Timişoara: Bănăţenii sunt de trei ori mai datori la bancă faţă de acum un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele restante ale locuitorilor din Vestul ţării s-au triplat într-un an. Cei mai mulţi bani luaţi de la bancă au fost cheltuiţi pe electrocasnice, mobilă sau excursii.

Problemele financiare, disponibilizările şi preţurile din ce în ce mai mari i-au adus pe timişoreni în fruntea clasamentului marilor datornici. Astfel, dacă la începutul anului trecut restanţele la credite ajungeau la peste 33 de milioane de lei, în aceeaşi perioadă a acestui an creditele restante au trecut de 110 milioane de lei. Conform unei statistici a Băncii Naţionale a României, aceste valori îi poziţionează pe timişoreni pe locul al doilea la nivel naţional, după cei mai numeroşi datornici, bucureştenii.

Cresc restanţele

În ultimele luni, lupta pentru locurile celor mai datori s-a dat între Braşov şi Timiş. Deşi braşovenii au avut de fiecare dată mai mulţi bani de dat, de la finele lui februarie timişorenii i-au depăşit în datorii. Dacă pe al treilea loc al marilor datornici se află Braşovul cu 100 de milioane de lei, pe patru stă Clujul cu 88 de milioane, iar Suceava este pe al cincilea loc.

În zona de Vest a ţării, nu doar timişenii sunt de trei ori mai datori, ci şi locuitorii din Caraş Severin. Cu un an în urmă, aceştia aveau credite restante în valoare de peste opt milioane de lei, în timp ce la ora actuală valoarea restanţelor trece de 24 de milioane. Şi datoriile la bănci ale arădenilor s-au triplat de la un an la altul. Aceştia au început 2008 cu restanţe în valoare de 20 de  milioane de lei şi au ajuns în 2009 la o sumă de peste 60 de milioane de lei. Creditele hunedorenilor au crescut de la 18 la 56 de milioane de lei, pe parcursul unui singur an.

Credite pentru confort

În tot Vestul ţării, cele mai mari sume împrumutate de populaţie sunt luate pentru consum. În această categorie sunt incluse electrocasnicele, mobilă, automobile sau alte aparate menite să sporească gradul de confort al casei. În ultimul an, tot mai puţini timişoreni au împrumutat bani pentru a-şi cumpăra locuinţe.

În schimb, mulţi locuitori au apelat la credite bancare pentru sănătate, educaţie sau pentru a-şi petrece vacanţele în locuri exotice. Un număr crescut de timişoreni au luat bani de la bancă pentru refinanţarea altor credite sau pentru achiziţionarea de terenuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite