Timişoara: Doroteea Hârjoi a luat pensula în mână de la 4 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Doroteea Hârjoi a luat pensula în mână de la 4 ani
Timişoara: Doroteea Hârjoi a luat pensula în mână de la 4 ani

Tânăra artistă din Timişoara care preferă expresionismul abstract a început să picteze la patru ani şi crede că se poate trăi din artă, cu condiţia unei dedicări totale.

Profil:

Născută: 11.07.1979, la Timişoara
Educaţie: Facultatea de Arte
Experienţă:  pictează de 25 de ani, profesoară de 5 ani
Familie: căsătorită

Faptul că un membru al familiei pictează nu i-a lăsat prea multe şanse Doroteei. A copilărit printre şevalete şi palete de culori, iar pictura a venit de la sine.
„Am început de când eram mică, de la 4-5 ani. Mama mea pictează. Ea este medic, dar are şi pictura ca pasiune, pot spune că din familie mi se trage. Pentru mine a devenit mai mult decât o pasiune, aşa că am făcut Liceul la Arte Plastice, apoi Facultatea de Arte, secţia pictură”, a povestit artista.


Explicaţia abstractului şi idolii


Şi orientarea către pictura abstractă s-a produs devreme. „În clasa a noua, l-am descoperit pe Paul Klee, un pictor elveţian. Aveam albume de artă acasă şi am avut o afinitatate pentru Klee. Arta lui m-a influenţat şi mult timp am pictat abstract. E printre pictorii mei preferaţi, dar, între timp am descoperit şi alţii. În general, îmi place pictura abstractă şi expresionismul abstract”, a spus Doroteea Hîrjoi.


Începând cu 1997, lucrările bănăţencei au putut fi văzute în expoziţii individuale sau de grup, atât la Timişoara, cât şi în străinătate. Ultimele două expoziţii au fost la galeria Helios, în Piaţa Operei, spaţiul oferit artiştilor timişoreni de Uniunea Artiştilor Plastici, şi la librăria Casa de Nisip. Doroteea predă „arte vizuale” copiilor din Timişoara, însă crede că este posibil să trăieşti doar din artă.


Se poate să trăieşti din artă


„Se poate trăi din pictură, însă doar dacă te ocupi numai cu asta. E foarte important să ţii legătura cu galeriile din stăinătate, să ai tot timpul lucrări expuse. Cred că se poate, însă eu n-am avut curaj încă. Trebuie să ai legături la mai multe galerii, însă, în România, e destul de greu să trăieşti doar din pictură”, a explicat tânăra artistă.
Timişoreanca vinde şi ea tablouri, însă nu îndeajuns de constant pentru a renunţa la celelalte activităţi. „Am reuşit să vând tablouri chiar din facultate. Au fost perioade când am vândut mai mult, altele în care nu. Au fost şi momente când am vândut mai multe picturi deodată. Preţul unei lucrări cred că este rezonabil, undeva la 200 de euro. Majoritatea clienţilor pe care i-am avut sunt din străinătate, din America, din Italia. Tablourile au fost vândute din galerii mai mult, nu de pe internet”, a povestit Doroteea.  „Cel mai scump tablou pe care l-am vândut a fost o lucrare mai mare, pe care am primit 500 de euro”, a completat pictoriţa.

Întrebări şi răspunsuri


Cum ai început să pictezi?
Cel mai mult îmi plăcea, când eram mică, să mă joc cu paleta de culori pe care o folosea mama. Făceam mizerie prin casă, dar nu mai conta.

Care sunt pictorii tăi favoriţi?
Am început cu Paul Klee, dar apoi am descoperit mul mai mulţi. Kandinsky, Pollock sau Rothko sunt doar câţiva dintre ei. Sunt şi pictori români foarte buni în acest curent, cum ar fi Horia Bernea.

Ce planuri de viitor ai?
Acum fac şi un curs de design interior, ca să-mi deschid poarta şi spre altceva, nu doar pictură şi învăţământ. Învăţ multe lucruri noi, pe care nu aveam cum să le ştiu doar din pictură.

Ce-i place


În afară de expresionismul abstract, Doroteea are şi pasiuni mai des întâlnite. „Îmi place să călătoresc, să merg la munte, să ascult muzică, să citesc”, a spus pictoriţa ale cărei lucrări, chiar dacă nu spun nimic ochiului neavizat, sunt inspirate din lumea înconjurătoare.

Ce nu-i place

Problemele majore ale României la ora actuală sunt lucruri care nu-i plac tinerei artistei. „Nu suport corupţia, oamenii corupţi. Apoi, lipsa bunului simţ mă deranjează cel mai tare, şi, din păcate, vezi asta peste tot. Nu-mi place poluarea, gunoaiele aruncate peste tot şi nici fabricile în oraş”, a spus Doroteea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite