Ţigări româneşti, tutun din import

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigări româneşti, tutun din import
Ţigări româneşti, tutun din import

România va înregistra, în acest an, o producţie naţională de tutun de 3.600 de tone, dublă faţă de anul trecut, ca urmare a sprijinului financiar acordat fermierilor pentru a cultiva această plantă, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).

În ciuda faptului că România are un potenţial imens de cultivare a tutunului, producătorii de ţigarete preferă tutunul din import, pe motiv că este mai calitativ decât cel autohton.

Anul trecut s-a înregistrat o producţie de 1.800 de tone de tutun, dintre care s-au exportat 1.677 de tone, în timp ce importurile au depăşit 30.000 de tone, în valoare totală de peste 103 milioane de euro.

Anul acesta s-au cultivat cu tutun  doar 1.600 de hectare de teren, de aproape zece ori mai puţin faţă de anul 1999.
„Diminuarea suprafeţelor şi a producţiei de tutun vine ca urmare a politicilor firmelor internaţionale producătoare de ţigări care utilizează în exclusivitate tutun din import“, spun reprezentanţii MADR.

Sprijin european

În 2008 au fost acordate ajutoare pe Schema Unică de Plată pe Suprafaţă (SAPS) în valoare de 60,75 euro pe hectar, alţi 46,71 euro pe hectar prin plăţile naţionale directe complementare (CNDP) şi alţi doi euro pe kilogramul de tutun livrat.

În 2009, sprijinul acordat producătorilor de tutun este de 71,12 euro pe hectar prin SAPS, 44,34 euro pe hectar prin CNDP, iar ajutorul pe kilogramul livrat este de doi euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite