Termopanele se scumpesc cu 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpiri de 10% sunt prognozate şi pentru alte materialele de construcţii cum ar fi cimentul şi cărămida În general, materialele de construcţii sunt produse în ramuri industriale

Scumpiri de 10% sunt prognozate şi pentru alte materialele de construcţii cum ar fi cimentul şi cărămida

În general, materialele de construcţii sunt produse în ramuri industriale energofage, preţurile acestora depinzând într-o anumită măsură de costurile cu energia. În cazul termopanelor, petrolul este, în plus, şi materie primă de bază, astfel că preţul acestora evoluează aproape direct proporţional cu cotaţiile ţiţeiului.

Un nou avertisment privind scumpirea materialelor de construcţii are ca argument principal, de data aceasta, evoluţia ascendentă a cotaţiilor barilului de ţiţei, care au crescut cu peste 65% de la începutul anului 2007.

Este de aşteptat, astfel, ca fierul-beton, cimentul sau cărămida să fie mai scumpe cu aproximativ 10% în următoarea perioadă, pentru că energia reprezintă, în aceste cazuri, jumătate din totalul costurilor de producţie.

Pentru masele plastice şi profilele PVC, perspectivele sunt şi mai sumbre, pentru că aici petrolul înseamnă - pe lângă costurile cu energia şi transportul - şi materia primă de bază în procesul de producţie.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii (APMCR), Claudiu Georgescu, ne-a declarat ieri că majorarea preţurilor ar putea fi stopată numai de incapacitatea pieţei de a mai suporta scumpiri. Patronatele din construcţii consideră însă că scumpirile - atât în cazul materialelor, cât şi al locuinţelor - sunt, deocamdată, nejustificate.

Preţul locuinţelor creşte artificial

"De multe ori se speculează că sectorul construcţiilor este unul cu o creştere mare şi din acest motiv preţurile cu materialele de construcţii cresc fără motiv. În acest an creşterea va ajunge la 20% faţă de nivelul de anul trecut", a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), la conferinţa "Romania Construct Forum", organizată de Mediafax.

Potrivit datelor ARACO, costul cu materialele reprezintă 40-55% din costul total al construcţiilor. În ceea ce priveşte dezvoltatorii, şeful ARACO a precizat că aceştia practică preţuri de vânzare a locuinţelor de trei-patru ori mai mari decât costul de construcţie al acestora.

"În prezent, preţul unui metru pătrat, la construcţie, este de 600-700 de euro, iar dezvoltatorii vând locuinţele cu 3.000-4.000 de euro pe metru pătrat", a exemplificat Laurenţiu Plosceanu.

Constructorii nu mai pot deschide prea multe "fronturi"

O parte din proiectele imobiliare riscă să nu fie finalizate, constructorii fiind supraîncărcaţi. Există riscul supraîncălzirii pieţei, pentru că firmele de construcţii nu pot face faţă lucrărilor pe care le-au contractat.

"Avem semnale de la firme de construcţii care îmi spun că nu pot să execute toate proiectele, pentru că nu dispun de forţa de muncă necesară şi de suportul tehnic pentru a putea realiza lucrările", a mai spus Plosceanu. El a precizat că, în asemenea condiţii, firmele "îşi vor selecta foarte drastic" licitaţiile la care vor participa.

După asiatici, vor veni la muncă în România sârbii şi albanezii

Pentru anul 2008, necesarul de forţă de muncă este estimat la 150.000 de oameni în domeniul construcţiilor. Acest deficit ar putea fi acoperit cu personal din ţările asiatice, precum India, China şi Pakistan, sau chiar din ţările din Albania şi fosta Iugoslavie, au anunţat, ieri, liderii patronatelor din domeniul construcţiilor. "Deja sunt firme care au apelat la forţa de muncă din aceste state.

Probabil că în perioada următoare vor fi din ce în ce mai multe companii care vor aduce personal din străinătate pentru a acoperi deficitul de pe piaţă". În perioada următoare, ARACO va negocia cu firmele de construcţii din Macedonia, în vederea subcontractării forţei de muncă din această ţară.

Salariul minim în construcţii: 570 lei

Salariul minim brut al unui muncitor român care lucrează în construcţii va creşte cu 27% la începutul anului viitor până la 570 lei. Suma a rezultat în urma semnării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pe ramura construcţii, eveniment care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Această majorare a fost necesară pentru a ameliora migrarea forţei de muncă din România, a precizat preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu.

"Dacă în doi ani nu vom reuşi să aducem salariul minim brut al lucrătorilor din domeniu la valoarea ţărilor din Uniunea Europeană, ca de exemplu Ungaria, oamenii vor pleca în continuare", a spus preşedintele ARACO.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite