Timişoara: Călugăriţele au vopsit sute de ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situată la 14 kilometri de Timişoara, Mănăstirea Şag (Timişeni) reuneşte de sărbători rugăciunile a sute de ortodocşi.

Măicuţele de la Timişeni şi-au dedicat Vinerea Mare rugăciunii şi vopsirii de ouă. De la primele ore ale dimineţii, acestea au curăţat bine peste 1.500 de ouă, pe care le-au pus apoi la fiert în tifon, alături de foi de ceapă. În bucătăria mănăstirii, măicuţele au pregătit şi au pus pe cuptor vase speciale, în care încap câte 30 de ouă o dată.

Cofrajele şi frunzele de ceapă au umplut repede bucătăria măicuţelor, dar acestea au muncit cu mult spor şi au reuşit ca în numai câteva ore să dea culoare sutelor de ouă pregătite. Întregul procedeu este unul natural, pe care măicuţele îl respectă de ani de zile.


Astfel, după ce ouăle capătă o nuanţă maronie, maicile le iau de pe foc şi le ung cu untură, ca să le dea un luciu special. La vopsirea ouălor au luat parte şi credincioşi timişoreni, care vin de ani de zile să le ajute pe măicuţele de la Mănăstirea Timişeni. „Ne place mult să venim aici pentru că este aşa multă linişte, iar măicuţele ne primesc de fiecare dată  cu braţele deschise”, a spus timişoreanca Simona Szacs.


„Vrem să decorăm ouăle cu trifoi şi să le ajutăm cum putem pe măicuţe”, a adăugat aceasta. După ce au vopsit ouăle, călugăriţele au făcut din acestea o cruce mare, pe care au aşezat-o în curtea mănăstirii. Harnice şi generoase, maicile de la Timişeni îşi continuă munca în bucătărie şi astăzi, pentru a le oferi credincioşilor o masă de Paşte gustoasă şi bine-meritată.


Slujba începe înainte de miezul nopţii
La Slujba de Înviere din această noapte, la Timişeni sunt aşteptate câteva sute de persoane care au făcut deja o tradiţie din a lua Lumină de la mănăstire. Aceştia caută o oază de linişte în afara oraşului şi vin periodic la mănăstire pentru a asculta liturghia şi a se ruga alături de măicuţe. La miezul nopţii, credincioşii vor rosti „Hrisos a Înviat” şi vor lua parte la slujba de Înviere, care se va încheia la ora patru dimineaţa.


Credincioşii se vor aşeza atunci la masă, alături de măicuţe, şi vor servi din ouăle vopsite ieri. Tot acolo, cei care au ţinut post în Săptămâna Patimilor se vor bucura de o masă copioasă, cu drob de miel, şuncă şi cozonac. Măicuţele vor servi un prânz bogat şi duminică, după slujbă, când la masa de la mănăstire sunt aşteptaţi cu porţile deschise atât nevoiaşii, cât şi credincioşii care doresc să guste din bucatele pregătite de călugăriţele de la Timişeni.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite