Timişoara: Creşterea numărului de donatori a rezolvat criza sângelui pentru spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţumită numărului mare de donatori, operaţiile nu mai sunt reprogramate deoarece se asigură toate solicitările de sânge venite de la spitale.

Numărul donatorilor a crescut faţă de anul trecut, potrivit statisticii Centrului de Transfuzie Sanguină din Timişoara. Dacă în 2008, zilnic, 60-70 de timişoreni donau sânge, de la începutul acestui an tot mai mulţi timişoreni aleg să ajute la salvarea altor vieţi.

Directorul Centrului de Transfuzie, Elena Jenariu, spune că timişorenii au conştientizat faptul că este nevoie de sânge pentru salvarea pacienţilor internaţi în spital. “De la 1 ianuarie, media pe zi este de 90-100 de donatori. Nu cred că aceştia vin numai pentru bonurile valorice care se primesc, deoarece tot timpul au fost probleme cu banii. Au contat foarte mult campaniile realizate în lunile trecute”, spune Elena Jenariu.

Stocul de sânge este asigurat


Zilnic, la Centrul de Transfuzie, cei 100 de donatori contribuie la mărirea stocului de sânge. Şi solicitările de la spitalele care au nevoie de sânge pentru operaţii variază, zilnic, între 90-110. “Dacă anul trecut ne mai confruntam cu o lipsă de sânge pe anumite grupe, acum pot spune că putem asigura toate cererile de la spitale. În 2008, într-o perioadă asiguram urgenţele, iar unele operaţii erau reprogramate dacă nu era pusă în pericol viaţa pacienţilor”, mai spune directorul Centrului de Transfuzie Sanguină. Stocul de sânge este completat şi cu recoltările de la persoanele din judeţ. Echipe de medici de la Timişoara se deplasează la Jimbolia, Lugoj, Făget, unde media persoanelor care donează sânge este 15-30. Acţiuni de donare de sânge au mai fost organizate şi de angajaţi de la diferite instituţii din oraş - poliţişti, jandarmi, anagajaţi de la Direcţia de Finanţe şi chiar studenţi au ajutat şi ei la mărirea stocului de sânge.

Recompensă pentru donatori

Pentru gestul lor de a ajuta la salvarea altor vieţi, fiecare donator primeşte un bon de masă în valoare de 50 lei, o zi liberă de la serviciu şi 50 la sută reducere pentru 30 de zile pentru abonamentul de transport în comun valabil doar în Timişoara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite