Tiktaalik - primul crocodil care a păşit pe pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de Polul Nord. Botezat de către descoperitori Tiktaalik, cuvânt care în limba eschimoşilor înseamnă "peşte mare care trăieşte în ape puţin adânci", vieţuitoarea avea craniu, gât şi

de Polul Nord. Botezat de către descoperitori Tiktaalik, cuvânt care în limba eschimoşilor înseamnă "peşte mare care trăieşte în ape puţin adânci", vieţuitoarea avea craniu, gât şi coaste, aidoma animalelor de uscat (cunoscute şi sub numele de tetrapode), precum şi înotătoare, şi solzi, aşa cum au peştii. Botul era prevăzut cu dinţi ascuţiţi ca la orice animal de pradă, iar corpul era în lungime de aprox. 2,75 metri.
Studierea acestor detalii anatomice a permis oamenilor de ştiinţă, în frunte cu prof. Neil Shubin, de la Universitatea din Chicago, să tragă concluzia că este vorba de un peşte prezentând modificări de conformaţie care anticipau apariţia animalelor de uscat. Cu alte cuvinte, este un predecesor, un strămoş îndepărtat al amfibienilor, reptilelor şi dinozaurilor, iar mai departe, în lanţul evoluţiei, al mamiferelor şi, în ultimă instanţă, al fiinţelor umane.
Într-adevăr au fost identificate nu numai rudimente de membre, dar şi de omoplaţi, încheieturi şi chiar degete. Până acum, oamenii de ştiinţă bănuiau că trebuie să existe un animal care să reprezinte puntea de trecere de la peşti la tetrapode, dar este pentru prima oară când se identifică rămăşiţele unui asemenea animal fabulos. "Pentru oamenii de ştiinţă, această descoperire constituie un vis devenit realitate", a declarat Ted Daeschler, de la Academia de ştiinţe Naturale din Philadelphia (SUA).
"Apariţia fiinţelor care trăiesc pe uscat este una din etapele cele mai semnificative în evoluţia noastră, iar în acest proces Tiktaalik îşi are însemnătatea sa deosebită", a conchis, entuziasmat, Richard Dawkins, unul dintre cei mai cunoscuţi biologi contemporani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite