Timisoara: Bolnavii pot primi banii daţi pe medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii nu le-au spus pacienţilor cum îşi pot recupera cheltuielile

Managerii spitalelor trebuie să restituie banii plătiţi de cei care au fost internaţi şi şi-au cumpărat tratamentul.

Pacienţii internaţi în spitalele din Timişoara nu au fost informaţi că pot recupera banii pe care îi plătesc pentru medicamentele pe care spitalul nu le are în stoc. Rambursarea cheltuielilor este o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se face numai din veniturile proprii ale unităţilor sanitare. 

Au tăcut mâlc
Pacienţilor nu li s-a explicat însă că pot să-şi recupereze banii. „Nu ştiam că aş putea fi despăgubit, dar nici nu mi s-a pus în vedere. Sunt internat de o lună şi dacă o să mă trimită după medicamente o să merg să îmi recuperez banii”, a spus Ştefan Duicu, pacient.

Până în prezent, doar două spitale din Timişoara au înregistrat cereri de rambursare a banilor. La Spitalul Clinic Judeţean din Timişoara, 14 persoane au cerut înapoi banii pe care i-au cheltuit, deşi aveau asigurare medicală. Dintre toate cererile, pentru cinci bolnavi spitalul a decontat peste 3.300 de lei. Alţi nouă pacienţi nu au cererile aprobate din cauză că nu şi-au depus toate actele necesare.

La Spitalul Municipal, suma de returnat pacienţilor nu a fost mare, deoarece s-au înregistrat numai două cereri. „Anul trecut, am restituit banii unui pacient pentru două tomografii, în valoare de 400 de lei. Anul acesta, am avut o singură cerere, suma fiind de 200 lei, tot pentru o tomografie”, a spus managerul Municipalului, Octavian Creţu.

Condiţii clare
Spitalele sunt obligate să ramburseze, doar în anumite condiţii, cheltuielile făcute de bolnavi pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice.

Pacienţii care şi-au cumpărat medicamente sau şi-au făcut analize, deşi era obligaţia spitalului să le ofere aceste servicii, trebuie să aibă pe documentele medicale doveditoare avizul şefului de secţie şi al managerului spitalului. Chiar dacă li se pot da banii înapoi, bolnavii nu sunt mulţumiţi că trebuie să plătească pentru medicamentele pe care spitalul era obligat să le ofere. „Nu sunt de acord, ca pensionar, după atâţia ani de plătit la stat asigurarea, să ne mai pună să plătim şi în spital. Nu am auzit că putem să recuperăm banii, când am fost internat în urmă cu un an şi jumătate nu era aşa ceva. Mi-am cumpărat atunci doar calmante”, a spus şi Ioan Rădulescu, din Lugoj.

Banii se dau în două luni
Pentru a-şi primi banii cheltuiţi, după ce se externează, pacientul trebuie să depună o cerere la managerul spitalului. Pe lângă aceasta, trebuie şi reţeta cu avizele şefului de secţie şi al directorului, dar şi bonul fiscal, prin care să solicite rambursarea sumei utilizate. Conform legii, trebuie să primească un răspuns în 30 de zile. În funcţie de fondurile spitalelor, bolnavul şi-ar putea primi banii în maximum două luni. Dacă nu sunt mulţumiţi de răspunsul primit, pacienţii pot alege şi calea de recuperare a banilor în justiţie.

16
Bolnavi şi-au făcut dosare prin care solicită banii pe care i-au cheltuit în spital pe medicamente

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite