Peste 7.000 de morti in Thailanda, Indonezia, Malayezia, India si Sri Lanka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Cel putin un milion de oameni se aflau in zonele de coasta lovite de valuri de peste 10 metri * Seismul este catalogat drept unul dintre cele mai grave din 1900 incoace * Cutremurul din Oceanul Indian survine la exact un an de la cel produs in orasul iranian Bam, care a facut 32.000 de victime

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter (potrivit Institutului geologic american) a provocat, ieri, valuri uriase care au maturat coastele a cel putin cinci state din Asia, lasand in urma circa 7.000 de morti. Seismul s-a produs la ora locala 7.00, la o adancime de 40 de kilometri si la circa 160 de kilometri de coasta vestica a Insulei Sumatra din Arhipelagul indonezian. Dupa prabusirea unor cladiri ca efect imediat al cutremurului, sute de mii de oameni, locuinte de vacanta, luxoase ambarcatiuni turistice sau mici corabii de pescuit, precum si autovehicule aveau sa fie luate pe sus de valuri gigantice (tsunami), provocate de miscarea tectonica, vreme de cateva ore. Valurile, inalte de numai cativa metri in zona epicentrului, aveau sa depaseasca 10 metri in momentul atingerii zonelor populate, pe care le-au izbit cu o viteza estimata de specialisti la 500 km pe ora. In mod paradoxal, tarile cele mai afectate par a fi Sri Lanka si India, mai indepartate de epicentrul cutremurului, dar in care s-au inregistrat 2.500, respectiv 1.000 de morti. In Thailanda, Indonezia si Malayezia, victimele omenesti sunt de ordinul zecilor, iar pagubele de zeci de miliarde de dolari. Totusi, efectele cutremurului au fost resimtite pana in Myanmar, Bangladesh si Singapore, iar vibratiile produse de valuri au dat inconjur planetei, fiind inregistrate de echipamentele de monitorizare seismica din Marea Britanie. Nu mai putin de un milion de oameni au avut de infruntat valurile in intreaga regiune afectata. Cand au lovit plajele invadate de turisti din Thailanda si Indonezia, operatiunile de evacuare incepusera deja, dar asta nu a putut preintampina pierderile de vieti omenesti. Martori oculari citati de AP au declarat ca "cei ce faceau scufundari printre corali au fost aruncati pe uscat, iar cei care faceau plaja au fost inghititi de ape" (Thailanda), "plajele s-au transformat in morgi in aer liber" (India) sau ca, in urma valurilor, "trupuri neinsufletite atarnau de copaci" (Indonezia).
Lovitura pentru turismul asiatic
Zona unde s-a produs cutremurul este una dintre cele mai cautate destinatii turistice ale Asiei, iar Sarbatorile de iarna sunt considerate varf de sezon pentru atragerea occidentalilor satui de frigul din emisfera nordica. Caile de comunicatie intre principalele orase din Sumatra, cea mai populata insula a Indoneziei si o destinatie turistica la fel de populara ca Bali si Java, erau blocate ieri seara, astfel incat numarul total al pierderilor si disparutilor era greu de estimat. In Thailanda, un oficial local citat de CNN a vorbit de statiuni "complet disparute", in insulele Phuket si Phi Phi din sudul tarii. Insula Phuket a suferit transformari radicale in ultimii ani pentru atingerea unor standarde de confort care sa atraga turistii din toata lumea. Phi Phi este renumita pentru plajele sale de aur, unde a fost turnat filmul "Plaja" cu Leonardo DiCaprio. Nu se stie ce a mai ramas din acele locuri, deoarece martorii afirma ca numai de pe o singura asemenea plaja au fost maturate vreo 200 de bungalouri. Circa 10.000 de turisti apucasera sa se retraga din calea valurilor in locuri mai inalte, dar cateva sute au fost prinsi de tsunami pe mare. Dintre acestia, cateva zeci de persoane erau inca date disparute ieri seara, iar 30 de raniti grav fusesera internati in spitalul din Phuket. Pagubele asupra recifelor de corali si asupra vegetatiei din zona par de asemenea insemnate. Si in Maldive, arhipelag din Oceanul Indian situat mult mai departe de epicentru, s-au inregistrat pagube materiale dupa ce plajele au fost maturate de ape, dar nu s-au inregistrat victime. In India si Sri Lanka, victimele par sa fie mai degraba locuitorii din satele de pescari, dar valurile au afectat si infrastructura turistica.
Al cincilea cutremur ca putere din 1900 incoace
Cutremurul de ieri din Oceanul Indian survine la exact un an de la cel inregistrat la Bam, in sud-estul Iranului, si care avea sa produca aproape 32.000 de morti. Un expert de la Institutul de geologie din Colorado a precizat ca seismul de ieri "este al cincilea cutremur ca putere inregistrat in lume din anul 1900" si, cu certitudine, cel mai puternic de la cel produs in Alaska, in 1964. Cutremure similare, apropiate de 9 grade pe scara Richter, au mai fost inregistrate in 1952, aproape de insulele Kurile, si in 1960, in Chile. Seismul de ieri a fost "anuntat" de unul de 8,1 grade pe scara Richter petrecut pe fundul oceanului, intre Australia si Antarctica, cu patru zile in urma. El a fost urmat de cateva replici de peste 6,1 grade si alte zeci de replici de mai mica intensitate. Un cercetator italian a afirmat ca gravitatea seismului de ieri nu consta in magnitudinea sa, ci in faptul ca s-a produs in mare, ceea ce a produs valuri uriase. Ultimul cutremur care a depasit 8 grade s-a produs in Japonia, in septembrie 2003, dar nu a produs decat 600 de raniti.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite