Teroriştii urmăreau reeditarea la Los Angeles a atentatului de la New York din 11/9

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un moment când reînnoirea Legii Patriotice (Patriotic Act) întâmpină dificultăţi în Senatul american şi când relatările din presă despre interceptarea ilegală a convorbirilor

Într-un moment când reînnoirea Legii Patriotice (Patriotic Act) întâmpină dificultăţi în Senatul american şi când relatările din presă despre interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice şi a mesajelor e-mail, ca şi despre zborurile secrete ale CIA stârnesc nemulţumirile opiniei publice, preşedintele Bush a dezvăluit, într-o cuvântare rostită în faţa membrilor Gărzii Naţionale, amănunte asupra dejucării în 2002 a unui complot terorist care ar fi putut avea consecinţe catastrofale. Teroriştii Al-Qaida urmăreau reeditarea întocmai a atentatului din 11 septembrie de la New York, metropola de pe coasta de est a SUA, ţinta avută în vedere fiind cea mai înaltă clădire din Los Angeles, metropola de pe coasta de vest. Este vorba de edificiul Bank Tower, cunoscut astăzi sub numele de Library Tower (Turnul Bibliotecii), o clădire impozantă de 72 de etaje. Planul în această privinţă fusese pus la punct tot de către teroristul Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatului de la World Trade Center şi aflat în prezent în detenţie într-o locaţie secretă. Khalid a primit instrucţiuni din partea lui Bin Laden personal. Pentru a nu trezi suspiciunea autorităţilor, atentatorii au fost recrutaţi nu din Orientul Mijlociu (aşa cum fusese cazul cu atacul de la New York), ci din Asia de Sud-Est. Planul prevedea ca uşa blindată de la cabina piloţilor să fie aruncată în aer cu ajutorul unor explozivi ascunşi în tocul pantofilor, iar comanda avionului urma să fie preluată de un pilot din rândul complotiştilor, care să-l izbească de clădirea amintită, aşa cum s-a întâmplat şi la New York. Din fericire, planul a fost dejucat la timp, catastrofa putând fi, astfel, evitată.
Complotul, a declarat Bush, constituie dovada că Al-Qaida este hotărâtă să întreprindă noi atacuri contra SUA. "Nu ne putem legăna în iluzia că ameninţările la adresa naţiunii noastre au dispărut prin faptul că, în ultimii patru ani şi jumătate de la atentatul din 11 septembrie, America nu a mai fost atacată", a spus Bush.
Reţine însă atenţia, aşa cum au recunoscut, de altfel, consilierul prezidenţial pentru securitatea internă, Frances Townsend, ca şi Vincent Cannistraro, fost director al Centrului antitero din cadrul CIA, că amintitul complot a fost dejucat datorită spionilor din teren şi cu concursul serviciilor secrete sud-asiatice, şi nu ca urmare a operaţiunilor de interceptare a convorbirilor.
Chiar dacă purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că dezvăluirile lui Bush nu au nicio legătură cu dezbaterile din Senat asupra Legii Patriotice, asigurările sale au fost primite cu scepticism.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite