Timisoara: Dresează câinii Jandarmeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Macoveiciuc a hăituit cu patrupedele hoţii care furau petrol din conducte, câinii fiind folosiţi şi pentru a pune „cu botul pe labe” huliganii de pe stadioane.

Profil
Născut - 11 iulie 1974, Rădăuţi, judeţul Suceava
Educaţie - Facultatea de Drept
Experienţă - Gruparea de Jandarmi Mobilă Timişoara
Familie - divorţat

Constantin Macoveiciuc este de câţiva ani comandantul grupei de conductori de câini din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Timişoara.

Plutonierul lucrează în Jandarmerie de peste zece ani, însă a început să antreneze câinii unităţii în anul 2006. Atunci a participat la un curs de şase luni la Şcoala de Dresaj din Sibiu. Aceasta este si singura unitate de dresaj chinologic din ţară din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor care nu a fost desfiinţată după revoluţie.

Antrenament dur

„Acolo am învăţat cum să lucrez cu un rottweiler. Făceam antrenamente în fiecare zi, timp de câteva ore. Câinele trebuie învăţat să aibă un singur stăpân şi mai acceptă o altă persoană care îl hrăneşte. Atât! În rest, câinii de asalt sau de urmă sunt învăţaţi să nu accepte hrană de la persoane străine şi să nu mănânce ceea ce găsesc pe jos”, a povestit Constantin Macoveiciuc. Ulterior, jandamrul s-a apucat să antreneze câinii lup de la unitate, iar acum lucreză cu Hector, un ciobănesc german în vârstă de patru ani.

Câinele este deja călit în luptele cu infractorii, pentru că a fost folosit frecvent la vânătoare de hoţi de conducte. Jandarmii organizau pânde noaptea pe câmpurile din Timiş, lângă sondele de petrol, de unde hoţii furau sute sau chiar mii de litri de combustibil până la lăsarea dimineţii.

Spaima hoţilor de petrol

Pe hoţii care fugeau şi nu reuşeau să pună mâna jandarmii, care aşteptau hoţii ascunşi în lanurile de grâu sau prin canalele de irigatii, îi ajungea din urmă Hector. „Dacă nu se opreau la somaţii, dădeam drumul la câine şi apoi sunam rapid la ambulanţă. Oricare hoţ, oricât de mare şi de puternic se crede, murea de frică dacă îl vedea pe Hector fugind spre el. Hoţii puteau să aibă şi arme, pentru că câinile e antrenat să sară la mână dacă se simte atacat. În rest, îi prindea doar de picioare”, a mai spus dresorul de la Jandarmerie. Ulterior, câinele a fost legat cu o frânghie în jurul gâtului, ca să fie tras de pe hoţ în caz că devenea prea agresiv. Între timp, guvernanţii au modificat legislaţia, iar jandarmii nu mai au voie să păzească sondele, poate şi pentru că stricau socotelile hoţilor. Acum Hector şi ceilalţi şapte câini ai Grupării de Jandarmi Mobilă din Timişoara participă la confruntările dintre huliganii de pe stadionul Dan Păltinişanu sau la scandalurile suporterilor care distrug maşini sau se bat pe străzile oraşului înainte sau după meciuri. Câinii sunt folosiţi pentru intimidarea suporterilor violenţi. „Au fost cazuri când suporterii au distrus maşini şi atunci am lăsat câinii fără botniţe. Le-am dat comanda să mârâie sau să latre. Şi câinii fac imediat spume la gură dacă sunt furioşi. Iar huliganii se cuminţesc imediat când văd balele cânilor”, a mai spus jandarmul.

Întrebări şi răspunsuri

Unde faceţi antrenamente cu câinii?
Îi antrenăm în câmp, între Solventul şi Fabrica de Zahăr. Acolo mă plimb eu înainte şi las diverse obiecte, iar după două ore mă duc după câine şi el găseşte tot.

Cum se descurcă un câine de urmă, în oraş?
În oraş e aglomeraţie, printr-un loc trec sute de oameni, însă dacă îi dai să miroasă în permanenţă un obiect al celui urmărit, se descurcă foarte bine.

Ce fel de calităţi trebuie să aibă un conductor de câini?
Trebuie să aibă răbdare mare. Fără răbdare eşti pierdut. Şi să citească foarte multe cărţi de specialitate. Trebuie să se documenteze şi să înveţe în permanenţă.

Ce-i place

„Îmi place să antrenez câinii. Ei se ataşează foarte mult de stăpân. La început încearcă să te domine, însă trebuie să le araţi cine este şeful. Astfel îi scapi din mână. Însă sunt nişte animale extraordinare, foarte devotate şi extrem de inteligente“.

Ce nu-i place

„Nu mai avem fonduri pentru a face deplasări ca să antrenăm câinii de urmă în diverse zone ale judeţului. Munca cu câinii de urmă este extrem de migăloasă şi este nevoie de mult timp şi de răbdare pentru a antrena un câine care să ia urma hoţului“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite