Testul de legislaţie, obligatoriu la suspendarea permisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

era necesară doar pentru cei care doreau reducerea termenului de suspendare. În plus, verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenienţi va fi susţinută în faţa

era necesară doar pentru cei care doreau reducerea termenului de suspendare. În plus, verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenienţi va fi susţinută în faţa poliţiştilor de circulaţie, şi nu în cadrul şcolilor de şoferi, aşa cum se procedează acum. Acestea sunt câteva din prevederile Regulamentului de aplicare a Noului Cod Rutier care va intra în vigoare în septembrie. În prezent, acest act normativ se află supus dezbaterii publice, fiind afişat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie constă într-un test-grilă cu 15 întrebări. Pentru a fi promovat, sunt necesare 13 răspunsuri corecte.
Conform acestui proiect, doar în cazul în care permisul este reţinut pentru cumul de puncte nu este necesară testarea cunoştinţelor pentru restituirea carnetului.
În momentul în care o persoană cumulează cel puţin 15 puncte de penalizare, în termen de 10 zile, va primi o înştiinţare de la Poliţia Rutieră. Aceasta va conţine atât amenda respectivă, cât şi faptul că permisul de conducere trebuie predat la poliţie în cel mult cinci zile. În cazul în care nu este respectat acest termen, perioada de suspendare creşte automat cu 30 de zile.

Retragerea carnetului pe motive medicale
În noul regulament a fost introdus termenul de "retragerea permisului de conducere" ca fiind măsura dispusă de Poliţia Rutieră în baza unui certificat medico-legal prin care titularul a fost declarat medical. Asupra acestei măsuri se poate reveni doar în baza unui alt act medico-legal care să confirme că afecţiunile medicale au încetat.

Comerţul interzis şi pe carosabil, şi pe trotuar
În proiectul de modificare a Regulamentului de Aplicare a Noului Cod Rutier există prevederea conform căreia şoferul oprit regulamentar la semnalul poliţiei este obligat să rămână în maşină cu mâinile pe volan. Ceilalţi pasageri nu vor avea voie să deschidă portierele, respectând indicaţiile poliţistului.
Totodată, se interzice oricărei persoane să efectueze comerţ pe partea carosabilă, pe acostament, pe trotuar, în parcări sau în staţiile mijloacelor de transport public.

Restricţii de viteză suplimentare
În afara limitărilor de viteză cunoscute, şoferii vor fi obligaţi să nu depăşească 30 km/h în localitate şi 50 km/h în afară în următoarele situaţii:
* la trecerea prin intersecţiile nedirijate
* în curbe deosebit de periculoase, semnalizate ca atare
* la trecerile de nivel cu calea ferată
* la trecerea pe lângă grupuri organizate care se deplasează pe carosabil
* în zona indicatoarelor de avertizare "Copii" şi "Accidente"
* la trecerile de pietoni nesemaforizate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite