunica ne povestesc şi despre obiceiurile din această zonă, şi ne ajută cu orice le cerem.

*Ce planuri ai pentru viitorul apropiat ?
Acum sunt în anul II la Inginerie Economică, dar mă pregătesc de admiterea la Conservator. Îmi doresc foarte mult să studiez acolo şi să-mi dezvolt mai mult calităţile vocale.

Ce-i place

Cea mai mare pasiune a Feliciei este muzica. Dacă la început cânta la chitară, în timp a învăţat să-şi pună în valoare calităţile vocale, iar acum îi încântă prin vocea sa pe toţi cei care o ascultă.

Ce nu-i place

Felicia încearcă să aducă în prezent cât mai mult din autenticitatea plaiurilor bănăţene. De aceea, nu îi place când tradiţia este lăsată deoparte, când oamenii uită de obiceiurile vechi, iar acestea îşi pierd din importanţa pe care o aveau cu ani în urmă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite