"Teroriştii" români fac farse la telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, 12 persoane au fost trimise în judecată pentru fapte de terorism. Alarmele false cu bombă sunt preferatele "atentatorilor" Statistica pe anul 2007 arată că din 463 de cauze de

Anul trecut, 12 persoane au fost trimise în judecată pentru fapte de terorism. Alarmele false cu bombă sunt preferatele "atentatorilor"

Statistica pe anul 2007 arată că din 463 de cauze de terorism soluţionate de procurorii români, doar patru au ajuns în instanţe. Majoritatea "teroriştilor" sunt de ocazie, apeluri cu bombă la 112, pentru a amâna un proces, a cere răscumpărare sau pentru a se închide şcoala.

De asemenea, tot pentru fapte care au legătură cu terorismul au fost trimişi în judecată, anul trecut, cei care l-ar fi ajutat pe sirianul Omar Hayssam să părăsească ţara: fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud Omar, şi armatorul Mustafa Tartoussi. Conform procurorilor, în 2007 nu a existat niciun caz de finanţare a terorismului.

"Am amplasat o bombă la demisolul Spitalului Municipal din Curtea de Argeş. Dacă nu voi primi 20.000 de euro, voi arunca în aer întreaga clădire", era mesajul pe care l-a lăsat în ianuarie anul trecut la numărul unic 112 un cetăţean necunoscut. Procurori DIICOT, ofiţeri din cadrul SRI, IPJ Argeş şi Inspectoratului Unic de Urgenţă s-au deplasat la unitatea medicală.

Cercetările tehnice antiteroriste s-au întins timp de două zile, dar nu au fost identificate dispozitive explozive improvizate. Spitalul avea în acea perioadă aproximativ 300 de pacienţi internaţi, care au fost tracasaţi de cercetări, 50 erau netransportabili şi 15, la terapie intensivă. Anchetatorii au sunat înapoi la cel care anunţa "bomba", dar au constatat că telefonul era închis şi era vorba de o cartelă preplătită pe care intra mesageria vocală cu mesajul înregistrat "miliţă, miliţă, becali".

Băutura, bat-o vina!

Cu ajutorul SRI a fost localizat telefonul după care s-a efectuat convorbirea, şi s-au obţinut mandate pentru percheziţie domiciliară pentru un imobil din satul Vâlsăneşti, comuna Muşeteşti, din Argeş. Astfel s-a descoperit că "atentatorii" erau trei băieţi minori care au povestit că au făcut farsa după ce au consumat o noapte întreagă alcool şi erau sub influenţa băuturii. Un alt rechizitoriu are în prim-plan tot minori, care din teribilism au sunat la 112, alertând toate serviciile secrete şi forţele de ordine.

Poliţia şi SRI cer banii pentru intervenţie

Oficialii STS - Direcţia pentru apel unic 112 au mai comunicat că de pe numărul de telefon care anunţa bomba au mai fost făcute şi alte farse: s-a anunţat dispariţia unei minore şi un accident de circulaţie în oraşul Curtea de Argeş.

Unul dintre cei trei tineri nu a mai fost trimis în judecată deoarece avea sub 14 ani. Expertizele medico-legale au constatat că minorii aveau discernământ atunci când au sunat la 112 şi nu prezintă tulburări psiho-patologice. SRI, IPJ Argeş şi ISU Argeş le cer minorilor în cadrul procesului penal aproape 10.000 de lei. Banii reprezintă cheltuilelile de deplasare şi cercetarea la faţa locului.

Bomba de la tribunal

"Bombă la Tribunalul din Satu Mare", anunţa la numărul unic 112 în mai multe rânduri Corina Emese Ilyes. SRI, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi poliţiştii au căutat în zadar timp de mai multe ore în tribunal materiale explozive. Femeia a fost prinsă după analiza sms-urilor şi a apelurilor efectuate anii trecuţi.

Chiar dacă era vorba de o cartelă prepay, ancheta a descoperit că Emese Ilyes vorbise anterior cu mai mulţi membri ai familiei. Procurorii susţin că motivul farsei cu bombă ar fi fost faptul că femeia avea în acea zi calitatea de recurentă, parte vătămată într-un proces de lovire presupusă pe rolul tribunalului.

Corina Emese Ilyes a negat că ar fi sunat la 112, susţinând că ea cumpărase ulterior telefonul de pe care s-a făcut apelul la numărul de urgenţă şi a făcut plângere împotriva unui dealer de telefoane din Satu Mare. Ea refuzat să facă expertiza medico-legală psihiatrică şi a părăsit spitalul.

Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti a concluzionat că vocea de pe înregistrări care anunţa bomba este a femeii. SRI, IPJ şi ISU îi cer femeii banii pentru deplasarea inutilă la tribunal şi cheltuielile pentru cercetare.

De la grenade la răpire

"Grenadierul de la <> ", Dragoş Ciupercescu, este primul român condamnat, după 1989, pentru fapte de terorism. El a sustras dintr-o unitate militară mai multe grenade pe care le-a amplasat lângă Liceul "Jean Monnet" şi pe o alee din Cişmigiu, rănind cinci tineri.

Un alt "terorist" - Florin Lesh - a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare după ce procurorii au demonstrat că voia să detoneze o maşină-capcană în mijlocul oraşului Timişoara. Cel mai cunoscut terorist condamnat în România este sirianul Omar Hayssam, la 20 de ani de închisoare, pentru răpirea celor trei jurnalişti. În aceeaşi cauză este judecat şi Mohammad Munaf.

30 milioane de apeluri false la numărul de urgenţă 112

Conform statisticilor, în anul 2007, la Numărul Unic de Urgenţă s-au înregistrat 36.656.835 apeluri, din care false 30.335.354, iar reale doar 3.321.481. Statistica plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană la apeluri false. Oficialii de la STS au arătat că cele mai multe dintre apelurile reale au reprezentat urgenţe medicale, iar în ordine descrescătoare, intervenţia poliţiei, pompierilor şi jandarmilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite