Timişoara şi Arad respiră mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste două oraşe din vestul ţării, aerul, apa şi solul nu prezintă semne de contaminare accentuată. Chiar dacă solurile din principalele oraşe din Ardeal sunt pline de substanţe

În aceste două oraşe din vestul ţării, aerul, apa şi solul nu prezintă semne de contaminare accentuată.

Chiar dacă solurile din principalele oraşe din Ardeal sunt pline de substanţe toxice pe bază de plumb, zinc sau cadmiu, testele de mediu comandate de "Adevărul Verde" arată că în oraşele din Banat situaţia este mult mai bună. În numărul de astăzi vă prezentăm cifrele poluării din Timişoara şi Arad.

Analizele efectuate de laboratoarele mobile au arătat că ambele oraşe stau foarte bine atunci când vine vorba de valorile poluării măsurate în sol, aer şi apă.

Probele de aer efectuate în zona Bisericii Romano- Catolice din Timişoara arată că singura valoare mai mare a fost pentru monoxidul de carbon: 6,209 mg pe metrul cub de aer, faţă de 10 mg/m3, cât este valoarea admisă.

Studiile arată că monoxidul de carbon are consecinţe grave asupra sistemului respirator, întrucât acest gaz blochează ireversibil hemoglobina şi împiedică oxigenarea ţesuturilor.

Celelalte caracteristici pentru aer sunt însă mult sub pragul limitelor admise. Solul din Timişoara conţine totuşi destul de mult plumb.

Determinările luate de pe bulevardul Mihai Viteazu arată că plumbul se situează chiar peste jumătatea valorii admise, fiind de 10.9 mg/kg (limita fiind 20 mg/kg). Apa timişorenilor nu conţine niciun fel de fenoli sau amoniu, în schimb are ceva plumb. Valoarea determinată a compuşilor toxici cu plumb a depăşit şi ea jumătate din limita admisă.

Aerul, apa şi solul din Arad sunt puţin sau deloc poluate. Măsurătorile făcute în interiorul oraşului arată că monoxidul de carbon e de 2,799 mg/m3. În timp ce plumbul din apă reprezintă o treime din valoarea admisă, probele de plumb luate din faţa primăriei arată însă valori destul de mari.

În zona centrală a oraşului au fost înregistrate valori de 10,4 mg/kg, când limita admisă ar fi de 20 mg/kg. În privinţa aerului, pulberile în suspensie sunt de 0,034 mg/m3, deşi localnicii şi chiar autorităţile locale de mediu spun că în timpul verii pulberile au depăşit uneori valorile admise.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite