Timişoara: Chiulangiii şi părinţii sunt speriaţi de „detectivii de note”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Articolul , publicat de ziarul „Adevărul” a iscat discuţii aprinse pe www.adevarul.ro,  în special în rândul părinţilor. Puteţi să vă exprimaţi aici acordul sau dezacordul asupra acestei metode.

Situaţia şcolară a elevilor din Timişoara este supervizată de „detectivii de note şi de absenţe”. Mulţi dintre părinţii care apelează la serviciile firmei conduse de Sergiu Budău sunt foarte ocupaţi. „Sunt oameni care pleacă în delegaţii sau nu au timp să treacă pe la şcoală şi apelează la noi chiar dacă au încredere în copii”, a spus Budău.

Cei mai mulţi clienţi vin însă din rândul părinţilor care au avut probleme în repetate rânduri cu odraslele lor. „O mămică ne-a spus că fiul ei a ars carnetul de note, iar alta s-a plâns că fiul şi-a făcut propriul carnet, falsificând ştampila şcolii”, a exemplificat Budău.

„Ţintele” nu ştiu nimic


Copiii sunt supravegheaţi pe baza unui contract încheiat în trei exemplare între firmă, părinţi şi diriginte, fără ca elevii să bănuiască ceva. În baza acestuia, „detectivul de note” poate să meargă oricând la şcoală şi să stea de vorbă cu dirigintele. Pe lângă note şi absenţe, părinţii mai primesc prin e-mail sau sms, informaţii legate de problemele de la ore sau de dificultăţile în aprofundarea unei materii.


Pentru prevenirea absenteismului, şi Inspectoratul Şcolar Timiş apelează la varianta electronică. „Punem pe site-ul nostru numele elevilor chiulangii şi ai directorilor de la şcoala lor pentru a-i face să ia măsuri măcar de ruşine”, a spus inspectorul general Sandu Golcea.


Părinţi încântaţi, elevi revoltaţi


Posibilitatea dublei verificări îi încântă pe profesori şi pe părinţi. „Pot afla în timp real situaţia copiilor şi pot să-i controlez mai uşor”, a spus Luminiţa Dolângă, mama unei fetiţe de clasa a V-a. Adolescenţii nici nu vor să audă că „detectivii de note” sunt tot timpul pe urmele lor. „Din punct de vedere al părinţilor poate că este o idee bună, dar pentru noi nu este OK deloc”, a spus Cristian Lazăr, elev în clasa a XII-a.

„Specialiştii” în drept şi-au dat cu părerea


„Elevi, fapta <> se numeşte hărţuire potrivit Codului Penal, articolul 206 şi ar mai fi şi articolul 226, divulgarea secretului profesional”, a spus Mitescu pe www.adevarul.ro. Alţii susţin însă metoda şi chiar o consideră o idee bună. „Din moment ce există acordul părţilor sub semnătură cum se numeşte domnule avocat? Este vorba de interesul copilului meu”, a replicat Vasile tot pe www.adevarul.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite