Ţigările se scumpesc, becurile clasice dispar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările se scumpesc, becurile clasice dispar
Ţigările se scumpesc, becurile clasice dispar

Astăzi intră în vigoare legislaţia care prevede mărirea accizelor la tutun şi retragerea becurilor de 100 de waţi de pe toate pieţele Uniunii Europene. Majorarea accizelor va duce la scumpirea ţigărilor cu 40 de bani, iar introducerea becurilor ecologice va facilita economii semnificative la factura de curent.

Nivelul accizei minime pentru ţigarete va creşte, de astăzi, la 58,2 euro/1.000 de ţigarete (217,6 lei/1.000 de ţigarete). Până ieri, nivelul accizei minime era de 51,8 euro/1.000 de ţigarete (193,81 lei/1.000 de ţigarete).

Această creştere a accizei minime va determina producătorii să majoreze din nou preţul ţigărilor, cu circa 40 de bani/pachet. Scumpirea de acum urmează celei din luna iunie, când preţul ţigărilor a fost majorat cu 30 de bani/pachet. Noul nivel al accizelor la tutun va fi valabil până la 31 decembrie.

Lumină la preţ redus

Tot de la 1 septembrie, becurile de 100 de waţi vor fi retrase din toate magazinele Uniunii Europene, becurile clasice fiind înlocuite cu cele de generaţie nouă, care consumă cu 80% mai puţină electricitate.

Folosindu-se becuri economice în locul celor incandescente, o gospodărie medie va face o economie anuală de 166 de euro la factura de electricitate, conform unui studiu german. Estimarea Comisiei Europene este, însă, mai modestă: doar 50 de euro pe an.

UE a fixat un calendar pentru interzicerea progresivă a comercializarii becurilor cu incandescenţă. Astfel, comercializarea becurilor clasice de 75 waţi va fi interzisă într-un an, cele de 60 waţi în doi ani, iar cele de 40 waţi şi 25 waţi până la 1 septembrie 2012.

„Rabla“ nu mai schimbă viteza

Contrar anunţurilor oficiale din ultima vreme, de la 1 septembrie, programul „Rabla“ se va derula fără absolut nicio modificare. Programul nu se va extinde la persoane juridice, aşa cum s-a spus, iar persoanele fizice nu vor putea cumpăra o maşină veche de la altcineva pentru a intra în program.

De asemenea, nu se va mai aplica nici decizia privind achiziţionarea mai multor autovehicule noi, în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de maşini uzate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite