Timişoara: Chirii în Timişoara, ca la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce criza a scăzut preţurile, timişorenii plătesc la fel ca şi ungurii pentru chirie.

Recesiunea care a afectat economia mondială şi creditele obţinute tot mai greu îi fac pe timişoreni să se orienteze spre închirierea de apartamente sau garsoniere. În ultimul an, chiriile au scăzut cu cel puţin 30 la sută nu doar în Banat, ci în toată ţara. Timişoara continuă să fie însă foarte scumpă, alături de Bucureşti şi Cluj, iar preţurile sunt similare cu cele din capitala Ungariei.

Apartamentele şi garsonierele din zonele bune ale Timişoarei pot fi la fel de scumpe ca şi cele din centrul Budapestei. Condiţiile sunt însă de multe ori diferite. Astfel, în cele mai multe cazuri apartamentele ungureşti sunt mai bine puse la punct şi se află în blocuri foarte bine întreţinute. Multe dintre proprietăţile imobiliare se găsesc chiar în zone istorice ale Budapestei iar încăperile sunt mari, conservate şi la preţuri convenabile.

Timişorenii care stau în chirie în blocuri vechi se plâng însă, de multe ori, că locuiesc în apartamente strâmte, cu pereţi neizolaţi şi atacaţi de igrasie.

La concurenţă cu ungurii

Budapesta este una din puţinele capitale europene în care chiriile pot fi comparate cu cele din Timişoara. Una dintre explicaţii este tot criza financiară, care a scăzut preţurile chiriilor şi în Ungaria, în unele cazuri chiar mai mult decât în capitala Banatului. În Londra, preţurile pot fi şi de trei ori mai mari, iar situaţia din Praga este asemănătoare. Preţuri şi mai ridicate, întâlnite în toate capitalele Europei, sunt percepute pentru chiriile pe termen scurt, plătite de către turişti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite