Tigrul mort şi omul prost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tigrul a fost împuşcat, deşi era în afara oraşului, într-o pădure
Tigrul a fost împuşcat, deşi era în afara oraşului, într-o pădure

Mihaela, tigroaica în vârstă de 14 ani, a fost împuşcată din cauza celor care au uitat poarta deschisă la Zoo şi a bâlbâielilor celor care au vânat-o.

Sibiul a fost ieri, timp de o jumătate de zi, în stare de alertă, după ce o tigroaică siberiană a evadat de la Grădina Zoologică din oraş. Zeci de poliţişti, pompieri şi jandarmi, dar şi vânători profesionişti au fost mobilizaţi pentru capturarea animalului. În acest timp, în cartierele învecinate zonei în care s-a pierdut animalul, oamenii au fost sfătuiţi de autorităţi, prin portavoce, să rămână în case până la prinderea acestuia.  „S-a rugat populaţia să se protejeze, să rămână la domiciliu ca să nu existe om pe stradă fără posibilitatea de a se apăra, de a se proteja", a spus Horaţiu Răcuciu, prefectul judeţului Sibiu.

Îngrijitorul a uitat poarta deschisă

Tigroaica Mihaela a scăpat de la Grădina Zoologică după ce un îngrijitor a intrat în cuşca leilor pentru a face curăţenie şi a uitat poarta deschisă. „Se pare că este vorba de o eroare umană. Probabil încuietoarea nu a fost trasă bine. Evident, paguba este destul de mare, în primul rând animalul, dar şi toată neliniştea care s-a creat", a spus primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

După identificarea zonei în care se afla animalul, în căutarea acestuia au pornit două echipe, una formată din medicul veterinar al Grădinii Zoologice, un vânător şi un îngrijitor de la Zoo, iar cealaltă din directorul Grădinii Zoologice, Constantin Bebeşelea, un vânător şi un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Alarma s-a dat imediat de la ieşirea tigrului din cuşcă pentru că angajatul care a lăsat poarta deschisă l-a văzut ieşind. Apoi s-au format cele două echipe şi s-a început căutarea", a spus Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Tigrul evadat de la Grădina Zoologică Sibiu a fost împuşcat mortal

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Animal extrem de periculos

Mobilizarea a fost cu atât mai mare cu cât era vorba despre un animal extrem de periculos, chiar dacă a fost crescut în captivitate. "Este un animal prădător, nu ne putem juca. Siguranţa oamenilor este mai importantă. Este un animal căruia s-ar putea să nu-i fi convenit prezenţa oamenilor, chiar dacă a fost crescut în captivitate.  Noi am intervenit şi cu arma de vânătoare pentru că acţiunea se desfăşura în afara localităţii", a spus Alex Mareş, de la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor din Sibiu.

După ce tigrul a fost reperat, s-a ales soluţia tranchilizării acestuia. „Efectul ar fi trebuit să se facă simţit într-un interval de 5-10 minute, dar tigroaica a pus în pericol viaţa medicului veterinar şi a fost împuşcată", a explicat Mirela Gligore, de la Primăria Sibiu.
Reprezentanta Primăriei Sibiu a ţinut să precizeze că a fost folosită o doză corectă pentru împuşcarea cu tranchilizant a tigroaicei, însă animalul nu ar fi avut cum să pună în pericol viaţa celui care a tras, dacă acesta ar fi ochit de la distanţă corespunzătoare.

Tigrul a atacat în loc să miaune

Veterinarul a explicat bâlbâiala generală de la operaţiunea de capturare a tigrului. El spune cât de agresiv este un animal sălbatic când este atacat, cum se bătea tigroaica Mihaela cu alţi „colegi de cuşcă" şi cum l-a atacat animalul pe el pentru că îl ţinea minte din cauza „antecedentelor".

Liviu Florescu, veterinarul de la Zoo Sibiu, spune că imediat după ce a fost împuşcat cu tranchilizant, tigrul i-a atacat, moment în care vânătorul a tras un foc de armă. "S-a încercat tranchilizarea lui, dar am fost atacat, noroc cu vânătorul care l-a împuşcat pe loc. În momentul în care a simţit săgeata de anestezie a sărit şi ne-a atacat, pentru că eram un pericol pentru el. Când este încolţit din diferite părţi, atacă. Pentru că eu aveam o experienţă, am mai avut probleme cu el, normal că primul vizat eram eu", a povestit medicul.

Acesta spune că tigroaica era cunoscută ca un animal foarte agresiv. "Este un animal agresiv, am mai avut de-a lungul timpului probleme cu el, l-am mai operat. S-a bătut, a avut diferite intervenţii, plăgi. Undeva de la o distanţă de cinci metri, vânătorul a reuşit să-l împuşte", a adăugat veterinarul.

Tigroaica are 14 ani, şi s-a născut la Grădina Zoologică din Sibiu. După ce îi va fi făcută autopsia, va fi dusă la sediul Protan, pentru incinerare. În ceea ce-l priveşte pe îngrijitorul din vina căruia un oraş întreg a fost în stare de alertă, acesta nu va scăpa însă basma curată pentru neglijenţa lui. "Se fac cercetări şi se va stabili ce măsuri vor fi luate", a spus Mirela Gligore de la Biroul de Presă al Primăriei Sibiu.

Reacţii dure

Vicepreşedinta Asociaţiei Animal Life din Sibiu a condamnat decizia de împuşcare mortală a tigroaicei. „Nici nu mi-am pus problema vreo secundă că va fi împuşcată tigroaica. Normal că e deranjant că s-a luat o astfel de decizie. Deranjază pe orice om normal din ţara asta. Este de fapt o chestie tipic românească. Din cauza incompetenţei unora au de suferit bietele animale", spune Andreea Rosetti, de la Animal Life.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite