Terorismul, un soi de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape în fiecare zi, la numărul de telefon 112 sună câte un român care anunţă un posibil atac terorist, o bombă sau un bărbat periculos cu o geantă suspectă în mână. Sâmbătă,

Aproape în fiecare zi, la numărul de telefon 112 sună câte un român care anunţă un posibil atac terorist, o bombă sau un bărbat periculos cu o geantă suspectă în mână. Sâmbătă, turiştii şi angajaţii muzeului Peleş din Sinaia au fost evacuaţi, după o alarmă falsă cu bombă. Telefonul s-a primit la numărul unic de urgenţă 112 din judeţul Arad. Imediat se alarmează poliţia, pirotehniştii, iar apoi se uită-n jur, întreabă lumea dacă a văzut, dacă a auzit şi gata. Alarmă falsă. De ce atâtea alarme false? Ce îi determină pe acei oameni să recurgă la astfel de gesturi? Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu conf. dr. psiholog Hanibal Dumitraşcu, de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti.
- Nu se mai fac poante la pompieri şi la salvare. Acum, avem săptămânal alarme cu bombe.
- Da, din moment ce omul de televiziune Larry King, care e conştient de puterea lui de manipulare, se întreabă pe post când va veni un nou 11 septembrie este foarte grav. Terorismul, din nefericire, a intrat în cotidian. De atâta teroare cu care ne-am înconjurat, am devenit din ce în ce mai puţin sensibili la astfel de întâmplări. Războaie, atentate, tsunami, accidente cu sute de morţi, toate acestea fac parte din viaţa noastră, iar terorismul evoluează. Cei care dau alarme false se distrează. Pentru că terorismul, cel puţin în România, a fost luat ca o poantă bună.
- Dar de teroristul cu butelii ce ne puteţi spune? Tot o glumă a fost?
- Reacţia autorităţilor la acest caz a fost disproporţionată şi ridicolă. Tocmai de aceea se dau alarme false, pentru a se obţine astfel de reacţii din partea autorităţilor. Teroriştii sunt oameni frustraţi, oameni incapabili să îşi rezolve problemele, scoşi din societate şi de aceea au astfel de reacţii.
- Înainte, omul cu frustrări se spânzura. Astăzi face un atentat terorist. E la modă?
- Însăşi condiţia umană a decăzut foarte mult. Am ajuns la un nivel atât de jos al existenţei noastre umane, încât nu mai contează cum ne atingem obiectivele, dacă ele sunt drepte sau nu, şi prin ce mijloace lovim.
- Asta înseamnă că omenirea nu mai reacţionează la fenomenul de terorism?
- Recurgerea la astfel de gesturi odioase reflectă pierderea instinctului de conservare al omului. Orice om normal, oricât de "obişnuite" ar fi devenit, condamnă asemenea fapte, indiferent unde s-ar întâmpla, în ce ţară, şi indiferent de religia sexul sau culoarea victimelor care cad. Reacţionăm la terorism, dar nu ne mai înspăimântă. Este îngrijorător faptul că până şi copiii sunt familiarizaţi cu termenul de terorism şi cu ce presupune acesta. Alarmele false reflectă bagatelizarea terorismului.

"În România, globalizarea şi-a adus numai lucrurile rele. Terorismul evoluează"
Hanibal Dumitraşcu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite