„The New York Times“ şi Al Jazeera, cu ochii pe România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecourile protestelor din Piaţa Universităţii din Bucureşti au ajuns, din nou, în atenţia presei internaţionale.

Majoritatea jurnaliştilor străi­ni au vorbit despre caracterul violent al manifestaţiilor şi au scos în evidenţă faptul că, deşi a pornit de la demisia doctorului Arafat, oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi de Traian Băsescu şi de măsurile de austeritate.

„Guvernul României a convocat o întâlnire de urgenţă, după ce violenţa protestelor faţă de măsurile de austeriate a crescut", relatează BBC pe site-ul său. Postul britanic precizează că zeci de oameni au fost răniţi în cea de-a doua zi de încleştări între demonstranţi şi forţele de ordine.

„Protestele faţă de politicile sociale din România se extind. Demonstranţii au aruncat sticle incendiare şi fumigene, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene", scrie săptămânalul geman „Die Zeit", care mai spune că protestatarii au ieşit în stradă nemulţumiţi de preşedintele Traian Băsescu.

„Timp de patru zile, mii de români şi-au arătat, în stradă, dezacordul cu privire la scăderea nivelului de trai şi au acuzat puterea de aroganţă. Potrivit analiştilor, răbdarea şi-a atins limitele, după ani de austeritate", notează publicaţia franceză „Le Parisien". Francezii dau şi cifre: „8.700 de oameni au protestat în 41 de oraşe, potrivit poliţiei."

Al Jazeera, despre violenţele din capitală

Ştirile despre violenţele de la Bucureşti au depăşit graniţele Europei. „Protestatarii, care vor să scape de preşedintele român Traian Băsescu şi să se organizeze alegeri anticipate, s-au strâns pentru a patra zi într-o piaţă din Bucureşti şi în alte 18 oraşe ale ţării", notează postul american de ştiri CNN, prin intermediul corespondentului din România, Liliana Ciobanu. Pe portalul CNN se precizează că mişcările de stradă din aceste zile sunt cele mai importante proteste de la alegerea lui Traian Băsescu, în 2004.

Prestigiosul „The New York Times" scoate în evidenţă faptul că Guvernul României s-a întâlnit de urgenţă sâmbătă noaptea ca să discute despre protestele violente. „Un om a luat foc în timpul haosului. Ministrul de Interne, Traian Igaş, a convocat o întâlnire de urgenţă ca să rezolve criza", scrie ziarul american, citând agenţia Associated Press.

Ecourile protestelor din Bucureşti au ajuns şi la postul arab Al Jazeera. „Un ofiţer de poliţie român a fost rănit serios, după ce demisia din cauza reformelor din sănătate a unui doctor născut în Palesina a stârnit proteste masive". Jurnaliştii din Qatar mai spun că românii au fluturat steaguri găurite care simbolizează Revoluţia din 1989. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite