Timişoara: Artă monumentală în lemn exotic, cu unelte forestiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii taberei de sculptură din capitala Banatului şi-au propus să scoată arta afară din muzeu şi să atragă atenţia cu ea.

Timp de două săptămâni, cinci dintre cei mai importanţi sculptori din ţară lucrează de zor într-un parc din centrul Timişoarei, hotărâţi să schimbe faţa artei şi percepţiile unei lumi întregi în legătură cu operele aşezate pe piedestaluri, în muzee.
La finele celor două săptămâni de creaţie, cele cinci sculpturi în lemn vor fi donate oraşului iar timişorenii vor putea să le admire în voie în parcul din spatele Muzeului Banatului.

Ideea unei tabere în aer liber, care să le permită tuturor să vadă fazele prin care trece o operă de artă înainte de ajunge într-un muzeu, îi aparţine directorului Muzeului de Artă din Timişoara, Marcel Tolcea, dar şi sculptorului bănăţean Ştefan Călărăşanu.
Când încă era în stadiul de proiect, tabăra urma să îl includă şi pe faimosul artist timişorean Peter Jecza, dar acesta acesta a trecut în eternitate cu o lună în urmă. Pe lângă Ştefan Călărăşanu, la tabără mai participă Maxim Dumitraş din Sângeorz Băi, Ilarion Voinea din Cluj, Vlad Aurel din Bucureşti şi Gheorghe Zărnescu din Bacău.

Cea mai mare uimire a timişorenilor nu a fost faptul că cinci bărbaţi tăiau cu drujba trunchiuri de copac în centrul oraşului, ci faptul că după câteva zile bucăţile respective au prins contur şi s-au transformat în opere de artă. „Este momentul ca timişorenii să vadă că arta nu este o conservă, ci iese din muzeu”, declarat Marcel Tolcea. Organizatorii îşi propun să realizeze evenimentul şi în anii următori în Timişoara.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite